StoryEditor

Praskla zlatá bublina? (komoditný komentár)

25.08.2011, 10:35
Včera mnoho investorov dosiahlo veľké straty na investícií, ktorá sa zdala takmer bezpečnou.

Cena zlata za posledné dva dni skorigovala o 10%, čo pre všetkých, a najmä tých, ktorí nakupovali na páku, prinieslo sklamanie. Čo sa stalo a čo môžeme očakávať?

Kupovať treba to, čo je lacné

Nič sa nemení na fakte, že zlato považujeme za najlepšiu dlhodobú investíciu. Avšak nič nerastie priamo hore. Cesta býva kľukatá. Už niekoľko mesiacov upozorňujeme, že zlato je príliš vysoko na to, aby ho investor nakupoval vo väčších objemoch. Stále totižto platí, že aj zlato môže dosiahnuť korekciu možno až 30% a nakupovať by ho mali tí, ktorí sú na túto korekciu pripravení. Zapojiť sa do nákupov po tom, ako spravilo len za leto rast o viac ako 25% sa ukázalo veľmi nebezpečné.

Zlaté pravidlo investovania hovorí, že nakupovať treba to, čo je lacné. A cena zlata od úrovne $1600, resp. €1200 sa nám už lacná nezdala a začala pripomínať známky bubliny. Mnohí môžu oponovať, ako môže byť bublina na aktíve, ktoré má vnútornú hodnotu oveľa vyššiu?

Akonáhle čítate každý deň v médiách o tom, aká skvelá je nejaká investícia, ako išla jej cena hore a aký potenciál má - tým istejší si môžete byť, že dosahuje známky bubliny. A keď sa k tomu pridajú banky zvyšujúce cenový odhad, ponúkajúce podielové fondy alebo špeciálne investície zamerané na tento produkt, tak je čas zdupkať. Rovnako to platilo pri tom, keď ropa dosahovala úroveň $150, nehnuteľnosti rástli do nebies a akcie dot-com dosiahli väčšiu hodnotu ako Exxon Mobile. Mánia ľudí nakupovať zlato dosiahla také rozmery, že hodnota zlatého ETF fondu GLD bola väčšia ako hodnota SPY, čiže investície do 500 najväčších amerických spoločností. Jednoducho, medializovaná investícia je tá najhoršia možná a väčšina na nej takmer vždy prerobí.

A práve na toto by mal myslieť každý investor pred vstupom do svojej investície. Nie je takmer nikto, kto by ho od investície odhovoril a nič nie je lákavejšie, ako vidina veľkých ziskov. Realita je však sklamaním.

Čo ďalej so zlatom?

Zlato dosiahlo 10% korekciu, ktorá nemusí znamenať vôbec nič v jeho rastúcom trende. Však za posledných 5 rokov dosiahlo priemerný ročný výnos 40%, takže 10% korekcia sa môže javiť ako vhodná príležitosť na nákup. Skutočne, veľmi silné technické úrovne v okolí $1700 a €1200 naznačujú, že by sme mohli vidieť odraz vyššie.

Fundamentálne však zlato vyzerá rovnako zle ako pred niekoľkými mesiacmi. Poslednú dobu do neho prúdil hlavne špekulatívny kapitál, ktorý utekal z akcií, európskych dlhopisov a švajčiarskeho franku. Tento kapitál priniesol zvýšenie ceny, avšak burzy reagovali zvýšením marží, čo spôsobilo uvedený prepad. A pokiaľ bude cena zlata rásť, marže sa budú naďalej zvyšovať. A to znižuje atraktivitu zlata pre špekulantov, ktorí môžu rýchlo rezignovať.

Zlato je totižto ideálna investícia voči inflácii, to znamená ochrana majetku. A momentálne rozhodne nemáme inflačné prostredie – naopak, šetria vlády, firmy, obyvatelia. Centrálne banky síce tlačia peniaze, avšak ich vplyv pomaly ustupuje s tým, ako musia zvyšovať sadzby najmä v Ázii. Navyše na finančných aktívach existuje väčšia bublina ako v roku 2008 a jej prasknutie nespôsobí nárast ceny zlata, ale naopak jeho pokles, lebo likvidovať sa bude všetko.

V takomto prostredí a za takéto ceny nemusia byť nákupy zlata ničím iným iba špekuláciou, ktorá nie je podporená zdravými fundamentmi. Pre nás je stále pravdepodobnejšie, že sa zlato bude na konci roka obchodovať skôr pod úrovňou $1500 ako nad úrovňou $2000. 

Nikto nevie, aká bude budúcnosť. Nevieme to my, nevedia to banky a nevedia to ani politici. Investovanie nie je spôsob ako bezrizikovo zbohatnúť, investovanie je spôsob ako využiť rozum vo svoj prospech...

  Ronald Ižip

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Brokerom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:18