StoryEditor

Rogers vs. Roubini. Kto bude mať pravdu...

09.11.2009, 09:30
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Rast cien zlata, ropy a akcií - to všetko skončí veľkou katastrofou, spľasnutím obrovskej nafúknutej bubliny. To tvrdí o súčasnej situácii na trhoch profesor univerzity v New Yorku Nouriel Roubini (na snímke), ktorý sa preslávil tým, že predpovedal finančnú krízu. Lenže má tentoraz pravdu?

Jeho názory totiž kategoricky odmieta ďalší z rešpektovaných finančných mágov Jim Rogers. Ten zase predvídal napríklad prudký rast cien komodít v roku 1999.

Zlato bude šplhať vyššie

Rogers pritom hovorí: "Roubini by si mal dorobiť domáce úlohy. Aká bublina? Veď ceny komodít sú sotva na polovici svojich maxím z minulých rokov." To platí pre cenu ropy, ktorá sa v minulom týždni vyšplhala nad 80 dolárov za barel.

Vlani v lete však jeden barel ropy stál dokonca 146 dolárov. Úplne inak je na tom však zlato, ktorého cenu v piatok investori vyhnali na historické maximum 1101 dolárov za trojskú uncu a v pondelok ráno prelomilo ďalší rekord 1105 dolárov.

Lenže práve zlatu Rogers dôveruje úplne najviac. "Cena zlata sa jedného dňa dostane až na dve tisíc dolárov za uncu. Ale podľa toho, čo sa bude diať vo svete, sa môže vyšplhať ešte vyššie. Keď totiž staré maximum ceny zlata z roku 1980 očistíte o infláciu, dôjdete práve k položke dve tisíc dolárov, a skôr či neskôr sa tam jeho cena jednoducho vráti, "tvrdí Rogers.

Dolár tlačený nadol

Roubini, prezývaný pre svoje chmúrne predpovede ako Doktor Skaza, vidí celú vec v úplne inom svetle. Podľa neho špekulácie s americkým dolárom spôsobia prudký pokles cien všetkých aktív.

Vďaka nulovým úrokovým sadzbám v USA si totiž investori masovo požičiavajú doláre a nakupujú za ne akcie aj komodity. Tým, že doláre menia na iné meny, aby si mohli kúpiť napríklad cenné papiere z rozvíjajúcich sa trhov, ako sú Čína alebo Brazília, posielajú kurz dolára ďalej nadol.

"Reálne si tak vlastne požičiavajú doláre za záporný úrok, pretože keď si ich najprv požičajú, následne ich predajú za iné meny a dolár medzitým oslabí, môžu požičané doláre zaobstarať späť oveľa lacnejšie," vysvetlil Roubini svoju teóriu na fóre v Južnej Afrike.

Nastane problém

A práve tento ľahký prístup k lacným dolárom, za ktoré sa hojne nakupuje, potom živé nákupy aktív a ženie rýchlo nahor ceny na akciových a komoditných burzách. Problém podľa Roubiniho nastane, keď začne jedného dňa dolár rýchlo posilňovať.

Potom si doláre všetci budú chcieť nakúpiť späť, aby mohli zaplatiť svoje pôžičky, a tým spôsobia prasknutie bubliny na všetkých ostatných trhoch.

"A dolár raz posilňovať začne, pretože jednoducho nemôže oslabiť až na nulu," prorokuje Roubini.

Rast cien nie je bublinou

Práve oslabujúci dolár ako príčina rastu cien je pritom jediná vec, na ktoré sa Rogers s Roubinim zhodnú. "Áno, dolár oslabuje, a to spôsobilo rast cien na burzách. Ako dlho to bude trvať, neviem, ale ja by som teraz najradšej všetky svoje doláre predal," hovorí americký investor.

"To, že ceny rastú, nie je bublina. Je to jednoducho dobrý rok, je to priamo skvelý rok a po ňom môžu ceny, samozrejme, o niečo spadnúť. Lenže to rozhodne nebude nejaký katastrofálny prepad," uzatvára však Rogers.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-03 08:01:00 - Feat.: 0 - Title: Husté sneženie spôsobilo na západe Rakúska dopravný chaos 02 - Modified: 2005-01-03 08:09:16 - Feat.: 0 - Title: Vedci zistili súvislosť medzi čistiacimi prostriedkami a ťažkým dýchaním
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 20:05