StoryEditor

Electrolux a odbory sa dohodli

05.03.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Kolektívna zmluva v závode spoločnosti AEG v Norimbergu je podpísaná. Zástupcovia odborovej organizácie IG Metall a švédskeho materského koncernu Electrolux podpísali zmluvu v piatok v skorých ranných hodinách. Informoval o tom hovorca odborov.
O dohode bude ešte rokovať tarifná komisia a pravdepodobne dnes alebo zajtra by sa mohol skončiť štrajk. Ak dohodu zamestnanci odsúhlasia, prevádzka závodu, v ktorom sa už šesť týždňov štrajkuje, by sa mohla obnoviť už v stredu.
Electrolux zatvorí závod na výrobu domácich spotrebičov svojej dcérskej spoločnosti AEG do roku 2007. Vo fabrike je pritom zamestnaných 1 700 ľudí. Podpísaná kolektívna dohoda predpokladá odstupné, rekvalifikačné opatrenia a reguláciu predčasného dôchodku v celkovej sume asi 150 miliónov eur, čo je v prepočte 5,54 miliardy korún. O niektoré detaily zmluvy pritom obe strany tvrdo bojovali ešte v stredu a vo štvrtok.
Už na piatok bolo naplánované hlasovanie o štrajku v norimberskom centrálnom sklade, ako aj v divízii náhradných dielcov, ktorá sídli v Rothenburgu. Dôvodom je návrat k tarifným zmluvám v kovospracujúcom priemysle. Pracovníci logistiky štrajkujú už od 27. januára. Zamestnanci divízie náhradných dielcov sa síce za štrajk vyslovili, ale nikdy s ním nezačali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:21