StoryEditor

Investícia Volkswagenu v Rusku sa odkladá

21.12.2004, 23:00

Nemecký kancelár Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimír Putin na včerajšom stretnutí v Nemecku nedospeli k dohode s ohľadom na výstavbu nového závodu automobilky Volkswagen (VW) v Ruskej federácii.
"Schröder s Putinom nič nepodpísali. Nemáme žiadnu dohodu, ani memorandum o porozumení," uviedla hovorkyňa VW Christine Kuhlmeyerová. Volkswagen podľa Kuhlmeyerovej naďalej plánuje v Rusku vyrábať automobily z tzv. kompletne rozložených dielov, zatiaľ však nie je jasné, kedy k tomu dôjde.
Ako uviedol námestník ruského ministra hospodárstva Andrej Šaronov, výroba by sa mohla spustiť asi koncom roku 2005. Volkswagen plánuje do výstavby investovať 30 mil. eur, pričom produkcia by spočiatku mala dosiahnuť 40 áut denne. V novej továrni by sa mali spočiatku montovať modely Bora a Škoda Octavia a od roku 2007 VW Polo. Podľa denníka Vedomosti by tu mala stáť aj lakovňa, pričom produkcia by postupne mala dosiahnuť úroveň 200 automobilov denne.
Na druhej strane, lepšie obišiel koncern Siemens, ktorému sa v Schleswigu v rámci spomínaného rusko-nemeckého summitu podarilo podpísať významnú dohodu na dodávku rýchlovlakov ICE pre ruské železnice. Ako uviedla agentúra Reuters, citujúca slová šéfa Siemensu Heinricha von Pierera, hodnota kontraktu sa odhaduje na 1,5 miliardy eur. Vlaky budú jazdiť na jednej z najvyťaženejších trás medzi Petrohradom a Moskvou, pričom prvé z nich by mali byť dodané už v roku 2007.
Dohoda je výraznou finančnou injekciou pre problematickú dopravnú divíziu Siemensu, ktorá v minulom finančnom roku (končil sa 30. septembrom) dosiahla celkovú stratu 434 miliónov eur. Divíziu poškodili najmä silne poruchové električky, ďalej nižšie výdavky zo strany nemeckých železníc Deutsche Bahn, ako aj neuskutočnenie kontraktu na dodávku technológií na výstavbu trate pre vysokorýchlostné vlaky v Číne medzi Pekingom a Šanghajom.
Podľa podmienok dohody bude Siemens spolupracovať s ruským výrobcom lokomotív NTT na vývoji a výstavbe najskôr 60 vysokorýchlostných vlakov (ich rýchlosť sa odhaduje na 250 km/h) s možnosťou neskoršej výstavby ďalších 90 vlakov.
Jeden z najväčších svetových koncernov, Siemens AG, rozvíja svoje aktivity aj na Slovensku v odvetví elektrotechniky, automobilového priemyslu, informačných technológií či strojárstva. Spoločnosť Siemens, s. r. o., Bratislava vznikla v roku 1993 a patrí k najväčším zahraničným investorom na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:57