StoryEditor

Peniaze sú ako deti. Ak ich zveríte niekomu cudziemu, výsledok je neistý (komentár dňa)

17.06.2015, 00:13


Ak sa peniazom nevenujete sami, a starostlivosť o ne nechávate na cudzích, budete pravdepodobne, podobne ako u detí, nepríjemne prekvapení. Áno, je veľmi pohodlné, a trochu aj alibistické, nechať prácu s vlastnými dlhodobými úsporami na cudzích odborníkoch. No budú vám, podobne ako dlhodobo opomínané deti, nablízku, keď ich raz budete potrebovať?

Časy, ktoré žijeme
Ale dosť úvah, pozrime sa na realitu dnešných dní. Kapitálové trhy rastú sedem rokov v rade, a ekonomiky v rovnakom čase stagnujú. Kľúčové centrálne banky tlačia peniaze, čo bolo predtým výsadou len banánových republík. Na juhu Európy dlžník vydiera svojich veriteľov. Ešte pred pár rokmi fungujúce štáty, sa v súčasnosti pohybujú na hranici občianskej vojny. V niektorých sa dokonca trvalo udomácňujú nepozvaní násilníci a terorom sa nám snažia vnútiť svoje hodnoty. Ale "civilizovaný" svet si zakrýva oči.

Predchádzajúce ikony kapitalizmu sa menia na centrálne plánované ekonomiky, rovnako tak ako predchádzajúce ikony komunizmu sa transformujú na kapitalistický model. Chvalabohu, že sa to nedeje cez noc prostredníctvom revolúcie, ale dlhodobým pôsobením medzinárodného kapitálu. Nepripomínajú vám veritelia Grécka bývalé RVHP? Pre tých neskôr narodených Rada vzájomnej hospodárskej pomoci – RVHP, bolo združením socialistických štátov, ktoré si navzájom pomáhali predĺžiť status quo. Vidíte, história sa neustále opakuje, len kulisy sa trochu menia.

To bol len zlomok z extrémov, v ktorých dnes žijeme. Ak s týmito výrokmi nesúhlasíte alebo ich považujete za úplne normálne, prosím nestrácajte čas ďalším čítaním. Pravdepodobne ste politik, ktorému zase nerozumiem ja.

Ako však zapracovať tieto turbulencie do svojej stratégie, aby ste svoje investície ušetrili dôsledkov? Ponúkam niekoľko tipov:

Krátko a účinne
Minimalizujte čas, počas ktorého sú vaše peniaze exponované na kapitálovom trhu. Maximalizujete tým pravdepodobnosť, že svoje úspory ochránite pred nečakanými výkyvmi vtedy, keď ich práve nesledujete. Mám tým na mysli, že je lepšie nájsť si čas na prácu s vlastnými peniazmi a vstúpiť s investíciou na trh len na dobu, ktorú máte pre svoje úspory vyhradený čas. Teda krátko a intenzívne a nie dlhodobo a slepo. Hoci len na niekoľko hodín mesačne. Po zvyšok času môžu byť pokojne v bezpečí bankového účtu, na ktorý sa vzťahuje poistenie vkladov.

Využite opcie
Pre úplných nováčikov v odbore aktívnej správy úspor odporúčam zamerať sa najmä na nákup opcií. (Prosím nezamieňajte si to s vypisovaním opcií - to je pre pokročilých). Na prvý pohľad to znie ako raketové inžinierstvo, ale nie je tomu tak. To len banky a sprostredkovatelia veľmi populárnych podielových fondov a štruktúrovaných cenných papierov odviedli v minulosti skvelú prácu v duchu "bez nás to nejde".

V skutočnosti si nákupom opcie na určitú akciu alebo menu obmedzíte riziko straty z danej investície na vami vopred určenú čiastku. Potenciál výnosu však nie je nijako limitovaný. To považujem z pohľadu nováčika za veľmi bezpečný spôsob ako vstúpiť na kapitálový trh.

Drahé banky
Jedným z najväčších ešte stále pretrvávajúcich sporov v bankovníctve sú neslušne vysoké poplatky za bankové služby. V minulosti musel tieto výkony niekto robiť manuálne, bolo ich teda treba náležite zaplatiť. No dnes je vďaka technológiám a automatizácii ich výška a často aj dôvod neobhájiteľná. Ako je možné, že hodnota akcií týchto bánk je na historických maximách, keď už niekoľko rokov sú úrokové miery na dlhodobých minimách? Jediným racionálnym vysvetlením sú práve rôzne skryté poplatky.

Čo najmenej medzičlánkov
Veľmi podobné je to aj so sprostredkovateľmi a poradcami. Ako bežná fyzická osoba nie je možné priamo vstúpiť na burzu a kúpiť si cenný papier. Je to stále možné len prostredníctvom licencovaného obchodníka alebo banky, ktorá musí spĺňať ešte náročnejšie kritériá z pohľadu regulácie a ochrany klientov.

Medzi klientom a kapitálovým trhom ale musí byť ešte jeden medzičlánok. No každý ďalší medzičlánok službu predražuje, zdržiava a vďaka dodatočným trhovým rizikám veľakrát aj ohrozuje.

Odvahou prekonať pochybnosti
Máte stále ešte pocit, že sami nemáte dostatok informácií na to, aby ste si riadili vlastné investície? Je to úplne prirodzené. No verte mi, že vaša vlastná motivácia maximalizovať svoj výnos a minimalizovať riziká je podstatne vyššia ako motivácia úplne cudzieho človeka.

Možno Vám to bude znieť ako príliš materialistická rada, ale urobte si čas na svoje peniaze na úkor rodiny, koníčkov a ďalších. V podstate tak robíte i teraz. Nie sú peniaze tým hlavným dôvodom prečo chodíte do práce a to práve na úkor rodiny, koníčkov a priateľov?

Záverom späť k úvodnej paralele s výchovou detí. Ak sa vlastným peniazom, rovnako ako deťom, budete venovať tak, že nebudete musieť byť nikomu vďační, nieto ešte za starostlivosť platiť, s vysokou pravdepodobnosťou budete bohatší. A to nielen o peniaze ale i o zážitky.

 

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šancu už dostávajú aj starší ľudia
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:05