StoryEditor

Spľasla na zlate bublina? (komoditný komentár)

26.08.2011, 08:54
Počas dvoch mesiacov pridalo zlato zhruba 30 percent, keď investori hľadali bezpečný úkryt.

 Prudký nárast ceny vo výške 400 dolárov počas tak krátkej doby nebol udržateľný, aj keď bol živený predpoveďami o raste ceny na 3500 alebo dokonca 5000 dolárov v blízkej budúcnosti a priťahoval krátkodobé špekulantov.

V uplynulých dvoch týždňoch však začali veľké fondy a veľkí investori svoju expozíciu znižovať. Týždenné dáta z U.S. Commodity Futures a Trade Commission ukázali, že od 2. augusta boli dlhé pozície redukované o 22 percent na 622 metrických ton. A zároveň počas tejto doby naďalej rástla expozícia fondov ETF, investori cez ne mali pred utorkovým prepadom nakúpených 2 200 ton.

Výpredaj pravdepodobne spustila kombinácia niekoľkých faktorov: prekúpenného trhu spolu so zvýšením marží na obchodovanie futures kontraktov na burze CME o 55 percent. Pri dennom rozpätí cez tri percentá mala burza CME pocit, že náklady na držanie kontraktu v hodnote 170 000 dolárov by sa mali zvýšiť. To vyvolalo spomienky na kolaps, ktorý stretol v máji striebro, aj na ňom došlo predtým k raketovému rastu a následne prudkému zvýšeniu marží.



Otázka, ktorú si teraz každý kladie, je naporúdzi. Spľasla na zlate bublina po tom, čo v utorok dosiahla cena maxima 1913,50 USD a potom spadla o 200 dolárov? Pokles bol umocnený primárne počtom dlhých špekulatívnych pozícií, ktoré boli otvorené za posledný mesiac. Mnoho z nich sa teraz bude opäť sústrediť na fundament.

Dôvody, ktoré hnali za posledný rok cenu hore, stále pretrvávajú, ale po tom, čo cena vyletela prehnane nahor, hrozí krátkodobo prehnaná reakcia smerom dole. Bernankeho reč v Jakson Hole dnes o 16.00 CET môže určiť smer pre ďalšie mesiace, rovnako ako to bolo vlani po oznámení QE2. Veľké očakávania, predovšetkým o ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania, sa v uplynulých dňoch zmiernili. Vzhľadom na to, že z QE3 by ťažilo predovšetkým zlato, tak ak v tomto smere nebudú splnené očakávania, možno čakať ďalší tlak na pokles ceny.


Hlavná podpora je teraz na cene 1697 dolárov, čo predstavuje 50 percentuálnú korekciu z predchádzajúcej rally, ďalšia je potom na kĺzavých priemeroch 1570 a 1480 dolárov. Rastový trend je neporušený, kým sa cena nachádza nad 1450 dolármi, takže aj v prípade veľkého poklesu nemusí dôjsť k narušeniu dlhodobej perspektívy zlata.

Investori, ktorí chcú na zlatej "bubline" zarobiť, musiabyť disciplinovaní a používať trailing stoploss, ktorý ich ochráni pred korekciami ako je tá, ktorá práve prebieha.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:54