StoryEditor

Názor odborníka

07.02.2012, 23:00

Víťaza v našom príklade sme určili podľa poplatkov za vydanie kreditnej karty a podľa výšky úrokovej sadzby. Ostatné parametre museli byť minimálne porovnateľné s konkurenciou, pokiaľ ide o dĺžku bezúročného obdobia, poplatok za výber hotovosti z bankomatu. Na porovnanie -- priemerná výška vyčerpaného úveru je tisíc eur.

Kreditné karty je potrebné porovnávať podľa toho, ako klient kreditnú kartu využíva. Pokiaľ Ján Štefanka využíva kreditku len ako rezervu pre prípad nepredvídateľných udalostí a peniaze z nej bude čerpať minimálne, mal by sa rozhodovať podľa poplatkov, ktoré sú spojené s vydaním a vedením karty. Ide o poplatky, ktoré bude platiť bez ohľadu na to, či kartu využije alebo nie. Pri poplatkoch za vydanie a vedenie kreditnej karty sú však medzi bankami rozdiely. Jedna banka spoplatňuje jednorazovo pri vydaní karty, iná si účtuje mesačný poplatok a ďalšia ročný poplatok za kartu. Preto sme pri porovnávaní tieto poplatky pre všetky banky prepočítali na rok, aby bolo jasné, koľko ročne klient zaplatí. Ak kreditku klient vyčerpá na začiatku a následne postupne spláca, pri výbere by sa mal rozhodovať okrem poplatku za vydanie aj podľa výšky úrokovej sadzby, teda koľko preplatí na úrokoch. Ak kreditnú kartu klient aktívne využíva a pravidelne z nej čerpá a dlžný zostatok spláca, rozhodovať by sa mal okrem uvedených parametrov aj podľa dĺžky bezúročného obdobia a podľa poplatkov za používanie kreditky. Teda podľa poplatkov za výber z bankomatov, pretože poplatky za platby v obchodoch si banky neúčtujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:07