StoryEditor

My a Česi sme bezvýznamní. Preto nás hrozba z USA nezasiahne

10.10.2013, 19:00
Slovensko a Česko si môžu vydýchnuť. Ústup Fedu z uvoľnenej menovej politiky sa ich z krajín strednej Európy dotkne najmenej.

Slovensko a Česká republika sú v regióne strednej Európy krajinami, najmenej citlivými na dopady ústupu od uvoľnenej menovej politiky v Spojených štátoch i ďalších vyspelých krajinách. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody´s Investors Service. Intenzita vplyvu na jednotlivé krajiny bude závisieť na "veľkosti a likvidite domácich finančných zdrojov," dodala Moody´s.

Moody's predpokladá, že po obmedzení menovej stimulácie (najprv QE) v USA a inde sa zvýši napätie v globálnej finančnej likvidite. Na peňažných trhoch bude k dispozícii menej zdrojov, úrokové sadzby budú mať tendenciu rásť. "Z piatich krajín strednej Európy taký vývoj najviac ohrozí Maďarsko, po ňom Rumunsko a potom Poľsko," uviedla agentúra.

Slovensko a ani Česko neboli podľa Stanislava Pánisa z J&T Banky hlavné svetové destinácie, kam smerovala horúca dolárová likvitida z Fedu, ktorá hľadala vyššie zhodnotenie. "Keď sa teraz tento tok peňazí začína vracať späť do dolára, obe krajiny budú ligicky najmenej zasiahnuté týmto trendom," povedal Pánis.


Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Európsky pakt samovrahov

Grécky korupčný hlavolam

Wall Street odolala hurikánu

Moody's konštatovala, že päť krajín strednej Európy z krajne uvoľnenej menovej politiky a z vysokej likvidity po globálnej finančnej kríze doteraz bez výnimky ťažilo. "Úverové náklady sa tu od začiatku roka 2012 vďaka vysokej globálnej likvidite, nižším domácim úrokom a zlepšeniu dôveryhodnosti verejných financií znižovali najmä v Česku, na Slovensku a v Poľsku," uviedla agentúra.

Ústup od uvoľnenej menovej politiky zníži množstvo likvidity vo finančnom systéme. Podľa Jiřího Tylečeka z X-Trade Brokers menej likvidity znamená drahšiu likviditu, teda drahšie peniaze a vyššie úroky, ktoré vyjadrujú cenu peňazí. Na zadlžené krajiny, firmy a obyvateľov má uťahovanie menovej politiky teda vyšší negatívny dopad, než na ostatných. "Slovensko a Česká republika sú relatívne menej zadlžené a sú vnímané menej rizikovo ako Maďarsko," dodáva Tyleček.

Podľa Moody's sa tiež po kríze zvýšil prílev finančných portfóliových investícií a s výnimkou Maďarska prekonal úroveň z obdobia pred krízou. To zosilnilo podiel zahraničných investorov medzi vlastníkmi verejného dlhu stredoeurópskych krajín.

Veľké mladé trhové ekonomiky sveta v Ázii a Latinskej Amerike teraz zažívajú odliv týchto investícií. Medzinárodní investori sa chystajú, že po sprísnení menovej politiky v USA prevedú peniaze do výnosnejších dolárových aktív.

 

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tiráž
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:57