StoryEditor

Dovolenka je rajom aj pre zlodejov

29.06.2005, 00:00
V letných mesiacoch už tradične stúpa počet vykradnutých bytov. Pred odchodom na dlhší čas si preto treba dať pozor, aby si práve váš byt nevyhliadol zlodej. Návrat z dovolenky by totiž nemusel byť radostný a k letným zážitkom by sa mohli pripojiť aj starosti a vybavovačky na polícii, prípadne v poisťovni. "Objektom vykradnutia sú väčšinou byty v panelových domoch na väčších sídliskách, kde býva viac ľudí. Je tu väčšia anonymita a tiež migrácia obyvateľov," hovorí Marta Bujňáková z tlačového oddelenia Policajného zboru. Zlodeji zväčša využívajú nepozornosť, neopatrnosť a zábudlivosť ľudí, ktorí sa ponáhľajú na dovolenku. "Ľudia sú často zábudliví, roztržití a pri odchode zabudnú riadne zamknúť. Pre zlodeja je potom hračkou dostať sa do bytu," konštatuje Bujňáková. Dovolenkár by si mal dať pozor aj to, že veta "práve nie sme doma" na odkazovači telefónu je pre vlamačov najvhodnejšou pozvánkou.

Klasické zabezpečenie bytu
Objektom záujmu vlamačov sú často najmä nezabezpečené domy alebo byty. Čím je zabezpečenie dverí a okien na príbytku lepšie, tým je práca zlodejov ťažšia. Navyše na lepšie zabezpečenie bytu prihliadajú často aj poisťovne, v ktorých je domácnosť, prípadne nehnuteľnosť poistená. Klient tak môže zaplatiť za rovnakú poistku menej.
Pri krádeži vlámaním je podľa policajných štatistík najčastejší spôsob vniknutia zlodeja prekonaním vstupných dverí, a to najmä cez uzamykací systém. Napríklad odvŕtaním, rozlomením alebo prerezaním zámky na dverách alebo dvere zlodej jednoducho vykopne. Preto sa vyplatí mať kvalitné bezpečnostné dvere, najlepšie sú tie viacbodovo zamykateľné. Aj keď si veľa zlodejov byt vopred vytypuje a vie, čo môže od jeho zabezpečenia očakávať, netreba podceňovať kvalitnú zámku. Tá síce zlodejovi sťaží prácu, zväčša ho však neodradí. "Je dobré zabezpečiť si protizlomovú vložku s bezpečnostným kovaním," konštatuje Silvia Miháliková z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. Rám zárubne na dverách by mal byť vyplnený betónom, čo znemožní roztiahnutie zárubne. "Oplechovanie vnútornej strany dverí môže zabrániť ich prekopnutiu a proti vysadeniu dverí je dobré použiť zábrany pántov," dodáva Miháliková. Pri rodinných domoch, alebo aj prízemných bytoch je vhodné mať zabezpečené aj okná, na ktorých sú účinné najmä železné mreže. "V poslednom období pribúdajú krádeže vlámaním najmä do bytov, ktoré sa nachádzajú na prízemí alebo zvýšenom prízemí," tvrdí Bujňáková. Majiteľ domu alebo prízemného bytu sa môže zabezpečiť aj fóliou na sklo. Okno sa tak pri rozbití nerozsype. "Alternatívou sú aj vrstvené sklá, detektory na trieštenie skla. Po rozbití skla môže zlodejovi znemožniť vniknutie do bytu uzamykateľný uzáver, alebo uzamykateľné kľučky.

Ostatné typy zabezpečení
Mechanické zabezpečenie bytu alebo domu je vhodné kombinovať s elektronickým zabezpečovacím systémom. Ten má priestorové snímače pohybu, ktoré reagujú aj na zvuk trieštenia skla. Fungujú na princípe elektronickej signalizácie neoprávneného vstupu do priestoru. Elektronický alarm je možné pripojiť na niektoré stredisko registrácie poplachov na polícii. Táto elektronika však nie je lacnou záležitosťou a môže z času na čas spôsobiť aj falošný poplach. Ďalším dozabezpečením bytu môže byť trezor. Ak máme doma drahšie veci, je dobré použiť ho na ich uschovanie. Na trhu sú rôzne trezory, stenové a nábytkové, záujemca by si mal vybrať podľa veľkosti a predmetov, ktoré v ňom chce uschovať.

Čo ak už nájdeme byt vykradnutý
Ak všetky zabezpečenia v byte zlyhajú a po návrate z dovolenky predsa nájde majiteľ byt vykradnutý, nemal by v prvom rade doň vstupovať. Človek nemôže pri vylomených dverách vedieť, či páchateľ nie je ešte vnútri. Preto treba v prvom rade zavolať na číslo polície. Majiteľ bytu by mal potom počkať na jej príchod a spolupracovať pri vyšetrovaní. Ak je byt poistný pre prípad vlámania, musí majiteľ následne informovať o udalosti aj poisťovňu.

Počet vlámaní v roku 2004 (Bratislava)
Obdobie Počet
1.štvrťrok 134
2. štvrťrok 101
3. štvrťrok 130
4. štvrťrok 150
Zdroj: ministerstvo vnútra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 17:14