StoryEditor

Čínske reality môžu zbúrať rast medi (komoditný komentár)

07.11.2011, 12:29
Piatková komoditná seansa bola ukončená vo viere, že hoci situácia je nejasná, cez víkend by mohlo prísť aspoň k náznaku rozumného riešenia a že Grécka vláda prežije hlasovanie o dôvere.

 USD posilnil o 0.4%. Z dôvodu očakávaní upokojenia situácie sa vyberali zisky i z drahých kovov, striebro -1.20%, zlato -0.51%. Rope WTI (+0.20%) pomohli lepšie výsledky americkej zamestnanosti, rope Brent (+1.03%) sa darilo vďaka neistote na blízkom východe a tiež po správach, že ruský export ropy a zemného plynu by sa mal spomaliť. Po víkende je zjavné, že sa opäť nič nevyriešilo a že najpravdepodobnejší je tlak na ECB, aby nejakým spôsobom (nákup dlhopisov, QE) zachránila situáciu, aby hra mohla ísť do ďalšieho levelu. Komodity tak naznačujú, že ekonomika to má namierené nadol, pričom riziko inflácie rastie. Aktuálne klesajú všetky komodity, pričom rastie len zlato a to rýchlejšie ako posilňuje USD. Trh jasne naznačuje, čo považuje za bezpečný prístav. Sentiment sa však môže rýchlo obrátiť, keďže nič nie je isté a trhom hýbu aj šumy.

Čínsky realitný sektor je predražený, meď si môže zopakovať pád z roku 2008

Od začiatku týždňa najrýchlejšie klesá meď. Hoci meď reaguje citlivo i na vývoj v Európe, veľkú váhu má fakt že už aj čínskej vláde začínajú prekážať vysoké ceny domov a bytov. Čínsky premiér Wen Jiabao vyhlásil, že Čína hľadá spôsob, ako "rozumne skorigovať" ceny nehnuteľností. Inflácia robí čínskej vláde už dlhšie starosti a je dosť možné, že budúci rok budú problémy ešte viac rásť. Svetová ekonomika totiž pomaľuje a inflácia môže vďaka vysokej likvidite ďalej rásť. Čína totiž musí vybalancovať vlastnú ekonomiku, pretože export kvôli nižšiemu externému dopytu klesne a domáca spotreba ostáva slabá. Do toho toho musí ešte Čína zvládnuť nafúknutý realitný sektor. Vláda pravdepodobne bude poskytovať "varovania" ak cena nehnuteľností bude privysoká. Čínske realitné spoločnosti na to zareagovali zmiešane, ale Hong Kongský guvernér už rovno vyhlásil, že očakáva výrazné spomalenie rastu a to hlavné z dôvodov problémov v Číne, s ktorou je Hong Kong naďalej úzko prepojený. Pre meď to môže znamenať výrazný výpadok dopytu, keďže Čína stále predstavuje viac ako 50% celkového dopytu po medi. Na grafe vidíme, že pred prepadom hospodárskeho rastu v roku 2008 Číne najskôr prudko vystrelila inflácia (medziročný rast o viac ako 8%). Následne sa meď prepadla o viac ako 68% v priebehu 6 mesiacov (júl - december 2008). Priebeh bol podobný ako je i dnes. Naskôr spomalenie hospodárskeho rastu, vystrelenie inflácie (nožnice medzi oranžovou a bielou líniou), ďalšie zhoršenie hospodárskeho rastu a následne prudký prepad medi. Ak problémy Číny budú pokračovať, meď by sa mohla prepadnúť až na rastovú líniu starú 10 rokov na úroveň niekde v okolí $150. To ako sa meď prepadla o 30% v priebehu dvoch mesiacov nám už predviedla od konca júla do konca septembra 2011. Odporúčam pozorne sledovať novinky z Číny ohľadne inflácie a hospodárskeho rastu. Tie ukážu, či posledný prepad medi bol prvou vlnou väčšieho prepadu alebo len korekciou predchádzajúcich ziskov.

Pozrime sa na najbližšie suporty, ktoré by čakali meď pri prípadnom prepade. Najskôr by išlo o dná zo začiatku októbra v okolí $300/01, následne dná z júla 2010 v okolí $275/76, nasledované dnami z februára 2007 v okoli $240/41.

 

Z krátkodobejšieho pohľadu sa medi nedarí dostať nad 50 MA, ktorý je na úrovni $360, čo nie je práve rastový signál. Meď môže podporiť suport na úrovni $340/341 pred $309/310. V prípade výraznejších pohybov sa budeme medi venovať podrobnejšie.

Zemný plyn - ponuka bude stúpať rýchlejšie ako dopyt

Zemnému plynu sa naďalej darí, hoci pravdepodobne ho čaká (minimálne v USA) hmlistá budúcnosť. Dôvodom je, že priveľa ťažných zariadení je aktuálne zameraných na ťažbu plynu, pričom dopyt (hlavne z priemyslu) bude po budúce roky rásť len veľmi pomaly. To by mohlo spôsobiť, že v najbližších rokoch by mohla ponuka prevážiť nad dopytom a cena plynu klesnúť až k úrovniam $3.70 v roku 2013. Potenciálny zdroj dopytu po plne by mohol vzísť zo zatvárania uhoľných elektrární, ktoré by mohli nahradiť generátory na zemný plyn. To sa však dá očakávať až po roku 2015. Na dennom spotovovom grafe je vidieť, že plyn udržuje rastový trend a drží ho i suport v podobe 50 MA na úrovni $3.77. Ďalším suportom je $3.7 ako rastová línia v platnosti od októbrových miním.

 

Ropa WTI

Ropa WTI sa pohybovala podľa sentimentu na trhu, pričom oproti rope Brent strácala kvôli výberom ziskov pred uplynulým víkendom. Neprekonaná méta na úrovni $94.83 (200 MA) spolu s psychologickou úrovňou $95 ostáva v platnosti ako rezistencia. Support na úrovni $92.50 ako rastúca línia v platnosti od začiatku októbra. Výhľad zatiaľ rastový.

 

 

  Tomáš Plavec

  analytik TRIM Broker

  obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:25