StoryEditor

Rozhodnutie Európy pobláznilo meď (komoditný komentár)

02.11.2011, 10:08
Lídri v Európe konečne prišli s riešením, ako krízu ukončiť alebo ju aspoň dostať pod kontrolu.

Index S & P500 vymazal celú tohtoročnú stratu a má sa sebou najlepší mesiac od roku 1974. Od svojich miním sa výrazne vzdialili aj komodity, index Reuters Jeffries CRB pridal 5,5 percenta a od začiatku roka sa vrátil do zisku.

Otázkou zostáva, či Európa urobila dosť pre to, aby sa medzi investorov vrátila dôvera, alebo či po tom, čo sa usadí prach, dôjde trh opäť k záveru, že pomyselná plechovka problémov sa len odkopla do vysokej trávy. Kým akcie leteli hore, dlhopisové trhy klesli z pohľadu 10 ročných sadzieb na španielskych a talianskych dlhopisoch menej, než sa dúfalo. Práve tieto trhy budú v nasledujúcom týždni kľúčové a ukážu, či rely na akciách a komoditách bude pokračovať.

Celkovo to bol dobrý týždeň, najmä pre rizikové aktíva, ktorým sa darilo vďaka európskym výsledkom, lepším ekonomickým údajom z USA a menšej pravdepodobnosti recesie v Číne. Táto zmena prostredia prinútila mnohých investorov aj fondy k návratu do dlhých obchodov, čo vytváralo ďalší tlak na rast. Podľa Barclays investori po celom svete stiahli v septembri z komodít 10 miliárd USD, pričom špekulatívne investície hedžových fondov prostredníctvom futures a opcií na amerických burzách poklesli o 44 percent na 900 000 lotov. Opätovné budovanie pozícií bolo minulý týždeň znateľné naprieč všetkými komoditami, najmä však na medi, striebre a rope WTI.

Meď sa zbláznila

Najlepšie si minulý týždeň viedla bez pochyby meď, ktorá pridala 20 percent a pripísala si tak najvyšší týždenný nárast od roku 1986. Väčšinu strachu z recesie vyjadrili počas septembra hedžové fondy tým, že prvýkrát od októbra 2009 zaujali v medi medvediu pozíciu. Zmena prostredia, ktorá nasledovala po oznámení lepších ekonomických dát, a slabší dolár viedli k zatváraniu short pozícií a otváraniu pozícií dlhých, čo viedlo k masívnemu nárastu. Ďalšiu podporu poskytla Čína, pretože sa po raste septembrového importu o 16 percent zdvihol dopyt, a zároveň došlo k obmedzeniu ponuky vďaka pracovným nepokojom v Peru a Indonézii.

Železná ruda rozpráva iný príbeh

Ceny počas septembra poklesli o tretinu, preto globálny trh s oceľou vykazuje slabosť. Na rozdiel od dopytu po medi, čínsky dopyt po železnej rude spomaľuje a bane v Austrálii a Brazílii pokračujú v produkcii s využitím plnej kapacity, čo zaplavuje trh rudou a zráža v dôsledku ceny. Ceny prevyšujú náklady banskej produkcie stále viac než dvojnásobne, takže ďalší pokles cien je v prípade, že sa dopyt čoskoro nezdvihne, pravdepodobný.

Americká ropa rastie vďaka rope Brent

Cena ropy WTI pridala na spotovom trhu od začiatku októbra 21 percent a prelomila predchádzajúcu rezistenciu. Rely ťažila predovšetkým z ľavého konca cenovej krivky, pretože cena ropy s decembrovým dodaním šplhala cez 91 dolárov za barel. Forwardová krivka sa v uplynulých siedmich dňoch pomerne dramaticky zmenila a cena dodania v súčasnom mesiaci je vyššia než v nasledujúcom a to prvýkrát od septembra 2008.

WTI Crude December 2011, Source: Bloomberg

Cenový rozdiel oproti rope Brent sa postupne znižoval z 25 dolárov až na 18,50. Príčinou bolo obnovenie produkcie ropy v Severnom mori a postupné zvyšovanie líbyjskej produkcie, čo cez leto viedlo na európskom ropnom trhu k zníženiu napätia.

Po úvodnom výstrele vyššie však ceny ropy nedokázali po oznámení európskeho dlhu v tomto raste pokračovať, pravdepodobne to odráža presvedčenie, že vyššie ceny nie sú fundamentálne opodstatnené. Ropa WTI sa teraz po raste nad 91 dolárov presunula z negatívnej formácie do formácie neutrálnej a technicky môže v nasledujúcich týždňoch rásť k 100 až 105 dolárom za barel. Aktuálne však vidíme priestor pre rast obmedzený a to na 95 dolárov.

Zlato prelomilo hranicu 1700 dolárov

Zdá sa, že investori sa konečne po ostrej korekcii počas septembra vracajú do zlata, ktoré prelomilo rezistenciu na 1700 dolároch a potom dosiahlo päť týždenné maximum. Ďalší rast za hranicu 1772 dolárov bude zložitý, pretože zlato nie je aktuálne chápané ako bezpečný prístav. Minimálne nie kvôli silným akciovým trhom a oslabujúcemu doláru, čo boli hlavné dôvody rastu. V nasledujúcom týždni tak rastie pravdepodobnosť korekcie.

Spot Gold, Source: Bloomberg

Striebro a platina sa vracajú späť spolu s priemyselnými kovmi

Ako striebro tak platina zažili šťastný týždeň a oba kovy prekonali zlato. Rovnako ako meď reagujú na lepšie ekonomické dáta, ktoré ukazujú na vyšší dopyt po priemyselných kovoch. V uplynulých mesiacoch hedžové fondy znížili expozíciu na najnižšiu hodnotu za 30 mesiacov a obnova pozícií bola hlavným faktorom rastu. Aby však rast pokračoval, musia prísť ďalšie pozitívne ekonomické dáta.

Thajské záplavy odstránili problém nadbytku ryže

Najhoršie záplavy za 50 rokov môžu v Thajsku zničiť 15-20 percent úrody z hlavného zberu, ktorý sa na celkovej produkcii podieľa zo 70 percent. V uplynulých týždňoch sa prejavil vplyv na svetové ceny, pretože Thajsko je najväčším svetovým exportérom. Ryža je v Ázii hlavnou pestovanou potravinou a je najviac rozšírenou základnou potravinou vôbec. Ďalšie zhoršenie situácie by mohlo viesť k rastu potravinovej inflácie práve vo chvíli, kedy sa normálne inflácia dostáva v rozvojových krajinách pod kontrolu.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva už skôr tento mesiac oznámilo, že počíta s prebytkom ryže na globálnom trhu vo výške takmer 4 milióny ton, ale záplavy teraz zvyšujú riziko, že tento prebytok bude nižší a to môže vyvolať tlak na ceny. Americká produkcia v lete trpela, najskôr farmárov postihli záplavy a po nich sucho, čo viedlo k poklesu produkcie takmer o tretinu.

Nie je ale ešte všetko stratené, Thajsko môže po opadnutí záplav znovu zasiať a Indie môže zvýšiť export. Ale ak nás zasiahnu ďalšie správy o poklese úrody, ryža v Chicagu s januárovým dodaním môže vďaka neistote rast.

Ole Sloth Hansen

stratég komoditných trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:33