StoryEditor

Investori strácajú o zlato záujem (komoditný komentár)

15.08.2011, 16:00
Aj minulý týždeň sme naprieč sektormi pozorovali zvýšenú volatilitu.

K tomu sa pridáva ešte spomaľujúca hospodárska aktivita. Trh sa aktuálne snaží zistiť, či sa niektoré ekonomiky vrátia k druhému dnu recesie, čo by bola zlá správa, ako pre akcie, tak pre komodity.

Graf nižšie ilustruje vývoj niektorých kľúčových trhov od momentu, kedy FED spustil kvantitatívne uvoľňovanie. Rizikové aktíva ako akcie a komodity trpia, zatiaľ čo investori sa presunuli do zlata a švajčiarskeho franku. „Švajčiarsky frank je teraz podľa niektorých názorov nadhodnotený o 40% a dôsledky sú vidieť aj na cestách. Ľudia jazdia zo Švajčiarska nakupovať do Nemecka a Francúzska. Ako sa Švajčiarska centrálna banka vyrovná s touto situáciou, bolo a je predmetom mnohých špekulácií a vďaka niektorých z nich mohol frank na konci minulého týždňa oslabiť,“ konštatuje komoditný stratég Saxo Bank Ole Sloth Hansen.



Index Reuters Jefferies CRB sa spamätal z predchádzajúcich strát a celý uplynulý týždeň zakončil na nule. Zisky na drahých kovoch a poľnohospodárskych komoditách vyvážili straty, ktoré utrpeli energie a priemyselné kovy.


Ropa stratila tretinu svojej hodnoty

Cena ropy WTI sa minulý utorok prepadla až na 75,71 USD. Od májových maxím tak stratila tretinu svojej hodnoty a prepadla sa aj pod priemernú cenu z roku 2010, ktorá predstavovala 80 dolárov. „Cenu tlačili nižšie likvidácia dlhých pozícií a obavy z dvojitej recesie. Na trhu zmizla aj viera v budúce vyššie ceny futures kontraktov, ktorá hnala trhy vyššie a teraz sa dá očakávať skôr konsolidácia,“ hodnotí Ole S. Hansen.
Ako dodal komoditný stratég Saxo Bank, ropa Brent si viedla lepšie, predovšetkým vďaka dopytu z rozvíjajúcich sa ekonomík a menšiemu podielu špekulatívnych pozícií. Cena sa krátko pozrela pod hodnotu 100 dolárov, potom ale silne posilnila s potenciálom rastu na 110 dolárov, kde sa dá čakať ďalší rast.

Zlato dosiahlo s platinou takmer paritu

Cena zlata dosiahla nový rekord 1800 dolárov a má za sebou najlepší týždeň od januára 2009. Cena rástla šesť týždňov v rade.

Zatiaľ čo zlato rástlo, striebru sa nedarilo držať krok a spolu s platinou zostalo pozadu. Pomer ceny zlata a striebra je najviac za šesť mesiacov a cena zlata a platiny dosiahla paritu, tretíkrát za 15 rokov. Graf nižšie ukazuje, že v predchádzajúcich dvoch prípadoch cena platiny po dosiahnutí parity pridala v nasledujúcich mesiacoch 20 percent.



„Trhy sa ku koncu týždňa upokojili a švajčiarsky frank, japonský yen a zlato trpeli vyberaním ziskov, z časti aj preto, že cez víkend by mohlo dôjsť k oznámeniu ďalších politických krokov. Príliv kapitálu do zlatých ETF fondov sa v uplynulom týždni vyrovnal predchádzajúcim 7 mesiacom a na rekordné úrovne opäť rastie aj objem špekulatívnych pozícií,“ uvádza Hansen.

Zvýšenie marží na zlate - prídu ďalšie

Burza CME, ktorá zaisťuje obchodovanie zlatých futures v New Yorku zvýšila minulý týždeň zálohu na kontrakt vo výške 100 uncí o 22 percent, na 5500 dolárov. To predstavuje stále len 3,1 percenta celkovej hodnoty kontraktov a pri stále trvajúcej veľkej intradennej volatilite sa dá čakať ďalšie zvýšenie. Potenciál rastu je krátkodobo obmedzený, pretože niektorí investori budú nútení opustiť trh. Naďalej ale trvajú fundamentálne dôvody pre rast, ktoré zlato podporujú. Patria k nim aj obavy z možnej intervencie na švajčiarskom franku a japonskom jene, ktoré by len vrhli ďalších investorov do zlata.

Správa o úrode poslala ceny vyššie

Pokoj na trhu s obilninami a sójovými bôbmi, ktorý vyzeral imúnne voči nedávnemu dianiu na ostatných trhoch, bol vo štvrtok minulého týždňa prerušený. Americké ministerstvo financií v poslednej správe znížilo odhad výnosov novej úrody. V júli trpel Stredozápad najhoršími horúčavami za posledných 50 rokov a to malo negatívny dopad na úrodu. Prudkým rastom reagovala cena sójových bôbov a predovšetkým kukurice. Kukurica si zatiaľ od začiatku roka vedie najlepšie, pripísala si 27%, o tri percentá viac ako zlato a striebro.

Pšenica sa stáva krmivom miesto kukurice

Cena pšenice aj cez neutrálnu správu rástla, predovšetkým vďaka rastúcim cenám kukurice. Nižšia produkcia a vyšší dopyt po pšenici ako krmivu bola vyvážená nižším očakávaným exportom. Zásoby pšenice sú dostatočné a ruský export robí medzinárodný trh vysoko konkurenčným.
„Na decembrových kontraktoch takmer vymizol rozdiel medzi cenou pšenice a kukurice, pretože pšenicu podporujú očakávania chovateľov dobytka, ktorí nahrádzajú drahú kukuricu práve pšenicou,“ uzatvára komoditný stratég Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

Graf nižšie ukazuje pomer ceny medzi cenou kukurice a pšenice a ukazuje fenomenálny nárast ceny kukurice v uplynulých šiestich mesiacoch.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:33