StoryEditor

Rozpočtová nádielka z Bruselu (komentár)

20.12.2015, 14:43

Európska komisia pred niekoľkými dňami zverejnila niektoré dáta týkajúce sa toho, kam plynie veľká časť plánovaného rozpočtu EÚ. Zdá sa, že pre každého sa v ňom nájde nejaký program a nejaké peniaze. Financuje sa všetko od mostov na vidieku Bulharska až po mladých nezamestnaných. My sme vybrali deväť oblastí, ktoré považujeme za najzaujímavejšie.

Najviac dostáva Poľsko
Ktorá krajina dostáva z rozpočtu najviac peňazí? V absolútnom vyjadrení je to Poľsko. Pre neho sa v období 2014-2020 dáva stranou 86 miliárd eur. Na druhom mieste figuruje Taliansko s polovičnou sumou.

Ale najlepším lobistom je Litva
Celkové platby, ktoré patria Poľsku, predstavujú 2 232 eur na jedného obyvateľa. Táto krajina ale v uvedenom meradle na prvom mieste nie je. Tam sa dostala Litva, kde pripadá 2 837 eur na hlavu.

Na sucho neostane ani Nemecko
Nemecko je zvyčajne vnímané ako najsilnejšia európska ekonomika, ktorá len dáva. V skutočnosti ale dostáva veľa peňazí z fondov rozvoja. Nemecko tak ľavou rukou dáva a pravou si berie späť. Niekoľko nemeckých regiónov je totiž stále považovaných za regióny chudobné aj napriek tomu, že od zjednotenia Nemecka už ubehlo 25 rokov. Berlín tak celkom získa 27 872 862 eur. Danke!

Najdrahšie ihrisko na svete
Európski politici a zástupcovia EÚ hovoria o tom, aké je dôležité vytvárať jednotné podmienky pre všetkých. Táto analógia s "rovnakým ihriskom pre všetkých" sa používa v mnohých oblastiach od obchodnej politiky po konkurenciu. Ospravedlňujú sa ňou aj vládne dotácie malým spoločnostiam. EÚ na túto oblasť vynakladá skutočne veľa peňazí. Medzi rokmi 2014 a 2020 tam budú plynúť celkom 63,4 miliardy eur, ktoré by mali zabezpečiť, aby malé a stredne veľké spoločnosti boli globálne konkurencieschopné. Konkrétne by za tieto peniaze malo napríklad 370 085 firiem získať finančné poradenstvo (v EÚ je pritom celkom 23 miliónov malých firiem).

Veľké výdavky na klimatické zmeny
Dohoda dosiahnutá v Paríži je plná slov, ale rozpočet Európskej komisie ukazuje, že za týmito slovami budú nasledovať aj peniaze. Na boj s klimatickými zmenami sú zamerané dva programy. Prvý z nich sa týka prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo a disponuje sumou 44,96 miliardy eur. Druhý má financovať adaptáciu na klimatické zmeny a prevenciu s nimi spojených rizík. Táto kategória financovania má disponovať s viac ako 29 miliardami eur. Celkom tak hovoríme o 64,83 miliardy eur. Tým to ale nekončí! EÚ totiž alokovala ďalších 60 miliárd eur na "ochranu životného prostredia a efektívne využívanie zdrojov".

Mladí farmári, EÚ vás potrebuje!
EÚ chce financovať podnikateľské plány 175 407 ľudí. Stačí len vyplniť jednoduchý dotazník. Aký je dôvod? Len 14 percent európskych farmárov je mladších ako 40 rokov a má problémy so získaním pôdy. A tí, ktorým sa to podarí, sa sťažujú, že nemajú dosť podnikateľských a technických zručností, aby boli konkurencieschopní na globálnom trhu.

Potrebujeme úspechy
Rozpočet EÚ má aj oddiel, ktorý sa zameriava na "úspechy". Pretože z obdobia 2014-2020 máme za sebou iba prvý rok, ešte toho na zozname veľa nie je, teda môžeme uvažovať o úspechoch očakávaných. Takže asi pôjde o niečo ako výborné známky zo všetkých skúšok a žiadne neskoré príchody na dohodnuté skúšky.

Organická pôda najväčším hitom
Predchádzajúce ciele ale blednú v porovnaní s plánmi týkajúcimi sa organickú produkciu. EÚ totiž plánuje poskytnúť dotácie na viac ako 10 miliónov hektárov organickej poľnohospodárskej pôdy. Ide o rozlohu, ktorá zodpovedá dvojnásobku územia Švajčiarska. Je to súčasť plánu na diverzifikáciu rastlinnej produkcie a "ozelenenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky". EÚ tiež vytvorila príslušné logo a pre deti vytvorila obrázkové príbehy "Dobrodružstvo Julie a Stevena vo svete organického farmárčenia".

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 05 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:13