StoryEditor

Strach z recesie ženie ceny nadol (komoditný komentár)

28.11.2011, 13:23
Finančné napätie na globálnych trhoch nekontrolovateľne postupuje a čím dlhšie bude trvať prijatie riešenia európskej dlhovej krízy, tým viac rastie riziko nástupu globálnej recesie.

Výsledkom je krátkodobo nižší výhľad na dopyt po komoditách, čím trpia ceny.

Mnoho investorov sa s koncom roka začína sťahovať z trhu a investičné fondy znižujú pozície na úver ako dôsledok znižovania úverových liniek zo strany bánk. Preto nemožno v ďalších týždňoch vylúčiť nepriaznivé prostredie vrátane pokračujúceho posilňovania dolára, ktorý tak neposkytuje komoditám podporu.

Globálny index nákupných manažérov, ktorý je predstihovým ukazovateľom ekonomickej aktivity, naznačuje v najbližšej dobe slabosť, pričom mäkké dáta z Číny len podporujú ďalší neistý výhľad.

Dva hlavné komoditné fondy, S & P GSCI a DJ UBS sa od začiatku roka obchodujú v zápornom pásme, najmä v poslednej dobe, pretože v oboch sú zastúpené poľnohospodárske komodity a kovy, teda sektory, ktoré v uplynulých mesiacoch trpeli najviac.



Index Reuters Jeffries CRB stratil výpredajom naprieč sektormi za týždeň 2,7 percenta, pričom najviac boli zasiahnuté komodity citlivé na vývoj dolára ako je kukurica a sójové bôby. Americkí exportéri nedokážu súťažiť s lacnejšími produktmi z iných krajín, najmä z Južnej Afriky, kde brazílsky real oslabil za uplynulý pol rok o viac ako 15 percent. Naďalej pokračuje skupovanie dolára, ktorý voči košu svetových mien posilnil o 1,9 percenta.



Potreba likvidity zasiahla zlato

Zlato naďalej trpí, pokleslo už druhý týždeň v rade. Ani eskalujúca kríza a ani nákupy centrálnych bánk na fyzickom trhu nedokázali primäť zlato k rastu, pričom investície do ETF fondov dosiahli nové maximum vo výške 2350 ton. Všeobecne ale investori do ETF majú výrazne dlhší investičný horizont a to nahráva domnienke, že zlato bude v nasledujúcich mesiacoch rásť. Najväčšie riziko pre zlato predstavuje v krátkom období znižovanie rizika, ktoré prebieha naprieč trhmi, spolu s posilňujúcim dolárom.

Technický obraz nie je pozitívny kým bude cena zlata pod úrovňou 1710 dolárov a existuje riziko ďalšieho poklesu v prípade prelomenia hranice 1665 smerom k hodnotám okolo 1600 dolárov, kde je ako prechádzajúce minimum 200-dňový kĺzavý priemer. Dolár sa teraz proti väčšine mien nachádza na prekúpených úrovniach a korekcia by zlatu poskytla pomoc.

Ropa posilnila vďaka možnému zákazu iránskej ropy

Zdalo sa, že ropa utrpí druhý stratový týždeň v rade vďaka zhoršujúcej sa európskej kríze, ktorá ak by spustila recesiu, mala by nepriaznivý vplyv na dopyt po rope a jej cenu. Ceny sa však udržali vďaka výraznému geopolitickému riziku, ktoré vytvára Irán. Francúzsko žiada európsky zákaz pre iránsku ropu vďaka nejasnému jadrovému programu. To so sebou nesie riziko rastúceho napätia medzi Iránom a zvyškom sveta. Irán totiž fakticky ovláda Hormuzský prieliv, ktorým prechádza zhruba tretina ropy, ktorá je po mori prepravovaná z oblastí Stredného východu, a ďalšie eskalácie napätia, ktoré by mali vplyv na rast ceny, by nemohla z pohľadu spotrebiteľov prísť vďaka ekonomickej kríze v horšom čase.
Dopyt po rope a s ňou spojených produktoch, najmä po nafte, ktorá putuje do Číny, je stále na zdravých úrovniach aj napriek makroekonomicky nepriaznivému prostrediu. To tiež podporuje ceny futures kontraktov vo formácii Backwardation, kedy sa ropa s okamžitým dodaním obchoduje vyššie než s dodaním budúcim. Podpora sa aktuálne nachádza na 105 dolároch pre ropu Brent, pričom jej prelomenie otvára cestu k 100 dolárovej hranici.



Najviac trpia priemyselné kovy

Cena všetkých kovov od medi cez nikel naďalej padá s tým, ako sa zhoršuje ekonomický výhľad. Kompozitný index LME poklesol za rok takmer o 24 percent, pričom všetky zložky zaznamenali počas roka 2011 výrazné straty. Hlavným ťažiarom sa dokonca darilo horšie, Bloomberg World Mining Index stratil od začiatku roka takmer 30 percent.



Meď, najviac obchodovaný kov, má za sebou štvortýždňový pokles vďaka zhoršujúcemu sa výhľadu a posilňujúcemu doláru, ktorý sektoru berie podporu. Dopyt po medi, najmä v Ázii, zostáva silný, zásoby medi na LME klesajú už osem mesiacov v rade. Ďalší pokles cien by tak v tomto regióne mohol viesť k ďalším nákupom, čo by zmiernilo ďalšie poklesy. Podpora pre cenu medi s dodaním v marci je 315 centov a ďalšia silnejšia podpora je na 300 centoch.

Cena sójových bôbov blízko niekoľkoročnej podpory

Výpredaj obilnín a sójových bôbov pokračuje s tým, ako sa pod tlak dostávajú špekulatívne dlhé pozície. Americký export sójových bôbov a kukurice zaostáva za predchádzajúcimi odhadmi, pretože silnejší dolár spôsobil pokles dopytu z Číny, ktorá teraz viac nakupuje v Južnej Amerike.

Cena sójových bodov s dodaním v nasledujúcom mesiaci sa dostala k niekoľkoročnej pomoci na cene 1095 a ak by cena zavrela pod touto úrovňou, bol by to signál pre ďalšie poklesy. Hedžové fondy a ďalší veľkí investori sa voči sójovým bobom prvýkrát po troch rokoch stavajú negatívne. Preto by ďalšie posilňovanie dolára mohlo viesť k ďalším výpredajom.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:14