StoryEditor

Máj sa zapísal do histórie ako mesiac rekordných fúzií a akvizícií (komentár)

03.06.2015, 14:20

Máj bol v USA mesiacom rekordných transakcií. Fúzie a akvizície v Amerike prekonávali predošlé vrcholy z doby technologickej bubliny na prelome tisícročí alebo úverového rozmachu, ktorý viedol ku globálnej finančnej kríze v roku 2008.

Celková hodnota transakcií viazaných k americkej aktivite na poli fúzií a akvizícií dosiahla v máji tohto roku 243 miliárd dolárov. Pre porovnanie, v máji 2007 táto aktivita dosahovala 226 miliárd dolárov a v januári 2000 vystúpila na 213 miliárd dolárov. Tohtoročný máj tak prekonal všetky predchádzajúce historické hodnoty.

Súčasná horúčka na trhu fúzií a akvizícií v USA je dôkazom lacných úverov a býčích nálad, tie spoločne poháňa transakčné boom obrích rozmerov, ktorý bol naposledy k videniu práve pred poslednými dvoma veľkými krachy na akciových trhoch. Najväčšími transakciami, ktoré minulý mesiac dopomohli trhu fúzií a akvizícií k rekordným hodnotám bola akvizícia káblových spoločností Time Warner Cable a Bright House spoločností Charter Communications za 90 miliárd dolárov alebo Avago, ktoré prevzalo Broadcom za 37 miliárd dolárov v najväčšej technologickej transakcii od dotcom bubliny na prelome tisícročí.

Rekordný rok 2015

Rok 2015 by mal podľa očakávaní bankárov i právnikov byť tým rekordným rokom a to nielen z dôvodu momentálnej makroekonomickej situácie. Riaditelia spoločností sú pod tlakom rozširovať biznis a transakcie v podobe fúzií a akvizícií sú tou najľahšou a najrýchlejšou cestou k dosiahnutiu rastu.

Ceny na poli fúzií akvizícií, vďaka stúpajúcej akvizičnej horúčke síce raketovo stúpajú, na druhú stranu akciové trhy transakčne poháňané expanziu do značnej miery odmeňujú. Transakčný boom prišiel v čase, keď si americké spoločnosti hromadne požičiavajú. Finančníci si tak zaisťujú lacné, dlhodobejšie financovanie pred prípadným zvyšovaním úrokových sadzieb americkým Fedom neskôr v tomto roku.

Priemerný výnos z firemných dlhopisov v USA sa od roku 2007 znížil o polovicu na zhruba 3 percentá. Za posledné štyri mesiace pritom americké firmy vydali každý mesiac dlhopisy za viac ako 100 miliárd dolárov. Ide tak o zďaleka najdlhšie obdobie, kedy prekročilo vydávanie korporátnych dlhopisov túto hodnotu a podľa predpovedí Merrill Lynch z Bank of America bude tento trend pokračovať už piaty mesiac v rade aj v júni.

Predkrízové ​​úverové štruktúry sú späť

Návrat transakcií obrích rozmerov, financovaných bankovou hotovosťou je tak zábleskom nádeje z hľadiska výnosov. Akvizície boli poväčšine financované akciami, peňažnými rezervami a prostredníctvom dlhopisových trhov. Vracajú sa však aj niektoré úverové štruktúry z obdobia pred finančnou krízou.

Podľa dát Dealogicu sa počet vydaných CLO (zabezpečené záväzky loan obligations), čiže úverovo zabezpečených záväzkov, čo sú balíky úverov poskytnutých slabo hodnoteným spoločnostiam, ktoré sa potom po častiach predajú investorom, v minulom roku takmer zdvojnásobil na 99,3 miliardy dolárov. Aj keď je to podstatne menej ako pred finančnou krízou v rokoch 2006 až 2007, aj znovuzrodenie tohto trhu pomohlo naštartovať oživujúci trh fúzií a akvizícií.

Plány Fedu na zvýšenie úrokových sadzieb by samozrejme mohli poznamenať plány korporátnych transakcií. Či tak alebo onak, väčšina analytikov a peňažných správcov predpokladá, že transakčné šialenstvo bude pokračovať a to aj za predpokladu sťahovanie menovej politiky a to vďaka dopytu po investíciách s fixným výnosom. Aj keby došlo k zvýšeniu krátkodobých úrokových sadzieb, dlhodobé výnosy ostanú pravdepodobne v nasledujúcom roku alebo dvoch viac ukotvené.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz.

01 - Modified: 2007-06-17 10:24:00 - Feat.: 0 - Title: Košické letisko vybavilo za päť mesiacov 125 tis. cestujúcich
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:25