StoryEditor

Bol by svet horší po americkom zvýšení sadzieb? (komentár)

17.09.2015, 00:00
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
S nadchádzajúcim zasadnutím výboru pre otvorený trh (FOMC) Fedu znie stále viac v hlavách investorov otázka: Zvýši sadzby, nezvýši sadzby?

Hra sa dostáva už na vysokú úroveň. Šéfka FEDu Janet Yellenová úplne vynechala príležitosť v rámci udalosti v Jackson Hole, kde sa schádza elita centrálneho bankovníctva a vybraní ekonómovia ku každoročnej konferencii, akokoľvek komentovať sadzby alebo čokoľvek okolo rozhodnutia FEDu.

To bol z jej strany veľmi múdry krok, pretože od istej doby trh analyzuje čokoľvek, čo by mohlo napovedať, kam sa myslenie a činy FEDu budú uberať. Každé slovo, každý tón sú v súčasnej situácii analyzované, či ak už nenaznačujú, kedy FED zvýši sadzby a posunie sa tak na "normálne úrovne".

Bolo to bezprecedentné sedemročné obdobie, kedy sa sadzby pohybovali blízko nuly po tom, čo FED prijal nevyhnutné kroky po roztavení trhov v roku 2008. V nedávnom rozhovore sa guvernér indickej centrálnej banky Raghuram Rajan vyjadril nasledovne: "Ak sa nestaráte o volatilitu, potom nútite ostatných k reakcii a každý je na tom potom horšie."

Tento človek predpovedal aktuálnu situáciu už desať rokov pred tým, než reálne nastala, a bolo by múdre, keby zástupcovia FEDu znovu v aktuálnych podmienkach zamerali svoju pozornosť na túto citáciu.

Aby to bolo úplne jasné, zvýšenie úrokových sadzieb FED-om bude mať hlboké dopady na americkú ekonomiku, ale bude mať aj oveľa komplexnejší dopad na svetové ekonomické a finančné prostredie. Najmä sa prejaví aj v Emerging Markets (rozvojové trhy s vlastnosťami rozvinutého, ale nespĺňajú isté normy).

Rast sadzieb dozaista spôsobí posilňovanie dolára, čo povedie k tomu, že viac globálnych investorov "zaparkuje" svoje peniaze v USA namiesto v Emerging Markets (EM). To môže do značnej miery ovplyvniť meny jednotlivých EM trhov, ich exporty a zamestnanosť.

Existujú však aj výnimky, ako napríklad India, ktorá dnes vyzerá krehkejšie, než vyzerala pred rokom. Indovia budú musieť vytvoriť vankúš z devízových rezerv, aby boli schopní čeliť nebezpečenstvám, až sa po raste sadzieb od FEDu začne kapitál dávať do pohybu. Tak či tak to povedie k poklesu dopytu po tovare z USA a z iných krajín.

Zmýšľanie FEDu v posledných týždňoch sa zdá byť skôr zmiešané, zatiaľ čo centrálni bankári napríklad z Indonézie a Mexika lobovali za rast sadzieb a zbavenie sa všetkých neistôt a špekulácií, ktoré práve obchádza trhy. Na druhú stranu hlavný ekonóm Svetovej banky Kaushik Basu bol zase pre to, nechať zvyšovanie ešte na neurčito.

Debata o výhodách a nevýhodách rastu úrokových sadzieb v USA sa ustálila nad niekoľkými dilemami, ktoré musia centrálni bankári riešiť. Tri hlavné neistoty budú dôvodom pre FED sa zhlboka nadýchnuť pred konečným rozhodnutím.

Po prvé, centrálni bankári USA sú držaní dole vďaka pretrvávajúcej prítomnosti nízkej inflácie. Inflácia je stále pod 2-percentným cieľom centrálnej banky. Je dobré si zrevidovať, že FED dostal od kongresom úlohu maximalizovať zamestnanosť a udržať a starať sa o stabilnú cenovú hladinu. Napriek stabilite zotavenia po roku 2008, rast miezd v USA bol pri najlepšom len stredne rýchly.

Túto informáciu pridajte k nepovzbudivého rastu počtu pracovných miest zo 4. septembra tohto roku a bude nerozumné si myslieť, že ešte existuje priestor nejakým spôsobom sa viac priblížiť k dvom stanoveným cieľom FEDu. Na druhú stranu predčasný rast sadzieb by mohol zastaviť proces dosahovania týchto dvoch cieľov, čo musí byť jednoznačne identifikované ako riziko predčasného rastu sadzieb.

Ďalším rizikom sú ceny ropy. Tie so sebou strhávajú aj zvyšok komodít, ktoré sú dôležité pre Čínu, ktorá sa zdá, že spomaľuje. Čo môže indikovať ďalší pokles cien komodít. V tom prípade je takmer isté, že by FED svoj inflačný cieľ nedosiahol, pretože komodity sa premietajú do cien rady výrobkov spotrebného koša. To je dokonca prípad, kedy by sa dalo skôr uvažovať o ďalšom monetárnom uvoľňovaní viac ako o raste úrokových sadzieb.

Tretím zdrojom neistoty je samozrejme Čína a v rozšírenej verzii spolu s ďalšími EM. Čínsky dlh vo výške 28 biliónov dolárov v roku 2014 predstavuje 282 percent vlastného HDP. Keď sa Shanghai Composite dramaticky prepadol, vláda uskutočnila devalváciu juanu a znížila úrokové sadzby. S padajúcim dopytom po komoditách z Číny dostávajú poriadnu lekciu aj meny dvorných dodávateľom pre zásobovanie Číny čo sa komodít týka - Južná Afrika, Brazília, Indonézia alebo Rusko.

Krajiny EM tvoria zhruba 40 percent všetkého globálneho výstupu, ďalšie spomalenie v týchto ekonomikách, spôsobené zvýšením sadzieb v USA, by znamenalo riziko kontaminácie celého svetovej ekonomiky.

Na ekonomiku Európy a Japonska sa nedá spoliehať. Tie majú svojich problémov už teraz dosť. Jediným pevným bodom v mori problémov by tak ostala Amerika, a ak by aj tá padla, privodilo by to svetu veľa rizík na veľa frontoch.

V súčte sa tak dá povedať, že FED musí pre nový "normál" ešte v septembri udržať tento starý "abnormálny" poriadok vecí - teda držať naďalej úrokové sadzby nízke.

Samozrejme existujú argumenty, ktoré môžu byť urobené v prospech rastu úrokových sadzieb aj keby to bol len rast mierny. Po prvé - nejaký čas trvá, kým sa zmena prejaví do reálnej ekonomiky. Teda čo by malo byť kľúčové, sú vyhliadky do budúcnosti najmä pre nezamestnanosť a odhady inflácie než aktuálny stav.

Po druhé - máme problém s načasovaním. Ak FED teraz neurobí nič, bude ťažké urobiť takéto vyjadrenie v decembri pred kľúčovou sezónou pre maloobchodníkov, čo teda necháva šancu pre ohlásenie FEDu len do obdobia tej najaktívnejšej časti volebného ťaženia o kreslo prezidenta najmocnejšej krajiny sveta v roku 2016. To je teda možnosť, ktorá nie je práve lákavá. Tretím dôvodom je, že prostredie nízkych úrokov vyhovuje lenivým sumcom na Wall Street hlavne v bankovom sektore.

Na záver - argumenty pre ponechanie sadzieb sú proste silnejšie než pre rast sadzieb. Vo svete existuje príliš veľa rizika a volatility alebo štrukturálnych slabostí, že by negatívne efekty trvali dlhšie a boli hlbšie, hoci americká ekonomika, zdá sa, je na stále silnejších a silnejších základoch. Jednoducho nie je správna doba.

Monetárna politika nie je presné inžinierstvo na milimeter a je skôr nepresná a to bez ohľadu na to ako sofistikovaný model pre rozhodovanie použijete. Navrhujem, aby sa Janet Yellenová a jej kolegovia z FEDu zatiaľ držali doterajšieho status quo.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kalendárium
01 - Modified: 2024-05-02 14:35:41 - Feat.: - Title: Česká národná banka znížila svoju základnú sadzbu na 5,25 percenta 02 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 03 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 04 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-04-30 18:38:26 - Feat.: - Title: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna, hlási predstaviteľ ECB Villeroy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:04