StoryEditor

Banky: Kto sú víťazi a porazení finančnej krízy (komentár)

11.06.2015, 12:38
Od konca globálnej finančnej krízy uplynulo už viac ako šesť rokov, vedenie svetových bánk však stále zostáva pod tlakom. Ako sú na tom niekoľko rokov

Napríklad taká Deutsche Bank, ktorú podľa nedeľného vyhlásenia opúšťajú obaja jej výkonní riaditelia, si viedla od konca roku 2008 v porovnaní s ostatnými veľkými globálnymi bankovými holdingmi o niečo horšie vo výkonnosti akcií, ale aj výnosnosti a efektivite nákladov.

HSBC, ktorá v utorok oznámila predaj divízií v Turecku a Brazílii spolu s radikálnymi úspornými opatreniami, ktoré okrem iného povedú k zrušeniu až 25000 pracovných miest, sa s ohľadom na väčšinu kritérií umiestnila niekde v polovici pomyselného rebríčka. Náklady v pomere k príjmom dokonca v HSBC od roku 2008 vzrástli, čo viedlo CEO HSBC Stuarta Gullivera k ešte väčším škrtom.

Trhová versus účtovná hodnota

Akcie Deutsche Bank, sídliacej vo Frankfurte nad Mohanom, teraz majú hodnotu polovice účtovnej hodnoty banky, čo naznačuje, že trh Deutsche Bank priraďuje nižšiu hodnotu, než manažment verí, že by dostal v prípade likvidácie spoločnosti. Pomer trhovej hodnoty k tej účtovnej je pod úrovňou 1 aj v prípade londýnskej bankovej skupiny HSBC. Najlepšie je na tom z hľadiska pomeru trhovej a účtovnej hodnoty švajčiarska UBS, ktorej trhová hodnota naopak prevyšuje tú účtovník.



Graf znázorňuje pomer trhovej a účtovnej hodnoty najväčších globálnych bankových skupín. Trhová hodnota len štyroch z najväčších bánk (UBS, Goldman Sachs, JP Morgan a Morgan Stanley) prevyšuje účtovnú hodnotu.

Rentabilita vlastného kapitálu

Z hľadiska rentability čiže výnosnosti vlastného kapitálu, ktorá je pomerom výsledku hospodárenia spoločnosti a jej vlastného kapitálu je na tom v porovnaní s predkrízovym stavom nemecká Deutsche Bank biedne. Výšku jej rentability vlastného kapitálu, ktorá ukazuje, ako dobre investuje management peniaze investorov, na úrovni dvoch percent zodpovedá zhruba desatine tohto ukazovateľa pred krízou. U väčšiny veľkých bánk bola táto rentabilita podstatne vyššia pred globálnou finančnou krízou.

 


Z grafu je zrejmé, že z hľadiska rentability vlastného kapitálu si ako pred krízou, teda v roku 2007, tak aj v súčasnosti, vedie najlepšie Goldman Sachs. Najhoršie je na tom v tomto ohľade momentálne britská Barclays.

Náklady vo vzťahu k príjmom

Pomer nákladov k príjmom má napríklad práve britská HSBC oproti ostatným veľkým bankám jeden z najnižších. Je to dané tým, že HSBC je primárne retailová banka s tisíckami pobočiek a len malou investičnou bankou. Bankový úradníci a obchodní zástupcovia sú tiež horšie platení ako makléri a investiční bankári. Aj napriek tomu však tento pomer nákladov k príjmom v britskej banke od krízy vzrástol a dostal tak bankovú inštitúciu pod tlak. A táto banka nie je jediná, ktorá má tento pomer teraz vyššie ako pred finančnou krízou. Najnižším pomerom nákladov k príjmom sa pýši britská Barclays.



V grafe sú červene znázornené banky, ktoré od krízy pomer nákladov k príjmom znížili. Zelene sú vyobrazené banky, ktorých náklady rastú. Modro sú znázornené banky, ktorých náklady k príjmom sa zmenili veľmi málo alebo vôbec.

Výkonnosť akcií

Čo sa týka výkonnosti akcií od finančnej krízy, na svoje si prišli najviac investori do akcií Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase a Barclays. Ich investície sa za posledných 7 rokov dokonca viac ako zdvojnásobili. Naopak investori do akcií Deutsche Bank a HSBC dosiahli na veľmi skromné ​​výnosy. Zatiaľ čo najlepšie si viedli od krízy akcie Goldman Sachs, investori do akcií Citigroup o peniaze prišli.


Graf znázorňuje celkové výnosy od 31. decembra 2008 v percentuálnom vyjadrení. Zahŕňa rast ceny akcií a dividendy.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-22 11:12:00 - Feat.: 0 - Title: Pamätný deň ani nekrátené prenosy z parlamentu neschválili
01 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 02 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:35