StoryEditor

Ropa už drahšia nebude (komoditný komentár)

04.01.2012, 11:43
Málo očakávaný nárast priniesli najmä zdanlivo lepšia situácia hospodárstva USA a efekt obchodných sankcií uvalených na Irán americkým prezidentom Barrackom Obamom.

Cena ropy má za sebou strmý rast. Počas utorka vzrástli cena ľahkej ropy WTI o 4.18 % na úroveň 102.96 USD za barel a cena ropy Brent o 4.42 % na úroveň 112.03 USD za barel, čím takmer dorovnala šesť týždňové maximum zo začiatku novembra. Málo očakávaný nárast priniesli najmä zdanlivo lepšia situácia hospodárstva USA a efekt obchodných sankcií uvalených na Irán americkým prezidentom Barrackom Obamom. Na rast mali vplyv aj nižšie zásoby ropy v USA ovplyvnené zvýšenou aktivitou rafinérií na pobreží Mexického zálivu, ktoré sa tak snažia znížiť odvádzané dane. Daň totiž rafinérie platia z trhovej hodnoty zásob držaných k 1. januáru 2012. Zásoby sa znižovali už tretíkrát z posledných štyroch týždňov. V týždni do  30. decembra poklesli o 500 000 barelov alebo 0.2 % na 327 miliónov barelov. Okrem toho držia cenu vysoko aj laické špekulácie ohľadom potenciálneho blokovania Hormuzskeho prielivu zo strany Iránu, ktorým sa prepravuje až 1/6 svetových dodávok ropy. Je však všeobecne známe, že podobné hrozby tu boli už aj v minulosti, no k faktickej blokáde zatiaľ nikdy nedošlo. Je teda pravdepodobné, že sa Irán k tomuto činu neodhodlá ani teraz obzvlášť keď USA hrozí že do Zálivu opäť vyšle lietadlovú loď.

Pre cenu významnejšie sú však momentálne fakty hovoriace proti ďalšiemu rastu. Z fundamentálneho hľadiska sú reprezentované očakávaným znižovaním marže najväčšieho exportéra, Saudskej Arábie, na dodávky ropy Arab Light do rafinérií v Číne, Indií, Japonsku, Južnej Kórei, Singapúre a na Taiwane. Marža by sa z rekordne vysokej úrovne mala znížiť až o 1 USD na barel. Ceny dodávok okrem toho naznačujú pokles dopytu, keďže súčasné kontrakty majú nižšiu hodnotu ako tie budúce. Saudská Arábia zvyčajne zverejňuje úroveň svojej marže na export piaty deň v mesiaci a podľa odhadov by marža na ropu Arab Medium mohla klesnúť z 2.75 USD o 90 centov a Arab Heavy z 1.35 USD až o 1USD na barel.

Ďalším želiezkom ohrozujúcim rast ceny ropy Brent je Lýbia, ktorej produkcia dosiahla od pádu Kadáfiho režimu úroveň vyššiu ako 1 milión barelov denne. Týždenne v súčasnosti exportuje 2.1 milióna barelov a do polovice roka 2012 by mala dosiahnuť svoje maximum z obdobia pred občianskou vojnou.

Na záver sa ešte ponúka málo optimistická interpretácia grafu vývoja ceny ropy WTI, ktorá signalizuje silnú rezistentnú úroveň na hodnote 103 USD za barel tvoriacu dvojitý vrchol. Ako potenciálny sa tak javí po prípadnom krátkodobom náraste o 0.9 % skôr návrat na hodnoty okolo 97 USD za barel.

Martin Cesnak, analytik forex.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:46