StoryEditor

Grécka demokracia vystrašila komodity (komentár)

02.11.2011, 14:55
Komodity reagovali na vyhlásenie gréckeho referenda výpredajom a ich ceny padajú.

Komoditný index CCI (Continuous Commodity Contract) v utorok zatvoril na úrovni $596.22 (-1.3%) a klesal druhý deň po sebe. USD index zatvoril tretí deň po sebe v zisku, na úrovni $77.39 (+1.4%). Za najdôležitejšie udalosti dňa považujem správy o gréckom referende. Toto referendum (o tom či Gréci stoja o ďalšie pôžičky výmenou za úsporné opatrenia) môže zmazať doterajšie snahy eurozóny nájsť schodné riešenie. Komoditám sa nedarilo, avšak ropa a zlato klesali pomalšie ako posilňoval USD. Rope pomohli dáta API o menších zásobách ropy a destilátov, zlato je silné z dôvodu očakávania vyjadrení ohľadne americkej menovej politiky.

Prehľad aktuálnych obchodovaných futures kontraktov (zatváracie ceny k poslednému obchodnému dňu):



Ropa WTI

Ropa WTI včera klesala tretí deň po sebe, ale úroveň MA100 poslúžila ako silný support a ropa časť strát vymazala.  Obchodné pásmo $90 - $95 ostáva v platnosti.

Ďalší vývoj bude viac ovplyvňovať sentiment na trhu, hoci dnes ešte očakávame dáta DOE, ktoré by mohli potvrdiť pokles zásob v Cushingu. Očakáva sa nárast o 1.4 mil. barelu ropy. V prípade, že by zásoby poklesli o menej a zároveň by nálada na trhu pookriala, je možné, že býci by otestovali úroveň $94.25, maximá z 27. októbra. Na robustný rast by však musela ropa dostať impulz. Včerajšie slabé výsledky výrobného sektora boli vyvážené poklesom zásob ropy, takže výhľad je neutrálny a budeme očakávať ďalšie správy. V prípade negatívnych výsledkov je možný retest úrovne $90 (MA100 na úrovni $89.59), ktorý by otváral priestor na otestovanie dvojitého supportu v pásme $86 - $86.50, kde sa nachádza línia klesajúceho trendu, ktorá je v platnosti od mája a zároveň MA50. Dnes by mohla ropa v prípade absencie negatívnych správ vymazať časť strát z posledných dní.
 


Meď

Meď za posledné dva dni stratila 5.57% a vrátila späť do klesajúceho strednodobého trendu, ktorý je v platnosti od augusta. Krátkodobo vyzerá meď konštruktívne, ak sa udrží nad úrovňou $3.4, ktorý slúži ako silný support. Medi by mohla pomôcť správa, podľa ktorej Čína zvýšila spotrebu medi za prvých deväť mesiacov tohto roka o 5.4%, čo protirečí obavám o spomaľovanie Číny. Meď sa aktuálne nachádza pod svojím MA50, ktorý je na úrovni $3.62, jeho prekonanie by otvorilo cestu k otestovaniu klesajúcej línie strednodobého klesajúceho trendu na úrovni $3.7, čo by bol býčí signál.



Zlato

Zlato podľa predpokladov udržalo support $1680 a ostáva v rastovej nálade. Aktuálna nová dávka neistoty mu len prospieva, na vyostrenie situácie v Grécku by mohlo zareagovať ďalším rastom. Dôvod je ten, že ak by Gréci v referende odmietli pomoc, technicky by zbankrotovali a boli by vylúčení z eurozóny. Trh by si okamžite začal klásť otázku, nakoľko je eurozóna udržateľná. V podstate existujú dve alternatívy – ak by Grécko padlo, rovnalo by sa to šoku z Lehman Brothers a hromadnému prelievaniu kapitálu do relatívne bezpečných prístavov, zlata a dlhopisov Nemecka, USA a Británie. Ak by však problémy v eurozóne pokračovali a riešenie by sa nenachádzalo, skôr by to tlačilo na pokles všetkých aktív (risk off, rast USD), pričom by klesali i drahé kovy, zlato nevynímajúc. Keďže situácia s Gréckom je ešte nejasná, zlato by mohlo testovať rezistenciu $1750, po ktorej by malo otvorenú cestu k psychologickej bariére $1800. Support $1700 a pásmo  $1675/80. Pokiaľ zlato ostáva v pásme $1700 - $1750, výhľad je neutrálny, keďže trh ešte nemá jasno v ďalšom smerovaní. Prelomenie $1750 by naznačovalo ďalší možný rast, prelomenie $1700 konsolidáciu a výber ziskov. 

 

Na grafe vyzerá zlato konštruktívne a v rastovom trende, po odraze od úrovne $1750 (vrchol rastového kanálu) sa zlato odrazilo späť a aktuálne sa obchoduje na úrovni $1719/20. Pri prípadnom poklese je supportom psychologická hladina $1700 a silný support $1680. Rezistencia ostáva na úrovni $1747/48 (októbrové maximá).

Striebro

Striebro za posledné dva dni odpísalo 7.37% (dnes zatiaľ získava 3%) a reaguje veľmi nervózne, pričom pohyby sú prudké. Aktuálne sa totiž rozhoduje o jeho ďalšom smerovaní. Na jednej strane prekročil MA50 dlhodobý MA200 smerom nadol, čo je medvedí signál. Pokles k hladine $32 však aktivoval silný nákupný záujem a striebro časť strát vymazalo. Aktuálne je teda v platnosti support na úrovni $32, pričom jeho prelomenie by znamenalo testovanie úrovne $31, čiže líniu krátkodobého rastového trendu platného od začiatku októbra. Naopak prelomenie $34 by značilo cestu k testovaniu zatváracích úrovni  z 27. októbra 2011 $35.112, ktorých prekonanie by značilo potvrdenie rastového trendu.

 

  Tomáš Plavec

  analytik TRIM Broker

  obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:10