StoryEditor

Hrivna potrebuje pomoc. Inak ju čaká pád do priepasti (komentár dňa)

Zrušenie konvertibility meny býva pre dôveru v jej budúcu kúpyschopnosť konečnou stanicou. A práve to sa stalo v stredu na Ukrajine, kde centrálna banka na tri dni zakázala bankám nakupovať cudzie meny pre klientov a obmedzila nákupy cudzích mien pre banky na úroveň 0,5 % regulatórneho kapitálu. Niekoľko hodín na to tieto opatrenia banka zrušila, zrejme kvôli tomu, že Ukrajinci hľadali iné spôsoby ako sa hrivien zbaviť (napr. čierny trh, či nákupy v obchodoch).

Aj to zrušenie konvertibility a jej rýchle znovuobnovenie dokumentuje, že ukrajinská centrálna je bezradná a má vo svojej politike guláš. Dochádzajú jej totiž devízové rezervy. V januári dosiahol objem devízových rezerv 6,4 mld. dolárov, čo je o takmer 60 % menej ako ku pred štyrom mesiacmi, kedy sa začal ich posledný prepad, a len zlomok maxím z roku 2011.

Vývoj devízových rezerv Ukrajiny (mil. USD)

Zrejme aj kvôli tomu, že centrálnej banke dochádzajú devízové rezervy, sa rozhodla začiatkom februára zrušiť každodenné tendre na stabilizáciu hrivny a v snahe limitovať dopad tohto kroku zvýšila úrokové sadzby zo 14 % na 19,5 %. Avšak limitovať dopad sa nepodarilo a hrivna v ten deň (5.2.) stratila viac ako tretinu svojej hodnoty.

Následne sa mena plus/mínus stabilizovala, ale zrejme to bolo vďaka intervenciám, keďže v minulom týždni prišla centrálna banka s novými obmedzeniami pre pohyb kapitálu (zákaz požičiavať na nákupy cudzích mien, obmedzenia platieb za import a už aj spomínaný zákaz nákupu cudzích mien pre klientov), čo je ďalší signál, že sa bojí vyčerpania devízových rezerv. Koľko ich vo februára minula, uvidíme už budúci týždeň, kedy budú zverejnené nové dáta.

Vývoj USD/UAH

Každopádne, takýmto tempom devízové rezervy ukrajinskej centrálnej banke onedlho dôjdu a nebude schopná brániť menu. Zrušenie konvertibility, ktoré bolo v stredu zavedené síce je riešením na oko, ale tým sa len aktivita presunie na čierny trh. Podľa niektorých médií sa v Kyjeve kurz dolára na čiernom trhu pohybuje okolo úrovne 40 v Mariupole dokonca okolo úrovne 44. Už len samotná existencia čierneho trhu ukazuje, že konvertibilita hrivny je v súčasnosti obmedzená. Inak by transakcie prebiehali za lepší, oficiálne kurz v zmenárňach či bankách.

Šancu na stabilizáciu príliš nedávajú ani ekonomické ukazovatele. Ukrajina hospodári s relatívne vysokým deficitom platobnej bilancie, to znamená, že viac dováža ako vyváža, čo vytvára tlak na oslabenie meny. Vzhľadom na súčasnú situáciu v krajine sa to zrejme nezmení. Pozitívnym faktorom by mohla byť slabá hrivna, ktorá výrazne vylepšuje platovú konkurencieschopnosť výroby v krajine. Vzhľadom na nestabilnú situáciu si ale neviem predstaviť masový prílev investícií do Ukrajiny a z domácich zdrojov Ukrajina v súčasnosti ťažko vybuduje exportný priemysel. A to ešte nehovorím o poklese ekonomiky a vysokom deficite, ktorý zrejme prinúti centrálnu banku financovať štát.

Jedinou záchranou pre ukrajinskú menu môže byť pomoc od MMF, ktorá by Ukrajine dodala devízové rezervy potrebné na obranu meny. Lenže samotné MMF nemá jasno, koľko chce Ukrajine dať a ani za akých podmienok (a neviem či ani to, či bude účelom týchto peňazí posilniť devízové rezervy alebo za nejakým iným). Hovorí sa o 40 mld. USD, to by ale mala byť kombinácia pomoci od MMF, EÚ, USA a súkromnej sféry, ktorá by jej mala odpustiť časť dlhu. Pomoc od EÚ a USA ale zrejme nepôjde na intervencie na devízových trhoch, od toho je tu MMF. Podľa neoficiálnych informácii by MMF mal dať Ukrajine 17,5 mld. na 4 roky, to je 4,4 mld. USD na rok. Za posledné 4 mesiace pritom klesali devízové rezervy krajiny v priemere o 2,5 mld. USD mesačne. Takže pri zachovaní súčasného tempa poklesu by to dlho nevydržalo.

Na druhej strane by ale tá pomoc mohla zapôsobiť psychologicky a upokojiť predávajúcich. Keď už boli z trhu odstrihnutí takmer všetci špekulanti (banky majú zakázané požičiavať hrivny za účelom nákupu meny, čo znemožňuje shortovanie ukrajinskej meny), tak je to vo veľkej miere v hlavách ukrajinských občanov a predstaviteľov ukrajinských subjektov, či budú ochotní držať hrivny, alebo sa ich budú snažiť po obdržaní snažiť zameniť za cudzie meny. A to aj na čiernom trhu, v prípade, že ostane konvertibilita obmedzená.

Vešteckú guľu nemá nikto, takže s určitosťou neviem povedať, kde bude o niekoľko mesiacov hrivna. Každopádne bez injekcie devízových rezerv bude podľa mňa padať ďalej, a nevylučujem, že aj s nimi.

 

01 - Modified: 2007-03-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: INVESTÍCIA DO VZDELANIA JE INVESTÍCIU DO BOHATSTVA KRAJINY
01 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval 02 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 03 - Modified: 2024-05-10 10:37:01 - Feat.: - Title: Prináša dobré správy o pomoci Slovenska. Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny 04 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 05 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 07:36