StoryEditor

Korupcia ide do miliárd

22.05.2007, 00:00
Korupčná aféra v Siemense naberá nový rozmer. Podľa internetového vydania časopisu Focus dosiahli podozrivé platby až tri miliardy eur, v prepočte 101,2 miliardy korún, z čoho jedna miliarda sa našla v telekomunikačnej divízii a zvyšok v ostatných divíziách.

Korupčná aféra v Siemense naberá nový rozmer. Podľa internetového vydania časopisu Focus dosiahli podozrivé platby až tri miliardy eur, v prepočte 101,2 miliardy korún, z čoho jedna miliarda sa našla v telekomunikačnej divízii a zvyšok v ostatných divíziách.
Nové fakty môžu mať za následok ďalšie opravy bilancií. Už vlani koncern znížil zisk po zdanení o 168 miliónov eur, vychádzal však z pochybných platieb 420 miliónov eur.

Podozrivých pribúda
Podľa denníka Die Welt je z korupcie podozrivých sedem z desiatich divízií. Ide o zdravotnícku techniku, koľajové vozidlá, dopravné systémy, elektrárne, prenos energie, elektronické spracovanie dát a autododávateľskú divíziu VDO, ktorú chce Siemens uviesť na burzu.
Korupcia sa mala uskutočniť formou konzultačných zmlúv z minulého roka. Americká právnická firma Debevoise & Plimpton, ktorú Siemens poveril interným vyšetrovaním, odhalila v telekomunikačnej divízii takmer dvetisíc zmlúv v hodnote asi miliardy eur. V ostatných divíziách našla sedem- až osemtisíc ďalších zmlúv.
Práve konzultačné kontrakty a ich nedôsledná kontrola umožnili korupciu, čo podľa mníchovskej prokuratúry dokazujú výpovede vyše desiatich manažérov a zamestnancov. Tieto zmluvy slúžili nielen na to, aby sa legálne peniaze presunuli na čierne kontá po celom svete, ale aj na vyplácanie vysokých honorárov, dodáva Die Welt.

Drahí externisti
Siemensu očividne nepomáhajú ani drahí externí poradcovia a vyšetrovatelia. Okrem už spomínanej právnickej firmy Siemens najal aj vyšetrovateľa aféry Watergate Michaela Hershmana. Všetci stoja koncern nemalé peniaze: podľa Die Weltu v prvom štvrťroku zaplatil za ich služby 63 miliónov eur.
K tomu sa pridružujú aj ďalšie škody, napríklad kaucia za člena predstavenstva Johannesa Feldmayera, ktorý sa koncom marca na niekoľko dní ocitol vo vyšetrovacej väzbe. Kaucia mala formu bankovej záruky vo výške nad päť miliónov eur, z čoho záväzok 4,5 milióna eur prevzal Siemens.
No tým sa to nekončí, pretože korupciu vSiemense vyšetrujú aj Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Taliansko, Grécko a USA. Práve americká Komisia pre cenné papiere si od mníchovskej prokuratúry vyžiadala dokumentáciu o vyšetrovaní korupcie. Keďže je Siemens kótovaný na newyorskej burze, hrozia mu vysoké peňažné pokuty a výluka z verejných súťaží.
Odchod predsedu dozornej rady Heinricha von Pierera a rezignácia šéfa predstavenstva Klausa Kleinfelda sú preto pre Američanov signál, že Siemens to s vyšetrovaním myslí vážne. Na druhej strane by to mohlo byť považované aj za priznanie viny.
Všetko ukáže až čas, no nebude to zo dňa na deň. Hoci vyšetrovanie môže trvať až štyri roky, mníchovská prokuratúra chce vzniesť prvé žaloby ešte v tomto roku, píše Focus.

Vývoj kauzy
November
-- mníchovská prokuratúra prehľadáva kancelárie Siemensu v Nemecku a Rakúsku
-- dočasne zatknutý bývalý člen predstavenstva Klaus Gaswindt

December
-- finančný riaditeľ Joe Kaeser preveruje podozrivé platby 420 miliónov eur

Január
-- norimberská prokuratúra vyšetruje podozrenie z úplatkov v Iraku v rámci programu OSN

Február
-- nová razia v kanceláriách pre možnosť podplácania odborov AUB

Marec
-- proces proti dvom bývalým manažérom pre podplácanie Enelu
-- zatknutie Johannesa Feldmayera vo veci podplácania AUB

Apríl
-- odbory IG Metall žalujú Siemens
-- Heinrich von Pierer rezignuje, jeho nástupcom je Gerhard Cromme
-- Klaus Kleinfeld oznamuje rezignáciu

Máj
- Peter Löscher sa 1. júla stane Kleinfeldovým nástupcom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:22