StoryEditor

Kríza hýbala komoditným trhom

07.05.2009, 14:51
Vývoj na komoditných trhoch bol od začiatku roka ovplyvnený svetovou finančnou krízou, nakoľko ide o vzájomne prepojené ukazovateľe.

Trh s čiernym zlatom už začiatkom januára zaznamenal pokles. Investorov prekvapilo zhoršenie výsledkov maloobchodného predaja. Okrem akciového trhu zasiahol tento fundament samozrejme aj ropu, kým medzitýždenné výsledky zásob boli najvyššie za posledných 16 mesiacov a prepad dopytu po palivách v USA vo výške 6% najväčším jednotýždňovým poklesom od februára 2004. Barel februárovej ropy sa predával za 35,97 USD.

Silný americký dolár ťahal zlato k nižším hodnotám

V priebehu ďalších dní straty ropy dosahovali aj viac ako 10%, čo je úctyhodné číslo aj pre túto komoditu. Silne na tento trh zapôsobili vyjadrenia OPEC-u, ktorý odhadoval pokles dopytu po čiernom zlate pre rok 2009 vo výške 4,2%, vysielajúc februárový kontrakt ropy na úroveň 34,6 USD za barel. Aj žltý kov začiatkom roka oslaboval. Mohol za to najmä silnejúci americký dolár a optimistické očakávania amerického ľudu voči prezidentovi Obamovi, ktoré spôsobili pokles ceny žltého kovu. Hoci zlato, ako bezpečný prístav investorov, stratilo na svojej atraktívnosti, išlo však len o kozmetickú zmenu. Zlato počas tejto finančnej krízy nestratilo tvár uchovávateľa hodnôt, čomu napovedá aj jeho cenová úroveň pohybujúca sa v januári na úrovni 850 USD za trójsku uncu.

Americky zásoby ropy znižovali jej cenu

Rope koncom januára uškodili aj výsledky z trhu nehnuteľností, keď počet začatých novostavieb padol o 16% medzimesačne. Avšak najviac zapôsobili na akceleráciu ceny smerom nadol medzitýždenné výsledky zverejňované americkou agentúrou pre energetiku, keď zásoby ropy vzrástli v USA o 6,1 milióna barelov na úroveň 332,7 milióna, čo je najviac od augusta 2007, kým ropa obchodovala na úrovni 43,09 USD za barel. Neskôr sa ropa niekoľko dní pohybovala v nevýraznom cenovom pásme. Trh zostal zaskočený viac ako dvojnásobným nárastom zásob čierneho zlata oproti očakávaniam agentúr. Nárast o 7,2 milióna barelov tak spôsobil, že zásoby ropy v USA boli najvyššie od júla 2007 a testovali úroveň 40,5 USD za barel, ale medvede nemali silu potlačiť cenu pod úroveň 40.

Stabilizácia trhov nepraje záujme o zlato

Podporou ropy vo februári bol oslabujúci americký dolár a výsledky zásob ropy. Kým aprílová ropa sa najskôr obchodovala na úrovni 38,28 USD za barel, významný prepad výsledkov zásob pomohol rope nad úroveň 40 dolárov za barel. Rast akciových trhoch bol predzvesťou rastu ekonomiky, čo investori automaticky interpretovali ako signál na rast dopytu po čiernom zlate. Naopak, zlato oslabilo, keď investori presunuli časť svojich peňazí naspäť na akciové trhy. Na komoditných trhoch cena ropy neskôr poklesla, keď správa o zásobách ropy ukázala nárast zásob o 0.7 miliónov barelov. Na druhej strane, cena futures na zlato vzrástla ako reakcia na nerozhodnosť akciových trhoch v smere ich pohybu. Cena ropy vo februári ďalej vzrástla o výrazných 3.43%, ako reakcia na býčie akciové trhy, podobne ako futures na zlato, ktoré taktiež postúpili o 2.05%.

Pozitívny výhľad svetovej ekonomiky predpokladá zvýšenú spotrebu ropy

V marci cena zlata klesla po prvýkrát za posledných pár dní, nakoľko rastúce akciové trhy znížili dopyt po cenných kovoch ako alternatívnej investícii. Zlato tak smerovalo k tretiemu týždňovému poklesu o 1.8%, čo predstavovalo najdlhšiu kontinuálnu stratu od októbra. Cena ropy naopak rástla, odrážajúc pokračujúci býčí trend na akciových trhoch.
Po kontinuálnom poklese ropy a zlata reagovala ropa na nové informácie o prebytku amerických zásob ropy a správu svetovej banky, ktorá zároveň znížila predpoveď ekonomického rastu Číny na tento rok. Ropa v marci vzrástla na jej maximum za predchádzajúce štyri mesiace, ako reakcia na postup amerického akciového trhu signalizujúci, že sa spotreba ropy opäť obnoví. Na druhej strane zlato kleslo, keď posilnenie akciových trhov znížilo atraktívnosť cenných kovov ako alternatívnu investíciu.

Cena ropy vzrastie, zlato sa upokojí

Koncom marca sa prepady na akciových trhoch premietli aj na ostatné trhy. Ropa sa prepadla o 4,6% a obchodovala sa tak pod 50 USD za barel. Dôvodom pre tento prepad ceny boli potápajúce sa akciové trhy indikujúce, že v krajinách s najväčšou spotrebou energie nie je ešte kríza zažehnaná a mohlo by dôjsť k poklesu dopytu po palivách a energii.

Začiatkom apríla boli očakávania, že sa cena zlata pravdepodobne odrazí na základe špekulácií, že rastúce ceny na akciových trhoch oživia dopyt po cenných kovov ako hedge prostriedku voči inflácii, kým ropa mierne vzrástla, netypicky k vtedajšiemu poklesu na akciových trhoch.

 Koniec výraznej „bear market rally“ na aprílových akciových trhoch spôsobil prepad akciových trhov, na čo reagovali aj zlato a ropa. Cena ropy klesla pod obavami, že celosvetová recesia potrvá dlhšie, ako sa predpokladalo a zlato z rovnakého dôvodu porástlo. Neskôr trhy fluktuovali a ropa rástla súčasne s akciovými trhmi, signalizujúc, že niektorí investori očakávajú stabilizáciu ekonomík a posilnenie dopytu po energiách. Cena ropy vzrástla hneď o 6% po lepších než očakávaných výsledkoch banky Wells Fargo a špekuláciách, že banky prejdú vládnymi stres testmi. Naopak, na základe vývoja na akciových a dlhopisových trhoch poklesla cena zlata rovnako ako hodnota amerického dolára voči väčšine vedúcich mien.

Pre ďalší vývoj sa naďalej očakáva vplyv vývoja svetovej ekonomiky na komoditné trhy. V prípade jej rozvoja a rastu možno očakávať aj vyššiu dynamiku na komoditných trhoch a zvyšujúci sa záujem o komodity.

Jurina Novotná, www.fimex.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:49