StoryEditor

Priepasť medzi severom a juhom eurozóny je najväčšia v histórii

30.09.2013, 11:01
Ekonomická trajektória jadra eurozóny a jej periférie sa rozchádza viac ako inokedy v histórii bloku.

Ekonomické rozdiely medzi jadrom a perifériou eurozóny sa vyostrujú, uvádza štúdia Ernst and Young. Ohľadom výhľadu eurozóny ako celku sú ale jej závery optimistické.

Ekonomická trajektória jadra eurozóny a jej periférie sa rozchádza viac ako inokedy v histórii bloku, pričom rozdiely by sa mali s postupujúcim pomalým oživením ešte vyostrovať, uvádza sa v novo vydanej správe konzultantskej spoločnosti Ernst and Young.

Podľa autorov je divergencia medzi členskými štátmi menovej únie najvyššia od začiatku tisícročia, kedy bola spoločná mena zavedená. K záveru došli použitím vlastného indikátora, do ktorého sa započítavajú rôzne ukazovatele vrátane vývoja HDP, inflácie, nezamestnanosti a zadlženie štátu.

Priepasť medzi prosperujúcim severom a zadlženým juhom je dobre vidieť na štatistikách ekonomického rastu. Kým nemecká ekonomika v 2Q13 zaznamenala 0,7% expanziu, v mnohých ďalších krajinách, napríklad v Španielsku či Taliansku, pokračoval pokles výstupu. Podobne sú na tom členské štáty pri porovnávaní úverovej aktivity bankového sektora či zamestnanosti.

"Ostré rozdiely v podmienkach financovania a vo vývoji na trhu práce budú naďalej pôsobiť značný rozchod medzi krajinami eurozóny. To predstavuje riziko pre efektívne rozhodovanie a ďalšiu hospodársku integráciu, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie stability eurozóny," uvádza sa v dokumente EY Euro Zone Forecast.

Nemecko sa snaží kompenzovať vlastnými iniciatívami pokrivenie na trhu s úvermi, kedy malé firmy v južnom krídle na bankové financie buď nedosiahnu, alebo ich získajú len za výrazne nevýhodnejších podmienok než konkurencia v jadre.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Všetko je inak

Šéfka MMF: Ženy a svetová ekonomika

Chudoba nám znižuje IQ

Nemecká štátna rozvojová banka KfW chce španielskym firmám poskytnúť úvery asi 800 miliónov eur. Ďalšie peniaze dodá na podporu ich kapitálovej štruktúry. Pomoc majú dostať aj podniky v Portugalsku a možno aj tie z Grécka. Berlín sa tiež snaží prispieť k boju s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí na európskej periférii. S Madridom napríklad podpísal dohodu s cieľom poskytnúť počas štyroch rokov približne piatim tisícom mladých Španielov prácu alebo školenie v Nemecku.

Napriek rastúcej divergenciu v rámci sedmnáctičlenného bloku sú v EY ohľadom výhľadu eurozóny ako celku optimisti. Hospodárske oživenie, v rámci ktorého sa eurozóna v 2Q13 po šiestich kvartáloch vrátila na rastovú trajektóriu, by malo ku koncu roka zrýchliť. Napomôcť by k tomu mal zlepšujúci sa stav kľúčových obchodných partnerov eurozóny - Veľkej Británie a Spojených štátov - a tiež zmiernenie drastickosť úsporných opatrení.

EY pre tento rok u eurozóny počíta s rastom HDP o 0,5%, v budúcom roku o 0,9%. Ratingová agentúra Standard & Poor's je opatrnejšia, jej posledná prognóza kalkuluje s poklesom hospodárskeho výstupu o 0,7% v tomto roku.

V EY však poznamenávajú, že oživenie bude postupovať veľmi pomaly a bude ho brzdiť vytrvalo vysoká nezamestnanosť v mnohých krajinách. Priemer menovej únie v júli predstavoval 12,1%, medzi mladými do 25 rokov vzrástol na 24%. Prognóza pritom počíta s rastom nezamestnanosti až na 12,6 % v polovici budúceho roka. V Grécku by ukazovateľ mal budúci rok dosiahnuť desivých 29 %, zatiaľ čo v Nemecku by sa mal pohybovať okolo miernych 5,4 %.

(Zdroje: CNBC, ČTK, Bloomberg)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-29 12:42:23 - Feat.: 0 - Title: V OFZ Istebné prepustia takmer 30 % zamestnancov
01 - Modified: 2022-01-26 08:13:47 - Feat.: - Title: Aj Taliansko už trápia no-go zóny. Na perifériách vládnu gangy prisťahovalcov 02 - Modified: 2019-09-02 09:03:22 - Feat.: - Title: Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny sa znížila 03 - Modified: 2018-10-09 16:21:30 - Feat.: - Title: Kedy chcú prijať euro Chorváti? 04 - Modified: 2018-10-09 16:21:14 - Feat.: - Title: Dodržiavajú členské krajiny prísne kritériá? 05 - Modified: 2018-05-20 19:48:07 - Feat.: - Title: Taliansko sa chystá na konfrontáciu s eurozónou. Aké má šance?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:53