StoryEditor

Kríza prospieva mafii. Podvody narastajú

02.07.2013, 17:10
Finančná kríza podnietila obrovskú expanziu európskeho organizovaného zločinu.

Podľa Europolu na kontinente teraz pôsobí 3600 zločineckých sietí zarábajúcich na všetkom od kradnutých áut cez drogy po záchodovú dezinfekciu.

Hodnota európskeho čierneho trhu s falšovaným tovarom - potravinami, liekmi či strojnými súčiastkami - sa od vypuknutia recesie zdvojnásobila a dosahuje približne 2 mld eur, uviedol riaditeľ európskej policajnej agentúry Rob Wainwright.

Zločinecké štruktúry zarábajú na zvýšenom dopyte po lacných veciach a sú schopné využiť vo svoj prospech aj pokusy členských štátov EÚ zvýšiť príjmy z daní. Kriminálne gangy svojou činnosťou oslabujú hospodárske oživenie v Európe.

Zločinci podľa Wainwrighta rozširujú svoju falšovateľskú činnosť, takže už nevyrábajú len lacné kópie luxusných produktov, ale aj tovar dennej spotreby vrátane jedla a liekov. A hoci sa stále venujú tradičným formám kriminality, ako je výroba drog a pašovania, stále viac sa zameriavajú aj na nelegálnu činnosť na internete.

V Európe sa tak vynára nový typ skupín organizovaného zločinu, ktoré sú schopné pôsobiť v mnohých krajinách a odboroch, a ktorých je pritom veľmi ťažké dopadnúť. "Sú to vlastne nadnárodné spoločnosti," charakterizuje charakter organizácií Wainwright. Pozoruhodným javom je vraj vznik nového typu kybergangov v Rusku, na Ukrajine a ďalších krajinách východnej Európy, ktoré podnikajú čoraz sofistikovanejšie online útoky proti firmám poskytujúcim finančné služby.
 
Kým čierny trh s napodobeninami luxusného tovaru typu kabeliek Gucci, šálov Burberry (13,08 GBP, 2,19%) či drahého šampanského rozkvital aj pred krízou, Europol teraz zaznamenal boom nelegálneho predaja širokej škály ďalších výrobkov, vrátane súčiastok leteckých motorov.

Spoločenskú toleranciu voči šedej ekonomike zvyšuje všeobecný pokles kúpnej sily Európanov. Čierny trh sa zväčšuje, čo do objemu aj šírka ponuky. Podľa štatistík Europolu sa nekvalitné produkty ohrozujúce zdravie spotrebiteľov (lieky, potraviny) na celkovom objeme zhabaného tovaru v roku 2011 podieľali z 28,6%. O rok skôr to bolo 14,5%.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča: 


Ako správne odmeňovať vedenie firiem

Prečo v Brazílii horia autá?

Dinosaurus to neprežil, veľké banky musia?

Ďalším významným trendom je rastúca ochota firiem znižovať náklady s pomocou nelegálneho najímania práce, pri ktorom nie sú dodržané ustanovenia o minimálnej mzde. V extrémnych prípadoch tieto snahy podnecujú vznik sietí priekupníkov s ľuďmi.

Kriminálne organizácia tiež zarábajú na snahách štátu o konsolidáciu verejných financií, predovšetkým v prípade zvyšovania daní z pridanej hodnoty. Prípady podvodných žiadostí o daňové preplatky sa skôr sústredili na elektrospotrebiče, teraz sa rozšírili na ďalšie produkty i štáty. Napríklad vo Veľkej Británii sa DPH v roku 2011 zvýšila zo 17,5% na 20%, čo razantne navýšilo možný zisk z daňových podvodov. Ich hodnota po celej Európe je odhadovaná na 100 mld.

"Organizovaný zločin pôsobí obzvlášť škodlivo na pokusy vlád o zotavenie z hospodárskej recesie, pretože odčerpáva príjmy vybrané od daňových poplatníkov," uviedol Wainwright.

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:18