StoryEditor

Aj najlepší už strácajú platobnú schopnosť

15.05.2003, 00:00

Či je slovenský agrosektor pripravený na vstup do Európskej únie, to je otázka, nad ktorou sa momentálne zamýšľajú asi všetci manažéri a pracovníci v agropotravinárskom komplexe. Isté však je, že v poľnohospodárskej prvovýrobe i vo viacerých odboroch výroby potravín sa musí urobiť ešte mimoriadne veľa práce na to, aby sme boli pripravení obstáť na spoločnom európskom trhu. Situáciu, žiaľ, komplikuje skutočnosť, že v dôsledku súčasného prepadu cien viacerých ťažiskových komodít sa veľmi zhoršilo finančné postavenie poľnohospodárskych podnikov. Dokonca natoľko, že aj najlepšie z nich strácajú platobnú schopnosť a všetky voľné zdroje musia orientovať na financovanie bežnej prevádzky. Preto im nezostávajú možnosti výraznejšie investovať do prípravy na vstup do únie, čo môže negatívne ovplyvniť ich konkurencieschopnosť v podmienkach zjednocujúcej sa Európy. V potravinárskom priemysle existujú značné rozdiely nielen z hľadiska pripravenosti jednotlivých podnikov, ale aj výrobných odborov. Najrizikovejšie sú v tomto smere sektory mäsa, mlieka, výroby chleba a pečiva či niektoré ďalšie, v ktorých sa vysoké nároky na kvalitu a bezpečnosť produktov nesnúbia vždy s dostatočnými možnosťami finančného krytia potrebných investícií. Ani iné produkčné odbory však nemusia byť na tom oveľa lepšie, ak sa v plnom rozsahu realizuje daňová reforma podľa scenára, predbežne navrhnutého ministerstvom financií. Celkové perspektívy teda u nás neovplyvňuje len ekonomická sila podnikovej sféry a jej schopnosť prispôsobiť sa požiadavkám únie, ale aj domáce politické a ekonomické vplyvy, ktorých vývoj sa len ťažko odhaduje, hoci v konečnom dôsledku môžu pozíciu domácich výrobcov posilniť, no aj oslabiť. Zatiaľ to, žiaľ, vyzerá skôr na to druhé, preto musíme okrem vonkajších integračných súvislostí myslieť rovnako intenzívne aj na vnútorné a venovať sa i problémom, s ktorými sme ešte pred niekoľkými mesiacmi vôbec nepočítali.
Aj v našom poľnohospodárskom družstve v Nových Sadoch (okres Nitra) sa snažíme čo najlepšie pripraviť na nové podmienky. Samozrejme, nie je to ani trochu jednoduché, lebo na spoľahlivejšie prepočty konkurencieschopnosti našich podnikateľských aktivít zatiaľ nepoznáme viacero dôležitých skutočností -- napríklad konkrétnu výšku priamych platieb v prvých troch rokoch po vstupe Slovenska do EÚ, rozhodnutie o jednej či viacerých referenčných úrodách obilnín, objektivizovaný vývoj nákupných cien našich výrobkov a cien rozhodujúcich vstupov a ďalšie nevyhnutné informácie. Napriek tomu si postupne robíme -- aj v nadväznosti na získavanie najčerstvejších poznatkov -- technologické audity a rovnako sa snažíme venovať ekologickým a organizačným auditom nášho družstva tak, aby sme mohli optimalizovať jeho výrobnú štruktúru a dosiahnuť potrebnú konkurencieschopnosť na spoločnom európskom trhu. Spoliehame sa najmä na produkciu mlieka, cukrovej repy, olejnín, obilnín i niektorých ďalších komodít, kde sme už v minulých rokoch investovali značné prostriedky do materiálno-technologickej základne. Nezabúdame ani na riziká podnikania v prvovýrobe, ktoré, žiaľ, v súčasnosti zvyšuje nestabilita na trhu s mliekom, ošípanými a bravčovým mäsom, potravinárskymi zrnovinami i niektorými ďalšími komoditami. Na svoje budúce pozície sa snažíme pozerať komplexne, teda aj vo väzbe na našich odberateľov produkcie. Niekedy je však doslova nad ľudské sily zvládať to, čo nás postihuje v tomto roku. Veď okrem spomínaného prepadu cien sa nás rovnako nepríjemne dotkli vyorávky olejnín, ale aj zmrznutej cukrovej repy, čo si vyžiadalo ďalšie náklady na náhradné osevy. Okrem toho ani vývoj počasia (dážď prišiel až v posledných dňoch) nám nedá pokojne spávať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 23:56