StoryEditor

Kam pustí Jusko korunu

27.05.2004, 00:00
Zaujímavým je ale pohľad centrálnej banky na bežný účet platobnej bilancie, ktorej schodok by mal byť len 1,2 percenta hrubého domáceho produktu. Pôvodný odhad tak bol skresaný na takmer polovicu, čo dokazuje pozitívny vplyv automobilového priemyslu na zahraničnoobchodnú bilanciu krajiny.

Banková rada Národnej banky Slovenska včera schválila Aktualizovaný menový program na tento rok, teda dokument, ktorý vyjadruje očakávania menovej autority vo vzťahu k ekonomickému vývoju na Slovensku. Zmeny v raste ekonomiky, alebo inflácie, boli len minimálne. Skôr išlo o zúženie intervalov a spresnenie odhadov, keďže pôvodný menový program bol vypracovaný ešte koncom minulého roka, teda na základe údajov len za tri štvrťroky roka 2003.
Zaujímavým je však pohľad centrálnej banky na bežný účet platobnej bilancie, ktorej schodok by mal byť len 1,2 percenta hrubého domáceho produktu. Pôvodný odhad tak bol skresaný takmer na polovicu, čo dokazuje pozitívny vplyv automobilového priemyslu na zahraničnoobchodnú bilanciu krajiny. Za prvé dva mesiace bol bežný účet dokonca v pluse. Banková rada zároveň uvádza, že zhoršenie nastane pre zvýšený dovoz investičných statkov. Takéto zvýšenie importu sa však všeobecne považuje za pozitívne, pretože sa v budúcnosti niekoľkonásobne vráti v podobe exportu výrobkov vytvorených práve vďaka dovezených technológiám.
Zarážajúce sú však vyjadrenia guvernéra centrálnej banky Mariána Juska, ktorý je spokojný so súčasným vývojom výmenného kurzu koruny a eura. NBS včera totiž nezmenila úrokové sadzby. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že vývoj ekonomických ukazovateľov v apríli pokračoval v tendenciách predchádzajúcich mesiacov a makroekonomický vývoj od začiatku roka a je v súlade s očakávaniami NBS a zároveň kurz koruny sa ustálil. Včera sa však koruna pohybovala len 7 halierov od svojho maxima, k čomu pomohli práve vyhlásenia guvernéra. Pri rovnakej hodnote zasiahla centrálna banka pred dvoma mesiacmi znížením sadzieb o pol percentuálneho bodu, tentoraz jej to neprekáža. Úrokový diferenciál sa stále považuje za relatívne vysoký a tvorí približne tri percentá. Ďalším ziskom pre krátkodobý kapitál by bolo zhodnotenie domácej meny oproti euru, ale k rapídnemu rastu hodnoty koruny asi nedôjde. Centrálna banka sa totiž okrem svojho primárneho cieľa, teda cenovej stability, "stará" aj o kurz koruny. Ak sa pozrieme na vývoj meny za posledné dva roky, v tomto roku sa už za pár mesiacov posilnila viac ako za vlaňajšok. Ak však posilňovanie meny bude pokračovať, centrálna banka nebude váhať znížiť sadzby pravdepodobne až na dve percentá, teda na úroveň, kde sú úroky v eurozóne, alebo napríklad aj v susednej Českej republike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 03:34