StoryEditor

Krugman o roku 2012 a falošných prorokoch skazy

01.01.2013, 23:00
Proroci fiškálnej katastrofy v Amerike pripomínajú podľa Krugmana kult alebo sektu.

V päťdesiatych rokoch sa traja psychológovia pridali ku kultu, ktorý očakával skorý koniec sveta. Chceli zistiť, ako budú členovia tohto spoločenstva reagovať na to, že žiadna pohroma neprišla. Zistili, že aj keď sa mylnosť proroctva jasne ukázala, skalní zástancovia svoje názory nezmenili. Naopak. Tí, ktorí sa danej viere plne oddali emocionálne a celým svojím životom, sa svojich názorov držali ešte pevnejšie. S ohľadom na koniec roka 2012 sa tieto pozorovania stávajú veľmi relevantné. Veľa ľudí začalo veriť tomu, že prichádza katastrofa, čo sa samozrejme nestalo. Môžeme si ale byť istí tým, že kultoví zástancovia podobných myšlienok svoj ​​názor nezmenia a neuznajú, že sa mýlili. Ľudia, ktorí nás varovali pred fiškálnou krízou, budú pokračovať v rovnakom duchu aj naďalej s ešte väčším presvedčením. Nemysleli ste si predsa, že hovorím o mayskom kalendári.

V každej fáze krízy a najmä v čase, keď sa začalo hovoriť o tom, že urobíme niečo s vysokou nezamestnanosťou, sa objavilo mnoho hlasov varujúcich pred rastom dlhopisových sadzieb. Títo proroci skazy majú nad našou ekonomickou politikou veľkú moc. V roku 2009 Wall Street Journal reagoval na mierny rast týchto sadzieb tým, že "dorazili strážcovia dlhopisového trhu, ktorí na americkú ekonomickú politiku uvalia disciplínu". Sadzby sa ale vydali rýchlo smerom dole. Podobne tomu bolo aj v roku 2010. WSJ síce neprišiel so žiadnym konkrétnym dátumom finančnej apokalypsy, iní tak ale urobili. A napríklad Alan Greenspan, ktorý je z nejakého dôvodu stále považovaný za autoritu, v roku 2010 hovoril nasledovné: "Inflácia a dlhodobé sadzby, na ktorých sa fiškálna prehrešky zvyčajne prejavujú, zostávajú prekvapivo nízko. To je ale škoda, pretože to podporuje falošný pocit bezpečia." Ako si len realita môže dovoliť popierať mojej obavy!

Ja som spolu s inými ekonómami od začiatku tvrdil, že tieto varovania pred fiškálnou katastrofou sú mylné. Ak ekonomika zostane v depresii, rozpočtové deficity rast sadzieb nevyvolajú. Najväčším rizikom je naša snaha o príliš rýchle zníženie deficitov. A tento náš pohľad bol v minulých rokoch opakovane potvrdený. Kľúčovým ponaučením je však to, že proroci fiškálnej katastrofy sú v súčasnej dobe v podstate všetci členovia kultu, ktorý vyznáva skazu. Sú emocionálne i svojou profesiou oddaní viere, že fiškálna kríza je za rohom a tejto viery sa budú držať bez ohľadu na to, že táto kríza stále neprichádza. Dôkazy ich názory nezmenia. Jediné, čo môžeme robiť, je prestať im venovať pozornosť. Bude to ťažké, pretože ide často o veľmi známych odborníkov. Aj takí sa ale už roky držia absurdných názorov.

Snažil som sa tiež vysvetliť, že aj ak by došlo k útoku na americké dlhopisové trhy, nevyvolalo by to recesiu. Spojené štáty sú totiž krajínou s vlastnou menou, ktorá nemá veľký objem dlhu denominovaného v zahraničnej mene. Na celú vec sa môžeme pozerať aj nasledovne:

Predstavme si zjednodušený svet, kde existujú len tri druhy aktív: Obežný majetok, dlhodobé vládne dlhopisy a zahraničné aktíva. Investori môžu vyberať z týchto aktív, ich ceny odrážajú ponuku a dopyt, jedna cena je ale vždy pevná. To, ktorá to je, závisí na konkrétnom monetárnom režime. Spojené štáty majú nezávislú monetárnu politiku a flexibilný kurz. Fed teda stanovuje sadzby, trh stanovuje menový kurz a sadzby dlhodobé. V posledných rokoch prešli dlhodobé sadzby výraznými výkyvmi a ak rástli, médiá ihneď špekulovali o tom, že to je kvôli obavám z fiškálnej hrozby. Pravým dôvodom bol ale meniaci sa ekonomický výhľad. Ak sa totiž domnievame, že porastú krátkodobé sadzby, atraktivita dlhodobých vládnych dlhopisov klesá a ich výnosy rastú. Za celým procesom však stojí zlepšený ekonomický výhľad a tento rast výnosov tak môže mať len ťažko negatívny efekt.

Ak sa obávame iného vývoja, odchodu zahraničných investorov z amerických aktív celkovo, musíme si uvedomiť, že Spojené štáty nie sú Gréckom. Ich sadzby stanovuje Fed a odliv peňazí z USA by tak viedol iba k oslabeniu kurzu. Výsledok by potom bol nakoniec pre americkú ekonomiku pozitívne.

(Zdroj: The New York Times)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direkt.cz

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:10