StoryEditor

Zlato je jediným bezpečným prístavom (komoditný komentár)

19.08.2011, 16:12
Rozhovor s analytikom Saxo Bank Ole Sloth Hansenom o situácii okolo zlata.

Ako vnímate súčasný hektický vývoj zlata a ostatných drahých kovov?

Zlato sa zdá byť teraz jediným bezpečným prístavom. Donedávna sa investori uchyľovali aj k CHF a JPY, ale obavy z intervencií zapríčinili, že do investície do zlata, ktoré za rok posilnilo o 31% a v tomto roku rast ceny zlata prekonal aj silný rok 2010.

Striebro stratilo silu a teraz skôr trh nasleduje než aby určovalo jeho smer. V prvom kvartáli ho hnalo nahor jeho využitie ako priemyselného kovu, teraz ten istý dôvod drží jeho cenu pri zemi z obáv o spomalenie ekonomiky. Pomer ceny zlata a striebra bol stabilný v rozmedzí 40 až 45 a v porovnaní s minulosťou je pomerne nízky. Z tohto pohľadu by teda cena zlata mohla rásť rýchlejšie.

Ako je na tom cena zlata v pomere k cene striebra?

Nedávny rast ceny zlata sa dostavil v čase, keď bol na EURUSD relatívny pokoj. Cena zlata v eurách je o 22% vyššie, čo odráža relatívnu silu tejto meny, ktorú sme videli v roku 2011.

Zlato vykazuje známky bubliny, ale jej koniec je zatiaľ v nedohľadne. Hranica 2000 dolárov nie je ďaleko a bude rovnako ako hranica 50 dolárov na striebre pre špekulantov predstavovať určitý magnet.

Je správne uvažovať práve teraz o investovaní do zlata?

Zlato naďalej predstavuje investičnú príležitosť v prostredí, kedy reálne sadzby zostávajú v dohľadnej dobe záporné. Najväčšie nebezpečie teraz predstavujú investori sami, pretože prostredníctvom ETF fodnov a futures je teraz nakúpené viac ako 3000 ton zlata. Pokles o 5 až 10% nemožno vylúčiť, videli sme ho aj minulých korekciách.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:24