StoryEditor

Všetko, čo potrebujete vedieť o stretnutí ropných veľmocí vo Viedni

04.06.2015, 10:59

Vo Viedni sa tento piatok koná prvé zasadnutie OPEC po poslednom novembrovom stretnutí, ktoré rozvrátilo dianie na energetickom trhu. Prekvapivo liberálne rozhodnutie ponechať ceny ropy voľne padať nebolo ovplyvnené ničím iným, než snahou Organizácie krajín vyvážajúcich ropu vytlačiť z trhu producentov vysoko nákladovej ropy ako sú napríklad USA.

Pre nadchádzajúce mesiace sa očakáva, že OPEC zachová ťažbu ropy na súčasnej úrovni. Predsa len môže byť organizácia relatívne spokojná s výsledkom minuloročnej šokovej terapie, ktorá priniesla na trh oživenie upadajúceho dopytu a zrazila rastúcu konkurenciu.

Zníženie alebo zvýšenie produkcie

Všeobecne prevláda názor, že z hľadiska nastavenia produkcie sa po zasadnutí tento týždeň veľa nezmení. Organizácia pravdepodobne udrží strop ropnej produkcie na 30-tich miliónoch barelov denne. Existuje však aj malá šanca, že sa OPEC rozhodne trhy prekvapiť zvýšením tohto cieľa, vzhľadom na to, že všetkých 12 členov čerpá najmenej o 1 milión barelov denne viac.

OPEC a veľké ropné spoločnosti

Ešte pred hlavnou schôdzou organizácie OPEC, ktorá prebehne tento piatok, sa koná dvojdňový summit medzi hlavnými predstaviteľmi OPEC a hlavami takzvaných veľkých ropných spoločností, ktorý sa koná každé dva roky. Zásadné bude stretnutie saudskoarabského ministra pre ropu s riaditeľmi spoločností ExxonMobil a BP a možno medzi nimi čakať značné napätie.

Práve týchto veľkých ropných firiem sa totiž značne dotkol plán, iniciovaný hlavne Saudskou Arábiou, ponechať ceny ropy klesať napriek rastúcej americkej produkcii. Donútil tak práve veľké spoločnosti znižovať náklady a odložiť investície, naplánované v čase, keď sa priemerná cena ropy pohybovala nad 100 dolármi za barel.

Vplyv poklesu cien na členov OPEC

Ceny ropy tento rok v januári dosiahli na šesťročné minimum na úrovni 45 dolárov za barel a špekulovalo sa o tom, že možno klesnú ešte nižšie. Od tej doby sa však stabilizovali na úrovni okolo 65 dolárov za barel. Pravdou však zostáva, že aj tak sú ceny ropy o dosť nižšie, než potrebuje veľa členov OPEC na to, aby boli schopní naplniť domáce rozpočty.

Zvlášť ťažko dopadol prepad cien ropy práve na Venezuelu, Nigériu, Angolu a Irán. Naopak bohatšie arabské členské krajiny z oblasti Perzského zálivu, ktoré majú výhodu jednak vyššej produkcie a menšej populácie. Väčšinu ropných cenových búrok prečkali bez vážnejších problémov. Ropný trh je stále presýtený a predzásobený a to najmenej o 1 milión barelov denne a ceny čierneho zlata tak zostávajú náchylné k ďalšej korekcii.

Irán a Irak

OPEC bezpochyby bojuje o väčší podiel na trhu. V posledných rokoch tento podiel strácal na úkor rýchlo rastúceho trhu v USA a ďalších producentov. V hre nie sú však iba externé faktory ako vytláčanie vysoko nákladovej produkcie, ale zároveň aj vnútorné tlaky zo strany členských štátov. Napríklad ropný vývoz v Iraku neutrpel pretrvávajúcou nestabilitou v krajine a po rokoch sankcií a vojen vzrástol na rekordnú úroveň nad 3 milióny barelov denne.

Zároveň sa neustále hovorí o vplyve prípadnej dohody o iránskom jadrovom programe na svetový ropný trh. Keď dohoda bude tento mesiac naozaj dosiahnutá, zrušenie alebo obmedzenie sankcií bude otázkou najmenej niekoľko mesiacov. Chvíľu bude trvať, kým sa na trh vráti iránsky ropný export vo väčšom objeme.

Otázka Iránu by tak pre piatkový summit nemusela byť aktuálna a OPEC k tejto téme zaujme pravdepodobne vyčkávajúci postoj. "Kráľ" OPECu Saudská Arábia tiež v poslednej dobe navyšoval produkciu a to na takmer rekordnú úroveň nad 10 miliónov barelov denne.

OPEC a Rusko

Ministra pre energetiku poslalo do Viedne aj Rusko, ktoré nie je členom OPEC. Aj keď v minulosti OPEC mal snahu veľmoc, akou je Rusko, presvedčiť o spoločnom znižovaní produkcie, Moskva dala jasne najavo, že znižovanie produkcie nie je na programe dňa a to ani napriek tomu, že nižšie ceny ropy škodia ruskej ekonomike, ktorá je už tak poznamenaná sankciami.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Očakávané počasie v európskych mestách dnes v °C
01 - Modified: 2024-05-05 09:49:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy zaznamenali najprudší pokles za tri mesiace. Trh nečakal navýšebie amerických zásob 02 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 03 - Modified: 2024-05-03 06:00:11 - Feat.: - Title: Ceny ropy smerujú v tomto týždni k poklesu, stoja za ním dva faktory 04 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 05 - Modified: 2024-05-02 15:39:29 - Feat.: - Title: Ceny ropy po štatistike z USA vymazali predchádzajúce zisky a klesajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:45