StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

26.08.2003, 00:00
The Washington Times
Nebolo to len pred dvoma týždňami, keď sa najvyšší americký správca v Iraku, veľyslanec Paul Bremer chválil, aký pokrok sa v krajine podarilo dosiahnuť? Aj keď treba priznať, že správca Bremer dosiahol veľa pozitívnych úspechov, ich smutným protikladom je zvyšovanie miery násilia v posledných dňoch, ktoré podkopali jeho nádejnú analýzu Iraku po Saddámovi. Vo svetle minulotýždňového útoku proti ústrediu OSN v Bagdade, pri ktorom zahynul jeden z najväčších svetových diplomatov, Sergio Vieira de Mello, aj niektorí v Bushovej administratíve sa prikláňajú k názoru, že by nemalo ísť iba o americkú šou a začínajú prehodnocovať našu politiku v oblasti. (Väčšia rola OSN, Jamie Dettmer, 25.8.)

The Guardian
Niektorí ľudia sú teraz veľmi štastní: sú radi, že sa konečne nemusia obťažovať prímerím, ktoré tak nenávideli. Väčšina ľudí dvoch národov - Palestínčanov aj Izraelčanov, ho milovali. No nanešťastie, ľudia - obyčajná mier milujúca verejnosť - nie sú faktorom v rozhodovacom procese na Blízkom východe. Ich názor si nechcú vypočuť, nemá váhu a je takmer bez vplyvu. Hamas a Islamský Džihád zabili prímerie, Jásir Arafat ho neznášal, podobne ako Ariel Šaron, a o židovských osadlíkoch ani nehovoriac. Verejnosť v Izraeli si s prímerím prvýkrát vydýchla po troch rokoch krviprelievania a to isté platilo pre Palestínčanov. (Requiem za prímerie, Yossi Sarid, 25.8.)

Berliner Zeitung
Prívrženci sprisahaneckých teórií môžu byť sklamaní. Záhadná samovražda britského zbrojného experta Davida Kellyho, ktorý si pohneval vládu kritikou jej irackej politiky, mala náboj potenciálneho zdroja budúcich mýtov, napríklad, že Downing Street uviazla v osídlach temných mocností. No Brian Hutton tomu zabránil: 72-ročný lord a sudca totiž rozhodol, že 9 000 strán dokumentov dôkazového materiálu zverejnia na internete. (Odkliatie Tonyho Blaira, Sabine Rennefanzová, 25.8.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 12:18