StoryEditor

Meď čaká tvrdá realita (komoditný komentár)

19.09.2011, 13:48
Dlhodobo považujeme meď za jednu z najnafúknutejších komodít a finančných aktív vôbec.

Výrobná cena medi je niekde nad $100 a jej súčasná cena je tak 3-4x vyššia. To svedčí o tom, že cena tejto komodity nie je ovplyvnená najmä trhovými fundamentmi ale špekuláciami.  A tie sú obrovské, najmä v krajine najväčšieho importéra medi – Číne. Zhromažďovanie medi a jej kolateralizácia - ponúknutie medi ako zálohu za nové úvery – nabrala v Číne obrovské rozmery. A ako to tradične býva, s vrcholom bubliny sa zapájajú do rastu aj finančné inštitúcie, keď napríklad JPMorgan vytvára ETF na fyzické aktívum. Nie je prekvapením, že v takejto situácií si JPM prikrášlila niektoré fundamenty, aby sa meď zdala ešte atraktívnejšia – aspoň tak sa šepká po trhu.

Avšak s tým, ako oslabuje globálna ekonomika, meď nemá šancu na veľký rast. Naopak, jej výhľad sa stáva viac medvedím ako kedykoľvek predtým - ako technicky, tak aj fundamentálne. V roku 2008 poklesla pri problémoch v svetovej ekonomike a panike na finančných trhoch o 66%. Neboli by sme prekvapení, keby sa niečo také zopakovalo aj po tom, ako začne spomaľovať Čína. Niekto nevie kedy to bude, je to však nevyhnutnosť. To, že tento proces už mohol začať naznačuje priložený graf, na ktorom sa meď dostala zo svojho rastového trendu:

 cena medi

Technický náznak začiatku medvedieho trhu je zrejmý, avšak zrejmý bol už aj začiatkom roka, no väčší prepad sa nerealizoval. Teraz však môžeme povedať, že aj napriek poslednému poklesu medi, je jej cena veľmi vysoko. Pokiaľ nezačnú akcie rásť, je nepravdepodobné, že si súčasnú cenu udrží. Ďalší graf ukazuje silnú koreláciu medzi svetovými akciami a meďou. Vidíme, že pokles medi bol mierny voči poklesu akcií. Nepredpokladáme, že toto narušenie korelácie môže byť dlhodobé:

Korelácia meď a akcie 

Celkovo môžeme povedať, že existuje veľmi slušný potenciál ďalšieho poklesu medi. V stredu však prichádza FOMC, ktoré môže zamiešať kartami. To môže prísť do jedného, ako aj do druhého smeru. V každom prípade možná korekcia k úrovni $4,00 by mohla byť veľmi zaujímavou príležitosťou na predaj...

  Ronald Ižip

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:10