StoryEditor

Saudi tajne rokujú s bankami (+prehľad trhov)

​Vláda Saudskej Arábie podľa zdrojov agentúry Reuters tajne poslala pozvanie viacerým bankám na diskusiu ohľadne veľkej medzinárodnej pôžičky, ktorá by mohla dosiahnuť až 10 miliárd dolárov alebo dokonca viac.

Žiadosti novinárov, aby ministerstvo financií alebo centrálna banka poskytli k tomu komentár ostali bez odpovede. Príjmy z predaja ropy, ktoré tvoria až 90 percent štátneho rozpočtu, minulý rok poklesli o takmer. Na vyrovnaný štátny rozpočet potrebuje cenu ropy okolo 100 dolárov, pričom aktuálne sa pohybuje len tesne nad 30-dolárovou hranicou. Minulý rok dosiahol deficit rozpočtu okolo 20 percent a štát prvý krát od roku 2007 emitoval dlhopisy.

Prehľad trhov:

Akciové trhy
Európske akciové trhy včera v kolísavom obchodovaní nakoniec mierne oslabili. Európske burzy nadol poslal predovšetkým prepad akcií zdravotníckeho odvetvia, za čím stálo zníženie ratingu pre globálny farmaceutický sektor od agentúry Moody's. Americké akciové trhy len prešľapovali na mieste a pripísali si skromné zisky, keď investori vyčkávali na piatkové dôležité makrodáta z amerického trhu práce v podobe Nonfarm Payrolls reportu.          

Dlhopisové trh
Európske vládne dlhopisy včera obnovili svoj trend posilňovania, keď výnosy nadol tlačilo obnovenie stávok na to, že ECB budúci týždeň pristúpi k ďalším stimulom. Cenám vládnych dlhopisov sa darilo aj na opačnom brehu Atlantiku. Americké vládne dlhopisy posilnili po tom, čo investori reagovali na nepresvedčivú sériu amerických makrodát a vyčkávali na dnešný report z trhu práce USA.

Komoditné trhy
Zlato vo štvrtok rástlo a dostalo sa už nad 1260 dolárov za trójsku uncu, keď investori reagovali na pokles na akciových trhoch a žltému kovu pomohlo aj oslabenie dolára. Americká ropa WTI včera len stagnovala a asi iba dvadsať centov si pripísala európska ropa Brent. Rope celkovo chýbal smerodajný impulz, pričom obrovský previs ponuky čiastočne prevážili nedávne dáta o poklese produkcie.

Devízové trhy
Americký dolár včera voči euru smeroval k pripísaniu si najväčšieho percentuálneho prepadu za ostatné tri týždne. Mohli za to hlavne americké makrodáta, na čele s poklesom zamestnanosti v sektore služieb, čo by mohlo znamenať slabé piatkové čísla z trhu práce USA. Euro si voči doláru nakoniec pripísalo takmer 0,9 percenta a uzavrelo na 109,6 dolárového centu.

01 - Modified: 2019-04-06 10:37:41 - Feat.: - Title: Saudi hrozia Američanom ústupom od dolára v obchode s ropou 02 - Modified: 2018-08-14 20:24:27 - Feat.: - Title: Ropu stiahlo Turecko. Zachránili ju Saudi 03 - Modified: 2016-03-30 09:27:55 - Feat.: - Title: Google bol na dve hodiny dostupný v Číne (+prehľad trhov) 04 - Modified: 2016-03-24 11:47:29 - Feat.: - Title: Aerolínie bojujú proti výrobcom leteckých motorov (+prehľad trhov) 05 - Modified: 2016-03-18 08:41:45 - Feat.: - Title: ​Trump je rovnaké globálne riziko ako terorizmus (+prehľad trhov)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 02:44