StoryEditor

Konzervatívne fondy a bankové účty: Kto prerobil menej?

21.07.2006, 00:00
Korunovým peňažným a dlhopisovým fondom posledný rok neprial. Dôvodom bolo zvyšovanie úrokových sadzieb, ktorým Národná banka Slovenska hasila narastajúcu infláciu, a politická neistota vyvolaná predčasnými voľbami, ako aj ich výsledkom.

Aj keď sa peňažné fondy ku koncu júna udržali v kladných číslach, výkonnosťou nedokázali prekonať medziročnú júnovú infláciu 4,6 percenta. V prípade dlhopisových fondov bola situácia ešte horšia. Väčšina z nich ku koncu júna skončila v mínuse. Reálne, po zohľadnení rastu cien, tak všetky konzervatívne korunové fondy za posledný rok prerobili.
Ročné výsledky dlhopisových fondov v červených číslach však nie sú dôvodom na paniku. Ich odporúčaný investičný horizont je minimálne tri roky. Za tie posledné boli všetky dlhopisové fondy po prepočítaní na ročnú výkonnosť, napriek stratám z posledných mesiacov, v pluse.

Výhrou neboli ani účty
Výrazne lepšie na tom nie sú ani klienti, ktorí si na uloženie krátkodobých peňazí vybrali termínované účty. Banky im k začiatku júla minulého roku ponúkli na 12-mesačnú viazanosť garantované zhodnotenie maximálne 1,8 percenta. Na rozdiel od správcovských spoločností im za uloženie peňazí nestrhli poplatky. Z úrokov však zaplatili 19-percentnú zrážkovú daň. Nominálne všetky termínované účty zarobili. Reálne však hodnotu úspor nedokázali udržať.

Naďalej v réžii NBS a politiky
Ďalší vývoj je v súčasnosti podľa analytikov ťažké odhadnúť. "Ak Národná banka Slovenska ponechá sadzby nezmenené, výkonnosť korunových peňažných fondov by mohla v najbližšom roku dosiahnuť približne 4,0 až 4,5 percenta. Pri dlhopisových fondoch by bolo v takom prípade možné očakávať zhodnotenie okolo 4,5 percenta," odhaduje Peter Herman, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
No snaha centrálnej banky tlmiť rast spotrebiteľských cien a očakávania reálnych krokov novej vlády, ktoré svedčia o expanzívnejšej rozpočtovej politike, hovoria podľa neho v prospech ďalšieho rastu úrokových sadzieb a výnosov, čo by krátkodobo negatívne ovplyvnilo výkonnosť korunových peňažných aj dlhopisových fondov.

Dlhopisy naštartuje až pokles úrokov
Za predpokladu, že NBS nebude výrazne zvyšovať sadzby nad päť percent, by sa peňažné fondy mohli podľa Vladimíra Ravingera, portfóliového manažéra ČSOB Asset Managementu, v najbližšom roku zhodnotiť približne o 3,5 až 5,5 percenta, dlhopisové zhruba od 2,0 do 7,0 percenta. "Ako je pri peňažných fondoch bežné, v prípade zvýšenia sadzieb väčšinou dočasné stagnujú alebo sa mierne oslabujú, ale potom rastú rýchlejšie. Dlhopisové fondy svoje straty pravdepodobne zmažú, ale na vyššiu výkonnosť si treba počkať, kým nezačnú úrokové sadzby a výnosy dlhopisov opäť klesať," upozorňuje Ravinger.
V najbližšom roku však dlhopisovým fondom podľa neho hrozia naďalej cenové výkyvy, ktoré budú silne závisieť od politickej situácie na Slovensku a perspektívy prijatia eura v roku 2009. Pozitívnym signálom by mohlo byť prípadné upokojenie napätia v súvislosti so zámermi novej vlády v ekonomickej oblasti.
Aj podľa Miroslava Čámeka, portfóliového manažéra Across Investment Sevices, bude ďalší vývoj závisieť od obáv trhu z dlhodobejšieho zvyšovania sadzieb. "Ak sa ukáže, že by mohli sadzby ísť dlhodobo na 5,5 až 6,5 percenta, dlhopisy budú naďalej strácať, aj keď už nie tak prudko. V prípade, že by sa situácia upokojila, mohli by dlhopisové fondy zarobiť aj viac ako štyri percentá. Osobne by som však bol opatrný s optimizmom," hovorí Čámek.

Účtom rast sadzieb pomáha
Termínovaným a vkladovým účtom rast sadzieb pomáha. V súčasnosti napríklad VÚB banka ponúka pri ročnej viazanosti úročenie do 4,10 percenta, Tatra banka zasa do 3,65 percenta. Bežné sú však aj vkladové účty bez viazanosti. V Dexia banke klient k balíku služieb takýmto spôsobom získa úročenie tri percentá. ING konto, bez poplatkov a viazanosti, ponúka pri vklade nad 10-tisíc korún zhodnotenie 2,6 percenta ročne. OTP Top konto úročí vklady 3,3 percenta ročne, no klient za výbery mimo tzv. poplatkových prázdnin platí 0,5 percenta zo sumy, min. 20 korún. A banka si strháva 200 korún za zrušenie OTP Top konta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:25