StoryEditor

Kam sa podelo nemecké zlato (komentár)

25.01.2014, 23:00
Ako sa darilo drahým kovom a čo priniesol týždeň vo finančnom svete. Prečítajte si komentár Matúša Pošvanca.

Drahé kovy opätovne posilnili

V pondelok sa toho moc veľa nestalo. Nemalo ani čo, pretože v USA bol štátny sviatok a burza bola zavretá. Obchodovať sa začalo od utorka, a to negatívne. Zlato i striebro poklesli. Zlato sa dostalo pod 1250 USD a striebro sa obchodovalo okolo 19,8 USD. Na druhý deň však ceny drahých kovov príjemne prekvapili a stúpli. Zlato získalo 20 USD a pohybovalo sa okolo 1265 USD. Striebro sa dostalo dokonca k 20,3 USD, potom však opäť kleslo k dvadsiatke. V piatok atakovalo zlato úroveň 1270 USD a striebro sa snažilo dostať nad 20,3 USD, čo sa však vôbec nepodarilo a nakoniec padlo pod úroveň 20 USD.

Cena zlata uzavrela nakoniec na úrovni 1269 USD, čo bolo o 14,9 USD viac ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela na 19,91 USD. Pomer ceny zlata a striebra je na úrovni 63,74 a zmena bola priaznivejšia pre zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 219,6. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) rovnako mierne posilnil a uzavrel na úrovni 92,68 USD. Údaje z COMEXu ukazujú opätovne mierne zníženie stávok na pokles ceny pri striebre a mierne zvýšenie počtu stávok na pokles ceny na zlate.

Pokles cien z utorka sa dá pripísať sentimentu na trhu, ktorý bol negatívny a spojený s obavami o dopyt zo strany Číny. Dáta, ktoré boli počas týždňa zverejnené, indikujú, že rast ekonomiky a ekonomická aktivita nie sú dostatočné, čo môže znamenať znížený dopyt po luxusnom tovare. A aj keď niekto môže namietať, že sa tým myslí niečo iné ako zlato, de facto hovoríme aj o ňom. Avšak už druhý deň sa situácia mierne zmenila. To zas spôsobil americký dolár, ktorý sa dostal pod tlak a opätovne sa ukázalo, že drahé kovy s dolárom korelujú. Čísla s USA, ktoré neboli veľmi dobré tomuto vývoju rovnako pomohli. Zároveň drahé kovy reagovali na správy z Indie, ktorá vyhlásila, že by mohla zmierniť sankcie na dovoz zlata do krajiny.

Akcie ťažiarov boli tento týždeň pozitívne. Akciový trh spojený so sektorom drahých kovov sa niekedy vyvíja skôr, ako samotná komodita. To môže teda indikovať pozitívny signál. Avšak kým sa zlato nedostane cez 1270 USD a neusadí sa nad touto hranicou, je z krátkodobého hľadiska zbytočné špekulovať o zmenách súčasnej cenovej hladiny. Po prekročení tejto hranice by sme však mohli počítať aj s vyššími cenovými úrovňami nad 1360 USD. Na drahých kovoch však dnes netreba byť veľmi optimistický z krátkodobého hľadiska. Cenové úrovne okolo 1250 USD pri zlate a 20 USD sa držia už dlhšiu dobu a pokojne môžu vydržať i ďalší mesiac. Zároveň bude veľa záležať i od rozhodnutia FEDu v najbližšom období, akú politiku zvolí. Zasadanie monetárnej komisie FEDu nás čaká už budúci týždeň.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Má Nemecko v USA nejaké zlato alebo ho FED predal?

Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že nemecká Bundesbanka doviezla len 37 ton zlata späť do Nemecka v rámci svojho plánu získať priamu kontrolu nad 674 tonami zlata, ktoré skladovala v USA a v Paríži. Tento týždeň sme sa dozvedeli, že väčšina zlata pochádzala z Francúzska a len 5 ton bolo z USA. To začalo vyvolávať otázky ohľadne toho, či vôbec americký FED nemecké zlato dokáže vrátiť. Oficiálne vysvetlenie je také, že dovoz zlata z Paríža bol jednoduchší a že Bundesbanka zároveň spolupracuje na dovoze zlata s Bankou pre medzinárodné zúčtovanie, ktorá organizuje prevoz aj pre ďalšie krajiny. Tak uvidíme, či FED nemecké zlato má alebo ho niekomu prenajal.

Po minulotýždňovom oznámení Deutche Bank o opustení londýnskeho fixingu sa ostatné banky obracajú na externých poradcov, ktorí im majú pomôcť stanoviť nový systém stanovovania fixingu. Aj keď nepadlo doteraz žiadne obvinenie v kauze manipulácie londýnskeho fixu, mnohí akademici poukazujú na fakt, že metóda stanovovania je zastaralá. Singapore Bullion Market Association opustila rovnako svoj zámer stanovovať fixing na ázijských trhoch. Diskusiu o tom viedla asociácia viac než rok, avšak po prevalení sa problémov s európskym fixingom, tamojšie banky vyjadrili nezáujem o participáciu na tomto procese. Vymyslieť vlastný business model je asi ťažšie.

Cez týždeň sa objavili správy o možnom uvoľnení reštrikcií na dovoz zlata do Indie. Správa pohla s trhom a je za ňou predsedníčka parlamentu Sonia Gandhiová, ktorá vyzvala vládu, aby prehodnotila tvrdé opatrenia proti dovozu zlata. To nie je zanedbateľná správa, pretože na tlak politikov aj v minulosti vláda nakoniec ustúpila od niektorých opatrení proti dovozu zlata. Na strane druhej minister financií Chidambaram v Davose oznámil, že žiadne zmeny v sankciách na dovoz zlata sa neplánujú minimálne do konca marca 2014, kedy končí rozpočtový rok v Indii.

Dve veľké ruské ťažobné spoločnosti Petropavlovsk a Nord Gold oznámili, že na rok 2014 plánujú obmedziť produkciu zlata, vzhľadom na prepad cien v roku 2013. Opatrenie je súčasťou plánu úspor nákladov a uzavretia niektorých nerentabilných baní. Rovnako najväčší producent zlata v Rusku Polyus Gold oznámil, že nebude otvárať žiadne nové ťažobné projekty.

Japonská centrálna banka sa snaží vyvolať infláciu v krajine už dlhšie obdobie. Na to reaguje i tamojší trh so zlatom. Ten po dlhých 9 rokoch opätovne rastie, keď najväčší domáci predajca Tanaka Kikinzoku Kogyo oznámil nárast predaja zlata o 63 %. Zlato sa stáva zaujímavou investíciou pre domácich individuálnych investorov, ako ochrana pred infláciou.

Grékoživenie a Španieloživnie?

Ako sme už zvyknutí za ostatných 5 rokov okrem silných rečí európskych predstaviteľov, že máme krízu už za sebou, resp. že sme sa dostali za bod zvratu, nie je nič v Grécku nové. Svedčí o tom i nedávne zverejnenie údajov gréckeho štátneho dodávateľa elektrickej energie, ktorý uviedol, že domácnosti i firmy majú značný problém s platením za dodávky ich služieb. Úhrnom sa dlh za nezaplatené faktúry vyšplhal na 1,3 mld. euro a rastie denne vo výške 4 mil. euro. Pokojne teda môžeme vyhlásiť, že síce grécka vláda dokázala zvýšiť výnos daní a má tzv. primárny rozpočtový prebytok, je jej to však málo platné. Gréci asi dane ako tak platia, ale už neplatia za služby dodávané štátom. Takto by veru oživenie gréckej ekonomiky nemalo vyzerať. Ale uznávam, tvrdiť opak je také normálne – politické.

Podobná situácia je v Španielsku. Aj keď viacerí jasajú nad tým, že už dva kvartály sa tamojšej ekonomike darí a je v pluse. Dokonca sa španielske bondy pohybujú na svojich ročných minimách (3,8 %). To, ako je na tom Španielsko skôr vysvetľujte 26 % nezamestnaných v krajine. Je to výsledok šiestich po sebe idúcich rokov, ktoré priam zničili tamojší trh práce. Len v roku 2013 zaniklo 198 900 miest. V Španielsku je dnes viac ako 1 832 000 domácností, v ktorých nemá prácu žiaden člen domácnosti a viac ako 3,5 mil. Španielov nepracovalo už viac ako rok a z nich 2,3 mil. viac ako dva roky. Situáciu veľmi dobre demonštrovala nedávna ponuka spoločnosti IKEA, ktorá ponúkla 400 pracovných miest, na ktoré sa prihlásilo behom dvoch dní 20 000 uchádzačov. Španielsko nie je z najhoršieho vonku ani náhodou.

Taliansko je ďalšia krajina, ktorá sa údajne už spamätala. Tak sa teda tvária akciové trhy, kde si podobne ako Španielsko užíva Taliansko veľmi nízke úrokové miery na svojich vládnych bondoch. Na strane druhej niekoho možno prekvapí, že v Taliansku sa zvýšili o 23 % na ročnej báze zlé úvery, čo v nominálnom vyjadrení znamená číslo 149,6 mld. euro. Talianska banková asociácia zároveň doplnila, že v krajine sa znížil podiel vkladov o 1,9% a predaj dlhopisov pre klientov klesol o 9,4 %, pričom sa výška zlých úverov od roku 2008 zdvojnásobila.

A s bankami by sme ešte nemali prestať. V prípade zachovania 7 % úrovne kapitálu voči aktívam banky (akoby postavený val, ktorý banky ochráni pred potenciálnou krízou), by 109 najväčším európskym bankovým domom chýbal kapitál vo výške 770 mld. eur. Štúdia, ktorá túto situáciu odhaľuje, zároveň počíta s potrebou ďalšieho dodatočného kapitálu vo výške 579 mld. euro v prípade 40 % polročného poklesu akciových trhov. K tomuto treba dodať už len tri veci. Po prvé plánované stres testy ECB sa zameriavajú na 129 bankových domov, čiže o 20 viac, čo znamená, že celková situácia bude ešte o niečo horšia. ECB zároveň počíta len s tým, že v prípade krízovej situácie by museli banky odpísať len nezdravé pôžičky a ich podiel kapitálu by mal byť 6 %. Zároveň by mohlo byť celkom jasné, že plánovaný záchranný fond vo výške 55 mld. euro, ktorý má byť použitý pri záchrane bánk, nebude určite dostatočný v prípade skutočnej krízovej udalosti. ECB má vlastné stres testy vykonať do konca novembra tohto roku. Musíme len dúfať, že ju nepredbehne nejaká skutočná stresová ekonomická udalosť.

Na radar finančného ohrozenia sa dostáva Čína. Ako sme spomínali minulý týždeň pravdepodobnosť krachu jedného finančného produktu z oblasti tzv. šedého bankovníctva sa stáva skutočnosťou. Strata samotného produktu nie je až tak vysoká a pohybuje sa na úrovni 0,5 mld. USD, avšak nikto si nie je istý následnou reakciou, ktorá môže mať lavínový charakter. Čínska centrálna banka poskytla za ostatné obdobie likviditu vo výške 400 mld. yenov, avšak na strane druhej sa niektorí čínsky regulátory vyjadrujú veľmi tvrdo a to v zmysle, že produkt nechajú krachnúť, aby investori dostali lekciu o tom, že tieto produkty nie sú bez rizika. Na pozadí týchto udalostí sa objavujú informácie o tom, že niektorí občania z oblasti Yancheng si nemôžu vybrať značné finančné prostriedky z finančných inštitúcií. Toto všetko je pravdepodobne i dôvod prečo sa čínske CDS začínajú dostávať do teritória, kde boli v lete minulého roku, keď na finančnom trhu v krajine vládla veľmi vysoká neistota. Takže otázka ostáva, či byť alebo nebyť nervózny. Nikto dnes nepredpokladá, že v princípe štátny čínsky finančný systém, by v prípade problémov, mohol spôsobiť to, čo jeho západný sused v USA v roku 2008. Jeden však nikdy nevie.

Budúci týždeň zasadá monetárna komisia FEDu, prvý krát v tomto roku a prvý krát pod vedením Yellenovej. Ako už naznačil odchádzajúci šéf Bernanake, je možné, že sa FED rozhodne pre ďalšie obmedzenie mesačných nákupov dlhopisov o 10 mld. USD, čiže nákup zníži zo 75 na 65 mld. mesačne. Na strane druhej sme tu mali nedávno negatívne čísla z amerického trhu práce a za ostatný týždeň zažili akciové trhy mierny pád. Ako sa presne FED rozhodne ešte len uvidíme. Otázkou ostáva, ako pri prípadnom obmedzení nákupov zareagujú akciové trhy.

01 - Modified: 2005-12-20 09:34:30 - Feat.: 0 - Title: Iba dvojreproduktorový DVD systém
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:26