StoryEditor

Rating miest sa už stáva štandardom

08.03.2006, 23:00
Rating robia špecializované agentúry s renomovaným medzinárodným pozadím. Jednotku v hodnotení municipálnych subjektov na Slovensku i v Českej republike je spoločnosť CRA Rating Agency, ktorá sa v januári stala súčasťou skupiny Moody#146#s Investors Service. "Rating nie je vecou imidžu, ale nutnosti a mal by sa stať bežným štandardom. Dobrým signálom je, že to začína chápať čoraz viac predstaviteľov komunálnej sféry," hovorí Ľubomír Dubecký, riaditeľ CRA Rating Agency. Hodnotenie schopností plniť si včas svoje záväzky je podľa neho dôležité pre mestá, ktoré nemajú dostatok vlastných zdrojov a usilujú sa získať úvery, alebo si potrebujú zaobstarať preklenovacie peniaze na čerpanie eurofondov. "Ak mestá preukážu, že sú bonitné, majú šancu získať úvery aj za polovicu bežnej úrokovej sadzby," dodáva. Rating je tiež dôležitý ako vizitka pre investorov, najmä pri obsadzovaní priemyselných parkov.

Slabší rating nechcú
Agentúra CRA zhodnotila počas uplynulých štyroch rokov vyše 25 slovenských miest. Rovnakou mierou medzi nimi boli zastúpené menšie i väčšie sídla. Väčšina z nich v lokálnom i medzinárodnom porovnaní dopadla dobre. Pre tých slabších sa hodnotenie stalo odporúčaním ako sa zlepšiť, uvádza Dubecký.
Mestá, ktoré ešte nedokázali svoju finančnú situáciu stabilizovať a sú si toho vedomé, sa o rating radšej neuchádzajú. "O ratingu sme neuvažovali," hovorí František Kardoš, primátor Rožňavy. Mesto v posledných štyroch rokoch sotva stačilo splácať 80-miliónový úver, ktorý si zobralo na dostavbu domu kultúry a v tom najkritickejšom období sa ocitlo na pokraji nútenej správy. Dnes je jeho finančná situácia lepšia, ale vedenie mesta ani jeho poslanci nepovažujú investíciu do ratingu v súčasnosti za opodstatnenú.

Poprad je jednotkou
Ročné zhodnotenie mestských financií stojí 150- až 200-tisíc korún. Vzhľadom na rozpočet a jeho význam je to zanedbateľná položka, myslí si Pavel Miškovský, hlavný ekonóm Popradu. Agentúra CRA vyhlásila Poprad za najlepšie hospodáriace slovenské mesto v roku 2004. Jeho krátkodobé a dlhodobé hodnotenie v lokálnom i medzinárodnom meradle zvýšila a označila ho za stabilné. Znamená to, že Poprad je schopný plniť si včas a bez problémov svoje záväzky v domácej i v cudzej mene. Predbežné výsledky rozpočtu za minulý rok svedčia o tom, že hodnotené parametre sa ďalej skvalitňovali a vlaňajšok skončil ešte lepšie, komentovali udelenie ratingu predstavitelia popradskej samosprávy.

Viac zdrojov na investície
Poprad hospodáril pred dvoma rokmi s 52-miliónovým prebytkom, no ten minuloročný by mohol byť aj dvaapolnásobne vyšší, doplnil Miškovský. Dôvodom zvýšenia hodnotenia bol najmä neustále sa zlepšujúci finančný profil mesta, a to bez negatívneho dosahu nových kompetencií na jeho rozpočet. Zdravé hospodárenie sa odrazilo aj v investičnom apetíte radnice. Tá sa pustila do rekordných investícií a spolufinancuje aj výstavbu viacúčelovej športovej haly za 270 miliónov korún. Vysokej bonite pomáha tiež vzmáhajúca sa hospodárska situácia mikroregiónu, ktorá by sa mala naďalej zlepšovať.

Mestá budú musieť podnikať
"Má to veľký význam pre mesto. Potvrdzuje to jeho dôveryhodnosť a investičnú príťažlivosť," vyhlásil Anton Danko, primátor Popradu. Podľa výsledkov stretnutí vedenia mesta s občanmi víta väčšina Popradčanov rozvoj a zveľaďovanie mesta, v ktorom vládne stavebný boom a prichádzajú sem noví investori. Priaznivá situácia je výsledkom lepšieho manažovania mestských financií a kumulácie zdrojov, ktorých základy sa položili ešte začiatkom volebného obdobia ozdravnými opatreniami, vysvetľuje Miškovský.
Hlavný ekonóm považuje za najdôležitejšie ukazovatele zdravého hospodárenia zvládnutú dlhovú službu, rozumnú filozofiu investovania, napĺňanie vlastných príjmov, opatrné čerpanie výdavkov, lacnú správu mesta a zhodnocovanie majetku. Poprad sa na rozdiel od iných miest môže pochváliť aj tým, že jeho zadlženosť dosahuje necelú desatinu rozpočtu a podiel výdavkov na správe mesta asi 18 percent z celkových nákladov. Napriek tomu sú z dlhodobého hľadiska takéto dobré výsledky neudržateľné, tvrdí Miškovský. Finančné možnosti miest a obcí sa podľa neho vyčerpávajú a rozvojové zdroje sú obmedzené. Jediným riešením je v takejto situácii podporiť podnikanie samospráv, konštatuje.

Dlhodobý lokálny a krátkodobý CRA Rating vybraných miest
Poprad sk Aa skP-1
Považská Bystrica sk Aa skP-1
Trenčín sk Aa skP-1
Turčianske Teplice skAa- skP-1
Spišská Nová ves skAa- skP-1
Senica skAa- skP-1
Púchov skAa- skP-1
Prievidza skA+ skP-1
Holič skA- skP-1
Bratislava-Rača skA- skP-1
Krompachy skB- skP-4
dlhodobý lokálny rating
skAa, sk Aa-:  veľmi kvalitné subjekty s vysokou schopnosťou spácať záväzky, mierne riziko v dlhšom časovom horizonte
sk A+,A-: kvalitné subjekty s nadpriemernou schopnosťou splácať záväzky s odporúčaním sledovania budúceho rizika v strednom a dlhšom časovom horizonte
sk B- : subjekty shcopné s vypätím síl plniť záväzky s rizikovou budúcnosťou
krátkodobý lokálny rating
skP-1: veľmi dobrá shcopnosť plnenia krátkodobých záväzkov
skP-4: obmedzená schopnosť plnenia krátkodobých záväzkov
zdroj: CRA Rating Agency
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 08:47