StoryEditor

Označenie cigariet -- dohady a skutočnosť

21.07.2004, 00:00
V posledných dňoch viaceré oznamovacie prostriedky informovali o predaji cigariet za cenu vyššiu než je vytlačená na kontrolných známkach, ktorými sú cigarety označené na účely daňovej kontroly. Treba zdôrazniť, že tento kontrolný prvok nie je ani kolkom, a už vôbec nie ochrannou známkou.

V posledných dňoch viaceré oznamovacie prostriedky informovali o predaji cigariet za vyššiu cenu než je vytlačená na kontrolných známkach, ktorými sú cigarety označené na účely daňovej kontroly. Treba zdôrazniť, že tento kontrolný prvok nie je ani kolkom, a už vôbec nie ochrannou známkou, ako sa často, žiaľ, nesprávne uvádza. Úplnou dezinformáciou je potom tvrdenie, podľa ktorého cena vytlačená na kontrolných známkach označujúcich cigarety je štátom stanovená cena. Podľa ustanovenia § 9 zákona č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov cenu cigariet určuje výlučne výrobca alebo dovozcovia, ktorí sú povinní cigarety pred uvedením do obehu označiť kontrolnou známkou alebo zabezpečiť takéto označenie u výrobcu, ktorého cigarety dovážajú a na tejto kontrolnej známke súčasne uvádzať predajnú cenu pre konečného spotrebiteľa. Predajná cena je konštruovaná tak, že okrem spotrebnej dane a DPH obsahuje aj maržu konečného predajcu. Teda nie je dôvod na ďalšie zvyšovanie cien, nehovoriac už o skutočnosti, že s účinnosťou od 1. mája 2004 boli zrušené poplatky z predaja alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré takéto zvyšovanie cien v minulosti odôvodňovali.
Taktiež s účinnosťou od 1. mája 2004 sa cigarety zdaňujú tzv. kombinovanou sadzbou dane pozostávajúcou zo špecifickej časti dane (0,91 Sk/ks) a percentuálnej časti dane (20 percent z predajnej ceny). Základom dane je potom počet cigariet v spotrebiteľskom balení a cena cigariet uvedená na kontrolnej známke. Ak sa teda predávajú cigarety za cenu vyššiu než je uvedená na kontrolnej známke, sa okrem okrádania spotrebiteľa porušuje daňový predpis. Podľa ustanovenia § 10 ods. 1 písm. d) zákona je totiž takýto predaj výslovne zakázaný. Ak právnická osoba alebo fyzická osoba poruší tento zákaz predaja a predá spotrebiteľské balenie cigariet za cenu vyššiu ako je cena uvedená na kontrolnej známke, vzniká jej povinnosť priznať a zaplatiť daň. Tá sa vypočíta ako súčin rozdielu medzi cenou, za ktorú sa spotrebiteľské balenie cigariet predalo, a cenou uvedenou na kontrolnej známke a sadzby percentuálnej časti kombinovanej sadzby. To vyplýva zo znenia ods. 3 citovaného paragrafu. Na základe spomenutého spôsobu zdaňovania cigariet zvýšením ich ceny pri predaji sa zvyšuje aj základ dane, preto súčasne podľa ustanovenia § 11 ods. 2 písm. c) dochádza aj k vzniku daňovej povinnosti. Daňovým dlžníkom je podľa ustanovenia § 12 ods. 2 písm. c) právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá predala spotrebiteľské balenie cigariet za cenu vyššiu ako je cena uvedená na kontrolnej známke. Nedá sa predpokladať, že takéto osoby dobrovoľne priznajú a zaplatia vzniknutú daňovú povinnosť, preto je na rade predovšetkým správca dane. Najmä ak už je širšej verejnosti známe, že sa tak deje, mal by okamžitou kontrolou zabrániť takýmto predajom cigariet, ktoré okrem poškodzovania spotrebiteľa ukracujú i štátny rozpočet. Nie je dôvod vyčkávať, kým sa v lehote stanovenej zákonom dopredajú cigarety so starším vzorom známky bez uvedenej predajnej ceny. Tieto sa, pochopiteľne, môžu predávať za akúkoľvek cenu, ktorú je spotrebiteľ ochotný akceptovať.
V prípade pozitívneho zistenia môže správca dane v súlade s ustanovením § 41 ods. 8 písm. a) bodu 1 uložiť pokutu vo výške najmenej 5 000 Sk. Ak by niekomu zišlo na um, že k cigaretám v snahe predať ich drahšie bude pribaľovať napr. zápalky, zapaľovače alebo nejaké drobné suveníry, ako to robili v minulosti po zavedení kombinovanej sadzby dane v Českej republike niektorí predajcovia, treba vedieť, že i takýto predaj je podľa ustanovenia § 10 ods. 1 písm. b) zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov zakázaný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:04