StoryEditor

Zmena výhľadu Svetovej banky potešila trhy

20.01.2014, 10:36

Začiatok tretieho tohtoročného týždňa bol sprevádzaný výpredajmi US akcií. Za poklesom sa skrývala nervozita z nevydarených NFP, keď prišlo k najväčšej medzere medzi trhovými očakávaniami a realitou za posledné 4 roky. Spočiatku si to odniesol „len“ USD, ktorý na páre s EUR v pondelok osciloval okolo hladiny 1.3668 EURUSD. Dolár strácal v pondelok na všetkých hlavných menách a s JPY sa dokonca pozrel krátkodobo pod support na úrovni 103 USDJPY. Zmena na akciových trhoch na seba nenechala dlho čakať a krátko po otvorení amerických trhov začal S&P 500 výrazne strácať a deň ukončil so stratou -1.26 %.

Európa sa mohla oprieť o rastúci sektor bánk, ktorý podržal benchmarky na starom kontinente v zelenom teritóriu. Výnimku tvorili japonské akcie, pretože finančný trh bol v pondelok v dôsledku štátneho sviatku zatvorený. Prenos strachu z výrazného prepadu amerického trhu práce sa nakoniec dostal aj do Japonska v utorok a bol znásobený zhoršujúcou sa tamojšou obchodnou bilanciou. Nikkei 225 sa otvoril gapom, ktorý nebol do konca obchodnej seanse skúpený. Výsledková sezóna a pohyby cien akcií dotknutých spoločností na prvý pohľad absolútne obchádzajú logiku. Napríklad Wells Fargo & Co. zaznamenala 10 %-tný rast zisku, ktorý bol nad trhovými očakávaniami a banke to aj tak nepomohlo k rastu cien jej akcií.

Hlbší pohľad nám však odhalí, že za rastom zisku nie je rast príjmov z hlavných aktivít banky, ale úspora výdavkov v dôsledku náznakov zlepšenia americkej ekonomiky, ktoré ako sme pri NFP videli, môže byť veľmi vrtkavé. Indexy v utorok, v dôsledku potešujúcej výsledkovej sezóny lákali na trhy prevažne býkov. Streda nebola zaujímavá ekonomickým kalendárom, ale pozitívnym rozruchom pod taktovkou Svetovej banky, ktorá upravila svoj výhľad na ekonomický vývoj pre rok 2014. Zmene výhľadu sa tešili akcie na oboch brehoch Atlantiku. USA zaznamenali hetrik, keď rástol akciový trh, výnosy 10-ročných dlhopisov klesali a USD posilňoval na všetkých hlavných pároch. Štvrtok si pohoršil z forexového poľa najmä austrálsky dolár.

Ten sa dostal pod predajný tlak potom čo ekonomika Austrálie stratila takmer 23 tisíc pracovných miest. Nie veľmi pozitívne dáta zverejňované počas dňa pokračovali úrovňami inflácie z EÚ a USA. Obe ekonomiky sa zmietajú v problémoch nedostatočného rastu úrovne cien, čo je azda najväčším problémom roka 2014. Koniec týždňa nebol sprevádzaný výraznými trhovými pohybmi akciového poľa ani v USA ani na starom kontinente. Zlato sa však stalo malým víťazom dňa, keď žltý kov ťahal na sever fyzický dopyt.

Od začiatku roka sa zlatu podarilo pridať takmer +4.5 %, čo je pozoruhodné, keďže sme len za polovicou januára. Z korporátnych akcií vyberáme francúzskeho automobilového producenta Renault SA, ktorému sa podarilo za posledný týždeň zvýšiť hodnotu svojich akcií cez 8 % vďaka zníženiu cien, čo bolo sprevádzané zvýšením predajov nových áut za viac ako 4 roky. Druhou spoločnosťou je nemecký RWE AG, ktorého manažment pristúpil začiatkom tohto roka k zmene zamerania finančnej politiky, keď sa rozhodli investovať do nových spôsobov získavania čistej energie (veterné a vodné elektrárne). Momentálne hľadajú partnerstvo pre výrobu 700 megawattov elektrickej energie v Severnom mori. V nasledujúcom týždni nás čaká zaujímavejší prehľad makrodát oproti minulému týždňu.

Pondelok to bude: HDP Číny za 4Q a priemyselná produkcia a v Japonsku to bude tiež priemyselná produkcia. Silný pohyb DAX-u nasleduje vždy po zverejnení ekonomického sentimentu centra ZEW, ktorý je naplánovaný na utorok. V stredu sa dozvieme výsledky pomaly sa zviechajúceho britského trhu práce a vo štvrtok to bude manufaktúrne PMI najväčších ekonomík EÚ a Číny. Americká ekonomika zverejní svoj prvý údaj až vo štvrtok a budú to predaje existujúcich domov. Záver týždňa bude patriť kanadskému CPI.

01 - Modified: 2005-12-12 11:00:15 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 12. 12. 2005
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:56