StoryEditor

Kto je kto v americkom hone na post najmocnejšej osoby sveta (prehľad)

04.02.2016, 18:53
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
Bitka v USA o kreslo, ktoré znamená byť najmocnejším na planéte, sa roztáča na plné obrátky.

Dokážete však presne povedať, kto je kto? Iste, Donalda Trumpa pozná pravdepodobne každý, ale kam by ste zaradili nepríklad Maria Rubia? Odpovede nájdete v tomto článku. Venovali sme čas každému kandidátovi a prinášame informácie o každom kandidátovi.

Americká voľba prezidenta prebehne 8. novembra 2016 a nový kandidát vystrieda Baracka Obamu, ktorý kvôli dodatku k americkej ústave nemôže kandidovať znovu a mandát mu tak oficiálne vyprší 20. januára 2017.

Ešte než si predstavíme všetkých kandidátov. Ako sa vlastne volí americký prezident? Niekedy sa zle uvádza, že americký systém voľby prezidenta je priamy. Pravdou je, že je nepriamy. Prezident je volený zborom voliteľov nominovaných jednotlivými štátmi Únie podľa výsledku prezidentských volieb prevažne na princípe víťaz berie všetko (tj. vyhrá ak v príslušnom štáte, získa všetky jeho voliteľov). Volitelia daného štátu sú určení súčtom počtu zástupcov dolnej a hornej komory Kongresu. Výnimku tvoria 2 štáty Nebraska a Maine, ktoré rozdeľujú hlasy podľa víťazstva kandidátov vo svojich volebných obvodoch. Prezidentom sa môže stať len ten, kto získa nadpolovičnú väčšinu z 538 voliteľov, teda 270.

Samotnej voľbe prezidenta musia predchádzať primárne voľby (tie začínajú na začiatku roka, v ktorom sa volí prezident) a konventy. Americkí občania v primárkach volia, koho by považovali za najvhodnejšieho kandidáta za určitú stranu - Republikánov alebo Demokratov. V niektorých štátoch namiesto primárnych volieb dochádza k tzv. Členským zasadnutiam. Pravidlá pre primárky aj členské schôdzke sa v každom štáte môžu líšiť.

Cieľom primárok, okrem voľby straníckeho kandidáta, je vybrať delegátov pre celonárodné stranícke zjazdy tzv. Konventy. Konventy sa konajú v lete tradične po primárkach, kde všetci delegáti (volitelia) vyberajú zo straníckych kandidátov toho, kto bude najlepším prezidentským kandidátom za danú stranu.

Prvé primárky sa podľa tradície konajú v štáte New Hampshire a ešte týždeň predtým je členská schôdza v Iowe. Tá práve prebehla pred pár dňami a celkovo priniesla skôr samé prekvapenia, ako porážku Donalda Trumpa alebo tesné druhé miesto Bernieho Sandersa.

Až do leta nás teda čaká maratón primárnych volieb. Po ich skončení bude mať podľa tradície prvý konvent opozičná strana, teda Republikáni, kde si zvolia svojho straníckeho kandidáta na prezidenta.

Kto je teda kto?

Donald Trump
Tento muž sa narodil v roku 1946 v Queens v štáte New York ako 4. dieťa Fredericka a Mary Trumpových. Donald Trump prešiel New York Military Academy, kde si viedol veľmi dobre. Potom nastúpil na Fordham University, aby o dva roky neskôr prešiel na Wharton School of Finance na University of Pennysilvania, ktorú dokončil v roku 1968 s titulom z ekonómie.

Ovplyvnený kariérou svojho otca, vydal sa Donald Trump na cestu real estate developera. Pripojil sa k otcovej firme a presvedčil ho k progresívnejšej expanzii pomocou úverov. V roku 1971 prevzal kontrolu nad firmou a neskôr ju premenoval na Trump Organization. Ďalej expandoval a získaval rôzne projekty v oblasti Manhattane a postupne pokračoval v budovaní svojho veľkého impéria.

V roku 1974 sa oženil so svojou ženou Ivanou Trump rodenou Zelníčkovou (pochádza z vtedajšieho Gottwaldova terajšieho Zlína), ktorá bola modelkou v New Yorku. S tou sa rozviedol v roku 1991. Ich rozvod bola mediálne sledovaná udalosť. O dva roky neskôr sa oženil znovu s Mariou Maples, herečkou s ktorou mal už v čase sobáša dieťa.

Tento zväzok tiež dlho nevydržal a v roku 1997 musel znovu požiadať o rozvod, ktorý bol dokončený v roku 1999. V roku 2004 sa oženil tretíkrát tentoraz s Melania Knauss, s ktorou má od roku 2006 syna Barrona Williama Trumpa. Celkovo piate dieťa.

V roku 2004 využil svoje známosti a začal pôsobiť tiež v televízii NBC v seriáloch ako The Apprentice, ktorý sa stal rýchlo hitom.

Donald Trump už pri prezidentskej voľbe v roku 2000 koketoval s myšlienkou stať sa prezidentským kandidátom. Nakoniec ho odradili slabé výsledky v kalifornských primárkach a vzdal to. Nakoniec v roku 2012 oznámil znovu zvažovanie prezidentskej kandidatúry, keď 16. júna 2015 urobil túto ambíciu oficiálnou a stal sa kandidátom na prezidenta USA.

Ted Cruz
Ted Cruz je výrazne mladším kandidátom ako Donald Trump. Narodil sa v roku 1970 v Calgary v Kanade, ale väčšinu svojho života prežil v Houstone v Texase. Matka Eleanor áno, ale jeho otec Rafael prišiel z Kuby do USA už v raných 50. rokoch minulého storočia. Už v útlom veku preukazoval schopnosti pre verejný prejav.

Po dokončení Second Baptist High School v Houstone vstupuje na pôdu Princeton University, ktorú dokončil v roku 1992, aby okamžite začal so štúdiom Harvard Law School. Po absolvovaní pracoval na rôznych pozíciách na súde. V roku 2000 pôsobil ako poradca pri prezidentskej kampani Georgea W. Busha. Nakoniec sa vrátil do komerčnej sféry, ale v roku 2012 vyhral voľby do amerického senátu s podporu Tea Party. Po tomto úspechu v roku 2015 oznámil kandidatúru na prezidenta.

Marco Rubio
Tento floridský politik sa narodil v roku 1971 ako potomok kubánskych emigrantov. Časť svojho života prežil v Las Vegas v Nevade. Ale v 80. rokoch sa rodina vrátila späť na Floridu, kde Marco vyštudoval South Miami High School a bol viac než platným členom futbalového univerzitného tímu. Strednú dokončil v roku ´89 a získal vďaka futbalu štipendium na TARKIO College v Missouri.

Po roku štúdií však prešiel na University of Florida. Po dokončení bakalárskeho štúdia v roku 1993, získal ďalší titul z práv v roku 1996 na University of Miami. Z politického hľadiska je Marco doslova hviezda Republikánov. Už v roku 2009 získal kreslo v americkom senáte.

Jeho cesta do vysokých poschodí politiky začala na komunálnej úrovni, keď získal kreslo vo vedení v obvode West Miami City v roku 1998. Hneď rok potom bol úspešný vo voľbe do Snemovne reprezentantov štátu Florida. Všetkých veľmi prekvapil, keď v roku 2009 dokázal zosadiť svojho straníckeho kolegu Charlieho Crista z pozície guvernéra Floridy.

Veľmi mu pomohli väzby na prezidenta Barracka Obamu a jeho vyrieknuté mienky, že Florida potrebuje ekonomickú zmenu. Svoju prezidentskú kandidatúru predstavil Marco Rubio v apríli 2015 vo svojom prejave v domácom Miami, kde uviedol, že jeho krajina potrebuje zmenu a pohľad Republikánov, ktorí rozumejú budúcnosti a osobne si myslí, že má čo ponúknuť v takej záležitosti.

Hillary Clinton
Jediná žena, ktorá sa uchádza o post prezidentky USA, sa narodila v roku 1947 v Chicagu v Illinois otcovi Hugh Rodhamovi a matke Dorothy Emma Howell Rodhamové. Je najstaršia z troch súrodencov - má dvoch mladších bratov Hugha Jr. a Anthonyho. Navštevovala Wellesey College, kde bola čulá v politických aktivitách. Po dokončení začala študovať Yale Law School, ktorú študoval tiež osudový muž jej života - Bill Clinton. Školu dokončila s titulom a hneď prešla na ročné postgraduálne štúdiá Yale Child Study Center, kde sa učila medicínu.

Medzi jej prvé práce patrila práca pre amerického senátora Waltera Modaleho. V roku 1972 sa zapojila do volebnej kampane Demokratov na západnom pobreží pre prezidentského kandidáta George McGoverna. V roku 1974 po rezignácii prezidenta Nixona začala učiť na University of Arkansas Law School, kde pôsobil toho času jej priateľ a spolužiak Bill Clinton. Vydala sa za neho o rok neskôr. Ešte predtým než ju Bill požiadal o ruku, kúpil dom, ktorý vraj označila, za ten, ktorý sa jej páči. Potom, čo mu povedala svoje áno, jej povedal, že už vlastní ich prvý domov.

Hillary ďalej pracovala v politike, okrem iného aj na úspešnej kampani Jimmyho Cartera a pôsobila aj ako právnik v rôznych advokátskych kanceláriách. V roku 1988 a 1991 bola na zozname 100 najvplyvnejších právnikov USA. Bill Clinton striedavo od 70. rokov do roku 1990 pôsobil ako guvernér.

V roku 1992 sa stala prvou dámou USA. O šesť rokov neskôr však jej vzťah s Billom aj jeho popularitou ako prezidenta USA narušil dovtedy nevídaný sexuálny škandál sa vizážistkou Monikou Lewinskou. Hillary verejne svojho manžela podporila. V roku 2007 Hillary oznámila, že sa chce stať prvou prezidentkou USA. A na jar roku 2015 sa už plne prihlásila do volebného súboja o kreslo prezidentky USA.

Bernie Sanders
Tento muž je jednoznačne najstarším kandidátom celého zápolenia. Narodil sa v roku 1941 v New Yorku. Svoje detstvo trávil v Brooklyne a je potomkom poľských židov, ktorí emigrovali zo svojej krajiny. Chodil na James Madison High School v Brooklyne, následne na Brooklyn College odkiaľ za rok prestúpil na University of Chicago. Po dokončení štúdií v roku 1964 žil Sanders v Kibuci v Izraeli, potom sa na dlhší čas usadil vo Vermonte.

Prvý väčší úspech svojej politickej kariéry zaznamenal v roku 1990, kedy bol zvolený do Snemovne reprezentantov ešte ako nezávislý politik. Ale ako nezávislý musel riešiť dilemu, aby presadil svoje vízie, musel sa spojiť s určitou stranou a využiť jej vplyv. Spojenie s Republikánmi označil rovno za nemysliteľné a tak padla voľba na Demokratov napriek odporu časti konzervatívnych Demokratov.

Vždy však bol hlasom opozície nech k jednej, alebo druhej strane, keď si myslel, že sa mýlia. V roku 2006 sa presunul do Senátu, keď porazil republikána Richarda Tarranta, ktorý na svoju kampaň minul vlastných 7 miliónov dolárov. Napriek tomu Sanders vyhral. Počas svojho pôsobenia v senáte sa dostal do mnoho komisií, ktoré boli blízke tomu, čo v minulosti robil.

Svojou ambíciu stať sa prezidentom oznámil v apríli 2015. Nikto však nečakal, že by dokázal ohroziť pozíciu Hillary Clinton. Avšak to sa mu takmer podarilo v Iowe, kde je rozhodnutý nechať si prepočítať počet svojich hlasov. Skončil druhý len o 0,2 percenta.

01 - Modified: 2008-01-30 14:53:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf Société Générale získal podporu predstavenstva
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:15