StoryEditor

Sladký život sa nám tento rok predraží (+prehľad trhov)

Ceny cukru zaznamenali v utorok najväčší jednodenný nárast za ostatných 23 rokov.

Májový futures kontrakt na Intercontinental Exchange v USA rástol o 8,9 percenta na 13,90 dolárového centu za libru. V Londýne rástli jeho ceny o 6,1 percenta na 395,90 dolára za tonu.

Stáli za tým správy International Sugar Organization, podľa ktorých bude na trhu v tomto roku  rekordný deficit päť miliónov metrických ton cukru v dôsledku nepriaznivého počasia.

Išlo by o prvý schodok za ostatných päť rokov, keď sa naplno prejavuje fenomén El-Niňo, ktorý spôsobuje silné dažde v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým producentom komodity.

Prehľad trhov

Akciové trhy
Európske akciové trhy včera prudko oslabili, keď reagovali na pokles cien ropy, čo poslalo ostro nadol predovšetkým sektor akcií naviazaný na komodity. Náladu na trhoch nedokázala zlepšiť ani séria solídnych korporátnych výsledkov za ostatný kvartál.

Americké akciové trhy obchodovali najskôr prudko v červených číslach, keď nasledovali vývoj na európskych trhoch a tradične kopírovali vývoj cien ropy. To potvrdil aj nasledujúci vývoj, kedy ceny ropy v reakcii na vyšší pokles zásob benzínu v USA otočili a dostali sa do zelených čísiel.

Dlhopisové trhy
Výnosy európskych vládnych dlhopisov na čele s Nemeckom ako aj ostatnými silnými európskymi ekonomikami včera oslabili, keď rast cien podporil negatívny sentiment na trhoch a očakávania, že ECB pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu svojej monetárnej politiky. Americké vládne dlhopisy zatvorili nakoniec bez zmeny, keď pri otočení vývoja na akciových trhoch vymazali svoje zisky.

Komoditné trhy
Zlato včera rástlo a aj keď dosiahlo hranice 1250 dolárov za trójsku uncu, uzavrelo len s miernym ziskom na 1230 dolároch, keď jeho zisky skresal obrat na akciových trhoch. Ceny ropy si včera pripísali kolísavý vývoj, keď čierne zlato otočilo svoj pokles a zatvorilo v ziskoch, a to vďaka solídnemu dopytu po benzínoch v USA.

Devízové trhy
Menový pár euro- dolár včera nezaznamenal takmer žiadne zmeny a kolísal sa v okolí 110 dolárových centov. Nedarí sa britskej libre, ktorá včera klesla voči euru a voči doláru oslabila už na svoje vyše sedemročné minimá, keď reagovala na nárast obáv z možného odchodu Británie z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-25 20:47:43 - Feat.: - Title: Viac cukru v rozvojových krajinách. Nestlé odmieta tvrdenia o dvojakých štandardoch 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 05 - Modified: 2024-01-15 08:04:44 - Feat.: - Title: Sladkosti sú poslednou obeťou klimatických zmien, cukor je najdrahší za posledných 13 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 01:25