StoryEditor

Konflikt v Iráne môže poslať ropu prudko nahor

24.01.2012, 09:23
V prípade nepravdepodobného vojnového konfliktu môže cena ropy vyskočiť až o 40 dolárov

V pondelok EÚ rozhodla o uvalení embarga na import ropy z Iránu. Tento krok, ktorý sa všeobecne očakával, je súčasťou sankcií za jeho jadrové zámery. Krajiny, ktoré sa aktuálne spoliehajú na iránsku ropu, môžu plniť svoje existujúce zmluvy až do prvého júla, do tej doby majú čas nájsť si náhradnú dodávateľa.

Cez víkend sa preplavilo Hormuzským prielivom šesť vojnových lodí z USA, Británie a Francúzska a trh teraz nervózne očakáva reakciu Teheránu. Počas uplynulých mesiacov iránske autority niekoľkokrát pohrozili, že tento prieliv, ktorým je denne prepravených asi 20 percent svetovej ropy, uzavrú.

Západné vlády vedené Veľkou Britániou a USA uviedli, že zabezpečia prieliv otvorený a že urobia všetko potrebné, aby sa tadiaľ mohla prepravovať ropa z Perzského zálivu. Európa dováža zhruba 450 tis. barelov denne a kľúčoví príjemcovia ako Grécko, Taliansko a Španielsko budú musieť teraz hľadať dodávky inde. Prirodzene sa obrátia na Líbyu, ktorej exporty od ukončenia občianskej vojny postupne rastú.

Riziko konfliktu, ktorý pritiahol pozornosť počas decembra, pomohol cene ropy stúpnuť do začiatku januára o 10 dolárov. Potom sa trh sústredil na slabý výhľad dopytu po rope počas prvej polovice roka 2012.

Iránski úradníci teraz budú musieť našľapovať veľmi opatrne, pretože pokus blokovať Hormuzskú úžinu s najväčšou pravdepodobnosťou vyústi v prudký rast ceny ropy, čo by postihlo všetkých spotrebiteľov, vrátane Číny, najväčšieho konzumenta.

Cena ropy Brent stúpla o jeden dolár a stojí 111 USD za barel, čo je stále štyri doláre pod maximom, ktorý dosiahla na začiatku tohto mesiaca. Obmedzená reakcia ukazuje, že oznámenie už bolo zapracované v cenách a pre ich ďalší rast je potrebná ďalšia eskalácia konfliktu. Špekulanti naďalej navyšujú - vďaka rastúcemu geopolitickému riziku - čisté dlhé pozície, čo vysvetľuje, prečo nebol úvodný rast po oznámení vyšší.

V nadchádzajúcich dňoch a týždňoch však bude trh nervózne očakávať ďalšie kroky Iránu. V prípade nepravdepodobného vojnového konfliktu môže cena ropy vyskočiť o 20 až 40 dolárov v závislosti na prejazdnosti Hormuzského prielivu. Takýto nárast, ak by mal dlhšie trvanie, by nepochybne zvýšil riziko globálnej recesie v štýle rokov 2008 a 2009, ktorá by mala výrazný vplyv na dopyt po rope, čo by potom vyústilo do kolapsu cien, o ktorý nikto, ani Saudská Arábia, nemá v túto chvíľu záujem.

Vzhľadom na to, čo teraz vieme o dopyte a ponuke, je ropa pravdepodobne predražená, ale geopolitické riziko sa v dohľadnej budúcnosti postará o vyššiu cenovú úroveň. Predávať tak teraz môžu iba skutoční odvážlivci.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:48