StoryEditor

Cestovné lístky cez internet takmer nevyužívame

23.11.2006, 23:00

Dlhé rady pred pokladnicami na železničných staniciach by sa mohli stať minulosťou. Železničná spoločnosť už dávnejšie ponúka možnosť kúpy cestovného lístka cez internet. Ponuka vlakov je však zatiaľ obmedzená a môžu ju využiť iba klienti dvoch bánk.

Pohodlne z kresla
V praxi to vyzerá jednoducho. Cestujete v piatok z Bratislavy do Košíc a chcete sa vyhnúť stresu pri pokladnici na Hlavnej stanici. V stredu si otvoríte stránku Železničnej spoločnosti, vo vyhľadávači nájdete najlepší spoj, zadáte všetky požadované údaje a zaplatíte. K lístku si treba kúpiť aj miestenku.
S vytlačeným potvrdením stačí nastúpiť do vlaku, kde sprievodca vydá riadny lístok. Žiadne naháňanie sa, čakanie, zbytočné stresy. Stačí prísť tesne pred odchodom vlaku a spokojne si sadnúť na svoje miesto. Bohužiaľ, nie je až také jednoduché.

Komplikácie
Železnice nákup cez internet ponúkajú už dva roky, ale využíva sa pomerne málo. "Mesačne sa predá približne štyristo cestovných dokladov a mesačný obrat je okolo dvestotisíc korún," priznáva hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský.
Dôvodom môže byť viacero obmedzení. Lístok cez internet sa nedá kúpiť niekoľko hodín pred cestou, ale musí to byť viac ako 24 hodín. V ponuke nie sú všetky rýchliky a je povinná rezervácia sedadla, ležadla alebo lôžka.
Cez internet zakúpený lístok navyše nie je prenosný a platí iba na konkrétny vlak. To znamená, že ak svoj spoj nestihnete, vytlačený doklad vám na ďalší vlak neplatí. Ak cestujúci vie dopredu, že cestu nemôže uskutočniť, môže v pokladnici na stanici požiadať o vrátenie peňazí.
Problémom je aj to, že zaplatiť sa dá iba prostredníctvom produktu Tatra banky TatraPay a Slovenskej sporiteľne SporoPay. Klienti iných bánk si musia vystáť rad pred pokladnicami. "Pripravuje sa možnosť platby aj prostredníctvom Teleplatby spoločnosti Orange. Zákazník však musí mať podpísanú zmluvu o využívaní služby s Orangeom," hovorí Čikovský.

U susedov
U našich západných susedov sa lístok na vlak cez internet dá kúpiť iba na Pendolino a päť rýchlikov kategórie InterCity a EuroCity. Od 10. decembra sa však má ponuka vlakov podstatne rozšíriť.
Internetový obchod Českých dráh funguje ako klasický e-shop a lístok sa na rozdiel od slovenského prepravcu dá kúpiť najneskôr hodinu pred odchodom vlaku. Platba je možná bez problémov kartami MasterCard a Visa.
České dráhy za dvanásť mesiacov predali viac ako desaťtisíc lístkov za štyri milióny českých korún. Predaj sa stále zvyšuje a len za november prepravca očakáva dvetisíc predaných lístkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 18:13