Reuters
StoryEditor

Bude Čína nasledovať príklad starnúcej Európy? (komentár)

17.11.2016, 23:00
Myslím, že ak máme uvažovať v najbližších piatich rokoch o raste svetovej ekonomiky, musí sa náš zrak uprieť v prvom rade na Čínu.

Nie prestarnutá Európa, či po novom protekcionistická Amerika, ale Čína, bude so všetkou pravdepodobnosťou motorom svetového rastu.

Prvým údajom, ktorý makroekonómia pri hodnotení krajiny posudzujú, je vývoj HDP na obyvateľa v čase. Čína dokázala za posledných desať rokov tento ukazovateľ navýšiť až o 2,4 násobok. Pritom stále dosahuje len jednu osminu úrovne Nemecka. Podľa môjho názoru máme teda pred sebou možno aj desaťročie, keď naše ekonomiky, myslím tým Európu, bude ťahať najmä čínska spotreba.

Bude to obdobie, kedy sa životný štandard v Číne bude postupne približovať tomu nášmu, dovtedy, kým si Číňania budú môcť dovoliť takú spotrebu a dostanú také služby, na aké sme zvyknutí my.

Oponent tejto myšlienky by mohol namietať, že v Číne je prebujnená šedá ekonomika, krajinu trápi vysoké zadlženie a korupcia, ktorá krajine uberá energiu. Treba však vidieť aj silné stránky ríše stredu. Jednou z nich je to, že vie veľmi rýchlo reagovať a riešiť problémy. Na rozdiel oproti západnému svetu, kde trhy stihnú počas hľadania riešenia spadnúť aj o 30 percent, Čína vie reagovať v priebehu veľmi krátkeho času.

Príkladom bol jej nedávny pokus oslabiť juan. Trhy to zobrali negatívne a medzi investormi vznikla panika. Čína si však hneď uvedomila, že prestrelila a do 48 hodín, sme videli nápravnú akciu, na základe ktorej sa trhy v krátkom čase vrátili späť do normálu.

Ak sa pozrieme na Čínu v dlhšom horizonte, vynorí sa nám dôležitá otázka. Čo sa stane, keď súčasná generácia Číňanov zostarne? Bude mať krajina ten istý problém, ako má dnes Európa?

Európa sa chytila do pasce starnúcej populácie. S rastom priemerného veku obyvateľov klesajú spotrebné výdavky. Starší ľudia už nemajú veľké nároky na oblečenie, elektroniku a iný spotrebný tovar. Rovnako majú vyriešené svoje bývanie. Rast výdavkov v domácej ekonomike je tak veľmi slabý, ak vôbec nejaký.

Staršia populácia teda neinvokuje dostatočný ekonomický rast. Bude o desať až 15 rokov v podobnej situácii aj Čína? Všetko to závisí od jej schopnosti regenerovať sa. Pôrodnosť je otázkou pohodlia. Závisí od priorít, či uprednostniť vlastnú životnú úroveň, alebo početnosť potomstva.

Otázku na túto odpoveď sa možno dozvieme už čoskoro. Čína minulý rok ukončila dlhé roky trvajúcu politiku jedného dieťaťa. V krajine by to malo po rokoch vyvolať populačnú explóziu. To či to tak naozaj bude, sa možno onedlho dozvieme z médií.

Napriek tomu, je jedna vec istá, ak sa investor dnes rozhliada po zaujímavých dlhodobých príležitostiach, určite by nemal zabudnúť na Čínu - orientovať sa na podniky produkujúce spotrebný tovar a dodávajúce služby obyvateľstvu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:18