StoryEditor

Spokojnejší, nie spokojní

18.10.2004, 00:00
Podnikateľské prostredie sa u nás zlepšuje. Svorne to tvrdia predstavitelia malého podnikateľského stavu.

Podnikateľské prostredie sa u nás zlepšuje. Svorne to tvrdia predstavitelia malého podnikateľského stavu. Zlepšil sa ich prístup k úverovým zdrojom, časť problémov vyriešil nový Zákonník práce, daňová reforma i zákon o účtovníctve. Podarilo sa zachovať zjednodušený systém zdaňovania, zabezpečiť vyrovnanie sadzby dane z príjmov s právnickými osobami, znížiť daň z príjmov na 19 percent, vyriešiť niektoré problémy s odpismi atď. To sú pozitíva. Nedá sa však povedať, že už niet čo zlepšovať. Drobní podnikatelia -- živnostníci sú síce spokojnejší, ale nie spokojní.
Začínajúci podnikatelia by podľa stavovských organizácií mali mať daňové úľavy. Cítia sa diskriminovaní voči zahraničným firmám, čo sa podľa nich prejavuje poskytovaním úľav pre zahraničných investorov. Drobní podnikatelia by si zároveň želali, aby sa na Slovensku prijali viaceré rozvojové programy. Napríklad v cestovnom ruchu, pri úsporách energie a zlepšovaní technického stavu bytového fondu. Výpočet možností, ktoré by im uľahčili podnikanie, alebo pôsobili motivačne, by bol nepochybne ešte širší.
V neposlednom rade majú živnostníci pripomienky k fungovaniu sociálneho dialógu. Upozorňujú na podporu sociálneho mieru Európskou komisiou a na jej snahu o kvalitný partnerský dialóg. Slovenská živnostenská komora je za posilnenie sociálneho partnerstva a nesúhlasí, aby na Slovensku bol tento dialóg len na báze poradenstva pre vládu, tak, ako to má stanoviť novela zákona. Tripartitný dialóg považuje zväz za dôležitý najmä pre malých a stredných podnikateľov. Chcú jeho prostredníctvom ďalej zlepšiť podmienky pre svoj podnikateľský stav.
Zlepšenie prostredia na podnikanie dokumentujú aj niektoré reakcie zo zahraničia. Tam neraz považujú napríklad náš Zákonník práce za oveľa progresívnejšiu právnu normu ako sú ich zákony. Jeho zásluhou, ako aj najnovšími reformnými krokmi v ekonomike, sa stalo podnikateľské prostredie u nás podstatne konkurencieschopnejšie. Túto pozíciu si teraz budeme musieť obhájiť. Pre mnohé rozvinuté ekonomiky sme sa stali nepríjemnou konkurenciou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 02:30