StoryEditor

Aké možnosti má dlžník pri riešení vzniknutej situácie

Nech má človek akýkoľvek dôvod na predaj nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou, má hneď viacero možností. Napríklad predčasné splatenie úveru, prevzatie dlhu alebo zriadenie iného záložného práva.

Nech má človek akýkoľvek dôvod na predaj nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou, má hneď viacero možností. Napríklad predčasné splatenie úveru, prevzatie dlhu alebo zriadenie iného záložného práva.

Predčasné splatenie úveru
Jednou z možností, ak chce majiteľ bytu predať nesplatený a založený byt, je predčasne uhradiť zostatok hypotekárneho úveru pred termínom jeho splatnosti. To však môže pôžičku predražiť. Banky si totiž pri predčasnom splatení úveru účtujú poplatok, v niektorých prípadoch až do štyroch percent zo zostatku úveru. Ešte drahšie je predčasné splatenie pre tých, ktorý mali nárok na bonifikáciu od štátu. "V prípade, že klient uhrádzal splátky úveru kratšie ako štyri roky a bol mu priznaný štátny príspevok, musí pri predčasnom splatení vrátiť aj prostriedky do štátneho rozpočtu," tvrdí hovorca OTP Banky Norbert Lazar. Vtedy sa navyše splatenie úveru predraží aj o poplatok banky za zmenu zmluvných podmienok. Ak splní klient všetky uvedené podmienky, banka mu uvoľní záložné právo na nehnuteľnosť, ktorá bola zábezpekou úveru. "V prípade, že predávajúci nemajú možnosť riešiť výmaz záložného práva z vlastných zdrojov, môže kupujúci uhradiť dlžnú časť nezaplateného úveru priamo v banke ako súčasť kúpnej ceny," radí majiteľka realitnej kancelárie Alfareal Agnesa Fülöpová.

Prevzatie dlhu
Druhá možnosť, ako môže klient vyriešiť nesplatený dlh na predávaný byt, je, že spolu s predajom postúpi na kupujúceho aj úver. "Dlžník si musí však nájsť takého kupujúceho, ktorý bude ochotný kúpiť nehnuteľnosť aj s dlhom," hovorí riaditeľ oddelenia vzťahov s verejnosťou Tatra banky Roman Začka. Nový majiteľ bytu bude potom pokračovať v splácaní poskytnutého úveru. Banka však najprv musí nového dlžníka posúdiť. Je preto potrebné predložiť doklady potvrdzujúce schopnosť nového klienta splácať úver. "Ak nový dlžník spĺňa podmienky banky, uzatvorí s ním a s pôvodným dlžníkom zmluvu o prevzatí dlhu," opisuje postup banky Eva Güttlerová, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Záložné právo v prospech banky zostane aj naďalej na predávanej nehnuteľnosti. "Ak prevezme dlh osoba blízka dlžníkovi, má nárok aj na pokračovanie priznaného nároku na štátny príspevok," tvrdí Lazar.

Zriadenie iného záložného práva

Ďalšou z možností ako predať splácaný byt, ktorý je založený v prospech banky, je zriadenie záložného práva na inú nehnuteľnosť. "V prípade zdokladovania účelovosti hypotekárneho úveru je potom možné pôvodne založenú nehnuteľnosť predať," konštatuje Začka.

Čo môže robiť klient, ak chce predať hypotékou zaťaženú nehnuteľnosť:
-- jednorazovo splatiť úver, byt bude odťažený a klient ho môže predať
-- zabezpečiť úver inou nehnuteľnosťou a ďalej ho splácať
-- predať nehnuteľnosti aj s ťarchou tretej osobe, ktorá prevezme aj celý dlh a bude ho splácať
-- predať nehnuteľnosti aj s ťarchou tretej osobe, ktorá vstúpi do úverového vzťahu ako ručiteľ a dlžník ďalej spláca úver

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 11:35