StoryEditor

Vo väčšine miest záujem o prenájom klesá

15.12.2004, 23:00
Ponuka bytov na prenájom je najmä vo veľkých mestách na Slovensku čím ďalej tým väčšia.

Ponuka bytov na prenájom je najmä vo veľkých mestách na Slovensku čím ďalej tým väčšia. "Čo sa týka prenájmu bytov je trh už nasýtený," tvrdí prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenka Ľubomír Kardoš.
Ponuka bytov na prenájom už prevýšila dopyt a ceny prenájmu tak klesajú. "Prispelo k tomu aj zvýhodňovanie hypotekárnych úverov. Každý radšej spláca svoj byt, ako by platil nájom," tvrdí Kardoš. Byty si tak v súčasnosti prenajímajú najmä študenti alebo ľudia s nižšími príjmami, ktorí sa o prenajatý byt delia ešte s inými osobami. Sú však aj také lokality, kde si byty berú do prenájmu len solventní. "Napríklad v bratislavskom podhradí stojí prenájom bytu mesačne aj 1 500 eur mesačne," dodal Kardoš. Podobná situácia s prenájmom bytov je vo všetkých mestách, kde ľudia nemajú problém nájsť prácu. "Tam, kde nie je zamestnanie a ľudia nemajú finančné prostriedky, nefunguje nájom vôbec," tvrdí Kardoš. Prenajať byt je čím ďalej tým ťažšie najmä v hlavnom meste. Najviac sa v Bratislave prenajímajú jednoizbové a dvojizbové byty, v klasických lokalitách ako Petržalka, Dlhé diely a Ružinov. "Mesačný prenájom začína pri jednoizbovom byte od 8-tisíc korún," hovorí Igor Seberoniko z Bratislavskej realitnej kancelárie. Za dvojizbový byt v hlavnom meste zaplatí nájomca mesačne od 10- až 11-tisíc korún a za trojizbový je to zhruba 12- až 13-tisíc korún. Ceny sú však vyššie v závislosti od kvality a lokality bytu. Každá tisícka navyše podľa Seberonika prenájom komplikuje a predlžuje čas, dokedy sa byt prenajme. "Tie najmenšie byty však väčšinou prenajmeme do dvoch až troch mesiacov, pri väčších bytoch je to problematickejšie," dodáva Seberoniko.
Dopyt po štandardných bytoch nezvýšili ani zahraniční obyvatelia Bratislavy, ktorí sem prichádzajú za prácou. "Členovia vrcholového manažmentu zahraničných firiem, ktorí sú v meste len krátky čas, väčšinou uprednostnia prenajatie rodinného domu," tvrdí Seberoniko. Stredný manažment si zahraniční investori vyberú už spomedzi miestnych. Prenájom bratislavských bytov by mal podľa Seberonika čoskoro zlacnieť. "Priestor na pokles majú ceny väčších a nových bytov," predpokladá Seberoniko.
Dostatok bytov na prenájom je aj v Košiciach. Výška mesačného prenájmu pritom tiež závisí predovšetkým od lokality a vybavenia bytu. "Ak sme však, napríklad, vlani prenajímali byt na sídlisku Furča za 8 500 korún mesačne, dnes ho môžeme prenajať len za 7-tisíc korún'" hovorí Magdaléna Danková z košickej realitnej kancelárie Proreal.
Najviac sa v Košiciach prenajímajú jednoizbové byty. Rozdiel medzi cenou prenájmu bytu v Bratislave a v Košiciach je však priepastný. "Väčší bratislavský byt na sídlisku s mesačným prenájmom 15-tisíc korún možno v Košiciach prenajať aj za 6-tisíc korún," konštatuje Danková.
Trochu iná je situácia v Trnave a Žiline, v mestách, ktoré si pre svoju fabriku vybrali zahraniční výrobcovia automobilov. "Tu sa záujem o prenájom bytov prechodne zvyšuje," hovorí Kardoš. Neskôr však podľa neho, keď sa zamestnanci v mestách usídlia, by mal opäť stúpať záujem o kúpu nehnuteľností na úkor prenájmu bytov. Ako však tvrdí Robert Adamica zo spoločnosti RealFin, v Žiline je bytov nedostatok. "Chýbajú najmä malé byty, teda garsónky a jednoizbové byty," hodnotí situáciu Adamica. Tie sa podľa neho prenajímajú približne za 6-tisíc korún na mesiac. Za dvojizbový byt v Žiline môže nájomca zaplatiť okolo 8- až 10-tisíc korún, všetko však opäť závisí od samotného bytu a od jeho vybavenia. Žiadané sú byty predovšetkým blízko centra mesta.
Ak sa majiteľ bytu rozhodne pri hľadaní nájomcu využiť realitnú kanceláriu, musí za jej služby zaplatiť províziu. Realitné kancelárie si zväčša od prenajímateľa účtujú jednomesačné nájomné bez rozdielu bytu. "Ak je prenájom drahší, ťažšie sa hľadá aj nájomca. Odmena pre kanceláriu je teda úmerná úsiliu," hovorí Seberoniko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:54