StoryEditor

Ľavica môže vyhrať voľby, ale vládnuť nevie

03.04.2014, 15:57
Ukazuje sa, že ľavicoví politici majú tendenciu riešenie problému odkladať.

Podpora Baracka Obamu klesá a podobne je na tom aj francúzsky socialistický prezident François Hollande. Pohľad na súčasný vývoj ukazuje, že ľavica môže vyhrať voľby, no nie je schopná vládnuť. Keď sa dostane do funkcie, ide od fiaska k fiasku.

Európski akademici sa v tejto súvislosti zaoberali tým, prečo na summite OSN nedošlo k dohode ohľadom globálneho otepľovania. Elke Schüssler, Charles Clemens a Bettina Wittnebenová tvrdia, že žiadna z myšlienok dnes nemá väčšiu podporu. Al Gore a John Kerry hovoria, že tí, ktorí neveria v globálne otepľovanie, sú v podstate idioti. Aj napriek tomu sa ale myšlienka, "s ktorou súhlasí každý seriózny vedec," nepresadzuje v skutočnej politike. Kolaps rokovaní v Kodani, ktoré sa konali v roku 2009, boli udalosťou s dlhodobým dopadom.

Bettina Wittnebenová z Oxford University, ktorá dohodu týkajúcu sa klimatických zmien podporuje, sa rokovania o nej zúčastnila. "V niektorých momentoch som len krútila hlavou. Účastníci rokovania z nich odchádzajú a sú plní nadšenia z toho, akých nových ľudí spoznali a aké majú nové kontakty a nápady. Keď sa ich ale opýtate, aký sa dosiahol pokrok, len pokrčia plecami," popisuje. Inak povedané, nejde o to urobiť niečo s globálnym otepľovaním, je to o politikoch samotných (tento vírus už ale ohrozuje aj amerických konzervatívcov). A nejde len o politiku, zahrnúť sem musíme aj celú galaxiu dobre financovaných neziskových organizácií.

Podobných organizácií je mnoho a pre ľavicu predstavujú nositeľa zmeny. Uvedení vedci ale popisujú, že namiesto toho používajú rokovania o zmenách pre svoje vlastné účely a ich aktivity sú čoraz viac odtrhnuté od snáh o spomalenie zmien klímy. A tento vývoj poukazuje na to, ako sa veci všeobecne vydajú smerom od čohokoľvek praktického. Je napríklad ľahké vidieť podobný vývoj pri problémoch, ktoré má v USA ObamaCare. Ľavica nerieši komplexnú verejnú politiku, ale snaží sa o získanie moci a pretlačenie svojich plánov s tým, že škody nejako napraví neskôr. Vládnuť sa ale nedá tak, že presadzujem svoje rozhodnutia na základe sily.

01 - Modified: 2006-03-24 17:10:26 - Feat.: 0 - Title: Legendy sa vracajú. Bez cenzúry a s internetom...
01 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 02 - Modified: 2023-05-25 22:00:00 - Feat.: - Title: „Slovenské“ osemkolky sa bijú s americkými o veľký tender v Bulharsku. Profitoval by celý obranný priemysel 03 - Modified: 2023-03-30 18:59:24 - Feat.: - Title: Muskov profil sa stal najsledovanejším na Twitteri, predbehol Obamu 04 - Modified: 2022-11-05 20:12:00 - Feat.: - Title: Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu, myslí si Obama 05 - Modified: 2022-10-15 19:17:43 - Feat.: - Title: Exprezident Obama podporí pred voľbami demokratov v troch kľúčových štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:59