StoryEditor

Čína robí prvé kroky k upokojeniu situácie na trhoch (+komentár)

25.08.2015, 16:19
Autor:
Pavel PetrPavel Petr

Dnes bola zverejnená správa, že čínska centrálna banka znižuje základne úrokové sadzby - jednoročnú depozitnú aj refinančnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov. Jednoročná refinančná úroková sadzba tak klesá s účinnosťou k zajtrajšku na 4,6 percenta a jednoročná depozitná úroková sadzba klesá na 1,75 percenta. Deje sa tak po piatykrát od vlaňajšieho novembra.

Vývoj jednoročnej refinančnej úrokovej sadzby

Vývoj jednoročnej depozitnej úrokovej sadzby

Akcelerácia monetárneho uvoľňovania čínskej centrálnej banky tiež do značnej miery sleduje podporenie cieľov samotného premiéra Číny, ktorý si stanovil cieľ pre rok 2015, kedy chce, aby čínska ekonomika rástla o 7 percent.

Čínska centrálna banka tiež znižuje povinné minimálne rezervy najväčším čínskym bankám o 0,5 percentuálneho bodu na 18 percent, čo znamená, že si banky musia nechať menší objem hotovosti ako vankúš. Zmena PMR vojde do platnosti 6. septembra.

Centrálna banka tak ďalej zvyšuje snahu upokojiť situáciu na svojom akciovom trhu, ktorý zažíva prudký prepad ako vo včerajšej, tak v dnešnej ázijskej seanse, kedy hlavné indexy odpisovali medzi piatimi a siedmimi percentami a vymazali tak zisky za celý rok 2015. Jedným z čiastkových opatrení je tiež zníženie rezerv o 300 bázických bodov pre spoločnosti poskytujúce finančný leasing a leasing na automobily.

Druhým cieľom centrálnej banky je zažehnať obavy o raste čínskeho hospodárstva, čo naháňa hrôzu aj európskym a amerických spoločnostiam, najmä u tých u ktorých tržby v Číne predstavujú nezanedbateľnú časť celkových tržieb.

Pred dnešnou úpravou došlo už dvakrát k úprave miery povinných minimálnych rezerv pod vedením guvernéra Zhou Xiaochuana navyše s detailnejšie definovaným pohybom požadovaných rezerv voči jednotlivým bankám.

Centrálna banka okrem uvedených opatrení, tiež bude rozširovať svoje refinančné kapacity a tiež zvýši svojou frekvenciu ich využitia. Centrálni bankári tiež uviedli, že inflácia v ekonomike je stále príliš nízka.

Tomáš Vlk, analytik Patria Finance komentuje zníženie sadzieb nasledovne:

"Sada nových opatrení je to, v čo dúfali finančné trhy pri prepadoch v posledných dňoch. Čína zaváhala a s menším oneskorením prichádzajú opatrenia, ktoré sú zatiaľ len na strane menovej politiky, kde sa dá čakať menší efekt. Aj tak ale ide o dôležitý impulz na preklenutie negatívnej nálady. Obavy z výraznejšieho spomalenia v Číne môžu klesať s vedomím, že sú tamojšie autority pripravené dodať ďalšiu podporu.

Čínske trhy sú zatvorené a opatrenia sa prejavujú pozitívne iba na futures. Európske akcie sa vydali nahor už ráno a svoje zisky po čínskom oznámení zvyšujú. Futures naznačujú, že sa pozitívny vývoj prenesie neskôr aj do Ameriky. Pod väčší tlak sa dostávajú dlhopisy USA či Nemecka a zľahka začínajú strácať aj dlhopisy rizikovejších krajín.

Na menách nemá krok čínskej centrálnej banky zatiaľ veľkú odozvu. Pozícia dolára sa však predsa len vylepšujú a americká mena si polepšuje hlavne na páre s eurom (aktuálne 1,1480). Samotná čínska mena sa s mäkšou menovou politikou nedostáva pod tlak, ale otázkou je aktivita centrálnej banky na trhu."

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-05-03 06:00:11 - Feat.: - Title: Ceny ropy smerujú v tomto týždni k poklesu, stoja za ním dva faktory 02 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 03 - Modified: 2024-05-02 15:39:29 - Feat.: - Title: Ceny ropy po štatistike z USA vymazali predchádzajúce zisky a klesajú 04 - Modified: 2024-05-01 16:22:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o viac než dva doláre. Tlak vyvinuli najnovšie správy z USA ropných zásobách 05 - Modified: 2024-05-01 09:33:14 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, vývoj ovplyvňujú rokovania o prímerí v Gaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:19