StoryEditor

Indická inflácia brzdí rast zlata (komoditný komentár)

25.11.2011, 13:43
Znie to paradoxn,e ale je to tak. India má už dlhodobejší problém s infláciou a a tak od januára 2010, kedy dosiahla anualizovaná inflácia vrchol (nad 16%) začala krajinu postupne zvyšovať úrokovú sadzbu z menej ako 5% na aktuálnych 8.5%.

Všetko bolo v poriadku, kým nezačala inflácia po svojom poklese pod 9% opäť stúpať. V októbri sa index spotrebiteľských cien pohyboval na úrovni 9.73% (medziročný rast), teda na podobnej úrovni ako v septembri. A to po 13 zvyšovaniach úrokovej miery behom 20 mesiacov. Najväčší problém robí Indii rast cien palív (14.79%) a jedla (11.06%). V októbri sa očakával pokles inflácie, namiesto toho prišiel nižší ekonomický rast ako sa očakávalo - a rovnaká inflácia. India bojuje s deficitom obchodnej bilancie, ktorý je tiež vyšší ako bolo naplánované. Na konci júna sa pohyboval na úrovni 3.1% HDP, pričom plán na tento rok bol 2.7% HDP (minulý rok 2.6% HDP). Čo spôsobilo tieto nepríjemnosti Indii? Veď vysoká inflácia bola problémom už dlhšie. Situácia sa však začala prudko zhoršovať na prelome augusta a septembra.

Situáciu naštrbil prudký rast USD, ktorý bol naštartovaný eurodlhovou krízou. Na grafe vidíme vývoj USD indexu (oranžovou) a vývoj páru USD/INR (bielou), teda doláru k rupii. Rupia sa teda prudko oslabila voči USD, aktuálne sa pohybuje na najslabších úrovniach voči USD od roku 1973. Na grafe však vidieť i situáciu z novembra 2010, kedy bol USD ešte na vyšších úrovniach ako dnes a napriek tomu to s rupiou nevyzeralo tak zle. Aký bol však rozdiel medzi Indiou v novembri 2011 a Indiou v novembri 2010? Základné ekonomické ukazovatele 2011 (2010): Rast HDP: 7.7% (9.3%), inflácia: 9.75% (9%), deficit bežného účtu 14.5 mld. INR (12 mld. INR). Vidíme zjavné oslabovanie indického ekonomického zdravia. Slabá rupia spôsobuje vážne problémy ekonomike, ktorá musí denne doviesť 3.2 mil. barelov ropy (4. najväčší konzument ropy na svete), dováža vyše 500 ton medi ročne (6. najväčší spotrebiteľ medi na svete) či spotrebuje 11 mil. ton sóje ročne (5. najväčší spotrebiteľ sóje na svete), pričom nedopestuje dostatočné množstvo na uspokojenie domáceho dopytu. India platí za dovoz ročne ekvivalent 22% HDP a ten sa teraz predražuje. To je dôvod, prečo má India problém s obchodnou bilanciou a vysokou infláciou. Tá brzdí hospodársky rast a ten zase oslabuje rupiu, ktorá spôsobuje vysokú infláciu a vyšší deficit obchodnej bilancie... a tak dokola. A financovanie indického deficitu obchodnej bilancie závisí od kondície rozvinutých krajín a ich bankových sektorov a priamych zahraničných investícii. Zatiaľ je všetko ok ale...

Silnejší USD tak našiel Indickú ekonomiku v horšom stave ako keď bol na týchto úrovniach naposledy a spustil oslabovanie rupie. Prečo to však je dôležité pre zlato? Z jednoduchého dôvodu. Tak ako pre Indov stávajú drahšie potraviny či palivo, stáva sa drahšie i zlato. Doteraz išlo len o rast ceny zlata v USD, avšak teraz sa k vysokým cenám zlata pridala slabnúca rupia. Ak by vás zaujímalo, ako vidia Indovia cenu zlata, odpoveď je - zlato je na nových historických maximách, kam sa dostalo v novembri. Kým my tu teda píšeme o korekcii na zlate a bojí o suporty, pre Indov je zlato historicky najdrahšie. A to im rastú ešte aj ceny potravín a paliva a spomaľuje ekonomika. Na grafe vidieť vývoj ceny zlata v USD (oranžovou) a v indických rupiách (bielou).

Prečo by nás to malo zaujímať? Z niekoľkých dôvodov. Indovia minulý rok stáli za 25% svetového dopytu po zlate. Nakúpili 963 ton, viac ako Čína a USA spolu (druhé a tretie miesto v rebríčku dopytu). Len indickí šperkári nakúpili v roku 2010 o 300 ton viac zlata ako v roku 2009. Len tento nárast predstavuje 8% globálneho dopytu, ktorý je na úrovni 3800 ton. V lete keď dosahovalo zlato historicky rekordné ceny, India mala za 6 mesiacov nakúpených 533 ton zlata a očakávalo sa že do konca roka nakúpi viac ako 1000 ton a prekoná vlastné maximá. Už minulý rok rástol import zlata do Indie o 66%, ktorá sa stala najväčším nákupcom zlata a predbehla tak i Čínu. Toto môže byť čoskoro minulosťou. V októbri India doviezla približne 70 - 80t zlata, minulý rok to bolo 100t. India slávi svoj hindiuistický sviatok Diwali, Sviatok svetiel. Festivalová sezóna v Indii je vďačná pre predajcov zlata, avšak zlato je aktuálne medziročne drahšie o 40%, pričom v USD len o 24%. Výsledok? India dovezie v 4Q2011 približne 170t zlata, čo je 15% pokles oproti 3Q2011 (200t). Celkový dovoz by tak mal dosiahnuť približne 903t, čo je o 10% menej ako sa predpokladalo.

Technická situácia a ďalší vývoj

Môj názor je takýto: kým sa indická ekonomika a hlavne jej mena nedajú do poriadku, nemožno od Indie očakávať také tempo rastu dopytu ako predvádzala doteraz. Technický obraz na zlate je maximálne neutrálny, kým si zlato udrží úroveň $1650. Avšak neustále testovanie suportov nehovorí práve pre rastovú náladu na zlate. Okrem toho včera sme videli na zlate death cross, teda prekríženie 50 MA cez 100 MA smerom nadol. Posledné očakávania ceny zlata sú teda nižšie ako boli predtým. Na druhej strane existuje silný dopyt po zlate zo strany centrálnych bánk, tie si však radi počkajú na nižšie ceny. Naposledy za zaktivovali na úrovniach $1530/40. O tom to hovorí? Zlato má pred sebou nádejnú budúcnosť a India nám ponúka zľavu na nákup. Odporúčam však pozorné riadenie rizika, na nákupy za každú cenu by som to teraz nevidel.

  Tomáš Plavec

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:23