StoryEditor

Staviame dom: Kde sa dá usporiť

07.04.2006, 00:00
"Práca murárov je drahšia než materiál. Napriek tomu ľudia pochopili, že stavať štyri roky dom svojpomocne, doviesť manželstvo na pokraj rozvodu, zničiť si kríže a vzťahy o zamestnávateľom, nemá cenu," tvrdí stavebník Roman Noga. Základom však je nájsť partiu kvalitných murárov.

"Práca murárov je drahšia než materiál. Napriek tomu ľudia pochopili, že stavať štyri roky dom svojpomocne, doviesť manželstvo na pokraj rozvodu, zničiť si kríže a vzťahy o zamestnávateľom, nemá cenu," tvrdí stavebník Roman Noga. Základom však je nájsť partiu kvalitných murárov.

Spoľahnúť sa dá len na referencie
Aj keď zohnať dobrú stavebnú firmu nemusí na prvý pohľad vyzerať zložito, opak môže byť pravdou. "Dobrého murára od zlého nemožno na prvý raz rozoznať. Výnimkou je taký, z ktorého na tri kroky cítiť borovičku, hoci je len pol ôsmej ráno. Alkoholik je možno lacnejší, ale má oveľa nižší výkon," vysvetľuje Noga. Preto sa podľa neho pri výbere robotníkov dá spoľahnúť jedine na referencie.

Peniaze za odbornosť
Za hodinu práce si šikovný murár na západe Slovenska vypýta okolo 150 korún a čo ja najdôležitejšie, už v apríli má zabezpečenú robotu takmer na celú sezónu. Noga však radí využívať murárov len na odbornú robotu, na ostatné sú stroje. "Hodinový prenájom malého zemného stroja - známeho UNC - stojí na západnom Slovensku od 650 korún. Takýto stroj však za deň vykope základy pre bežný rodinný dom. Partia s krompáčmi a lopatami by sa s tým borila niekoľko dní a určite by to nebolo lacnejšie. Človeka treba platiť za to čo vie, nie za to, že má silné ruky," upozorňuje Noga.

Usporiť na betóne
"Ak počítame s tým, že základy na rodinný dom zhltnú 100 kubíkov betónu, je cena potrebného betónu dovezeného domiešavačom z betonárne približne 300-tisíc korún," prepočítava Noga. Betón si však môžu murári namiešať sami. Nedá sa to však v malej miešačke z Baumaxu. Na to je potrebný veľký profesionálny stroj. Noga upozorňuje, že v takomto prípade vyjdú základy o 100-tisíc lacnejšie. V porovnaní so základmi, ktoré na kľúč zabezpečí špecializovaná firma, môže byť úspora dokonca 200-tisíc korún. "Za tie peniaze sa dá kúpiť tehla na hrubú stavbu," uzatvára Noga.

Strecha - menej je viac
Pre strechu platí to isté ako pre samotnú stavbu. Čím je tvarovo zložitejšia, tým je drahšia. Noga radí striedmosť tvarov: "Z finančného hľadiska je najvýhodnejšie stavať dom s obdĺžnikovým pôdorysom, so strechou, na ktorej nie sú žiadne vikiere." Prípadný krov potom môže byť konštrukčne jednoduchý, a použitie špeciálnych škridiel, ako sú napríklad hrebenáče, sa redukuje na minimum.

Hrubá stavba hotová
Až po vytiahnutí hrubej stavby a jej zastrešení, sa začína tá pravá zábava. Dom treba už len dokončiť. To len však znamená kúrenie, inštalácie, okná, dvere, omietky, podlahy, nátery, priečky, sadrokartón, vstavané spotrebiče," vymenúva Noga. Posledné úpravy si však paradoxne vyžiadajú viac peňazí a trpezlivosti ako hrubá stavba. No ich veľkou výhodou je, že nie sú závislé od počasia. Pre väčšinu z nich stačí zabezpečiť teploty nad bodom mrazu.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smrtonosné nigérijské listy 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výbuch v Andách 03 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návod plukovníka Northa na zabitie Saddáma a bin Ládina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:16