StoryEditor

Čo nás naučil tento turbulentný rok (komentár dňa)

16.12.2015, 09:30
Pri pohľade na posledného stránky tohtoročného kalendára premýšľam nad tým, čím všetkým sme si tento rok prešli.

Rok 2015 sa zapíše ako rok vysokej politickej nestability a neistoty. Od násilných konfliktov na Blízkom východe, cez Sýriu a ISIS, ktorá mení krajinu na vojnovú zónu, až po spor Ruska s Ukrajinou, a teraz Turecko s Ruskom.

Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na novembrobé smrtiace teroristické útoky v Paríži. Tragédie a straty na životoch zostanú navždy zapísané v našich spomienkach. Avšak ako reagujú na takéto obdobie nestability finančné trhy a čo by mali investori robiť, aby si svoje investície dokázali ochrániť?

Rusko-turecký konflikt

Rastúci konflikt medzi Tureckom a Ruskom, ako dôsledok zostrelenia ruskej stíhačky tureckou armádou, viedol Moskvu k uvaleniu hospodárskych sankcií, ktoré spôsobia ekonomické bolesti nielen Turecku, ale aj samotnému Rusku. Tieto opatrenia zahŕňajú obmedzenie plánovaného plynovodu TurkStream, zastavenie plánu na vybudovanie prvej jadrovej elektrárne v Turecku a obmedzenie civilných letov do a z Turecka.

Turecko je po Nemecku druhým najvýznamnejším obchodným partnerom Ruska. Opatrenia ruskej vlády na obmedzenie ekonomických väzieb potom následne eskalovali. Celé to bude mať podľa nás negatívny vplyv na hospodárstvo oboch krajín. Ak budú sankcie v platnosti dlhšie obdobie, môžeme očakávať, že obe krajiny budú trpieť oslabovaním na zahraničných aj domácich trhoch. Pozastavením plánovaných projektov zmienených vyššie, budú zahraniční partneri presmerovávať outsourcing svojej výrobnej alebo obchodnej činnosti na iné stabilnejšie trhy.

Môže ťažiť zlato

Miestni investori budú pravdepodobne diverzifikovať investície na aktíva, ktoré nie sú ovplyvnené týmito udalosťami. Ohrozené aktívta pravdepodobne počas turbulencií premenia na investície v bezpečnom prístave.

Asi najznámejším bezpečným prístavom pre investície v takom čase je zlato. História dokazuje, že si uchováva hodnotu už stovky rokov. V porovnaní s tlačenými peniazmi, ktorých hodnota sa emitovaním nových bankoviek čoraz viac znižuje, zlato je fyzické aktívum, ktoré si v priebehu času zachováva hodnotu. Drží si tiež večnú reputáciu, vďaka tomu, že čím viac sú trhy volatilné, tým viac sa investori uchyľujú k žltému kovu a to zase tlačí jeho cenu nahor.

Uvediem zopár pozoruhodných dôkazov, prečo je zlato považované za bezpečný prístav. Keď v roku 1980 Sovietsky zväz vyslal vojakov do Afganistanu a v Iráne začala islamská revolúcia, zlato sa v tom čase posilnilo o viac ako 60 percent. Samozrejme nemôžeme zabudnúť na vzostup kurzu žltého kovu od októbra 2008 do septembra 2011, kedy poskočil o 150 percent. Investori totiž menili svoje aktíva na drahý kov v dôsledku globálnej finančnej krízy v západnom svete.

Avšak zatiaľ čo v posledných rokoch sme pozorovali vzostup jeho hodnota, teraz sme svedkami toto, že politické krízy, národné či medzinárodné, majú na zlato veľmi malý, pozitívny, vplyv. Tento rok v lete, zemetrasenie na čínskom akciovom trhu poslalo záchvev aj na medzinárodné finančné trhy. Index S&P500 vtedy poklesol o 11 percent a zlato sa posilnilo o 5,9 percent. Avšak po upokojení sa drahý kov vrátil na svoje priemerné úrovne. Podobnú reakciu trhov sme videli aj skôr, napríklad keď Rusko eskalovalo svoje zapojenie sa do konfliktu vo východnej Ukrajine. To spôsobilo pohyb na trhoch s ropou, ale sotva malo nejaký vplyv na ceny zlata.

Dokonca ani trhy s ropou nezareagovali tak, ako by sme za normálnych okolností mohli v týchto situáciách očakávať. Videli sme rôzne problémy od gréckej krízy, cez teroristické útoky v Paríži, až po stupňujúce sa problémy v Sýrii. Napriek všetkým týmto závažným udalostiam, sa cena ropy hýbala len vtedy, keď sa závažné udalosti priamo dotýkali schopnosti krajín vyrábať a exportovať ropu.

Čo to bude znamenať pre investorov? Dve ďalšie aktíva, ktoré stoja za zváženie sú americký dolár a bezpečné štátne dlhopisy. Americký dolár je najviac likvidné aktívum na svete a jeho výkon ide v korelácii k zmenám úrokových sadzieb.

Avšak ani americký dolár nie je voči zemetraseniu na trhoch imúnny. Výpredaj čínskych akcií v auguste vyvolal všeobecnú averziu k riziku naprieč všetkými globálnymi akciami a menami. V rizikovej situácii je normálne znižovať svoje pozície, a nakoľko bolo euro obľúbenou menou v porovnaní s ostatnými menami, trh bol svedkom obdobia silného eura, ktoré avšak išlo proti logike normálneho myslenia.

Hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen hovorí, že rozvíjajúce sa trhy sú jediná trieda aktív, kde je cena akcií podhodnotená. Poukazuje na trhy v Číne, Rusku, Pakistane, Turecku, Hong Kongu, Grécku, Poľsku, Španielsku a v Japonsku, ktoré ponúkajú jedinečnú príležitosť. S.Jakobsen hovorí: Rozvíjajúce sa trhy sú nenávidené väčšinou manažérov, kvoli Číne a Ázii celkovo.

Dôvodom je veľký dlh a nedostatok vývozu v kombinácii s nízkymi cenami energií. Avšak Ázia a rozvíjajúce sa trhy sú ohodnotené nedostatočne, dokonca chybne. Prostredníctvom stimulov menových politík Európskej centrálnej banky a Bank of Japan, môžeme obchodovať prostredníctvom tzv. carry-trades stratégie (forexová obchodná stratégia založená na vysokom úrokovom diferenciáli medzi dvoma menami). Rovnako ako u všetkých finančných nástrojov, je dôležité, aby mali investori dostatočné vedemosti o produkte a aby sa uistili, že chápu všetky klady a zápory obchodovania inštrumentov.

01 - Modified: 2007-12-09 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: Pri juhovýchodnom pobreží Brazílie sa našli nové náleziská ropy a plynu
01 - Modified: 2024-05-01 14:56:24 - Feat.: - Title: Polícia v Istanbule zadržala vyše dvesto ľudí, ktorí sa pokúšali dostať na Taksim 02 - Modified: 2024-04-30 14:45:43 - Feat.: - Title: Úrady v Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí Taksim v Istanbule 03 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 04 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 05 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 22:08